Friday, April 27, 2012

Coffin (2011)


Rеžija: Kipp Tribble, Derik Wingo
Uloge: Johnny Alonso, David Banks, Luke Barnett
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1667416/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=lnY4BayZua4
Pogledajte još: Buried Alive (1990)

Coffin je film urađen sa malim budžetom ali je pokazatelj kakvi filmovi treba da se prave ukoliko nema novca za specijalne efekte i poznatije glumce. Ono što može biti problem sa filmom je što nije horor, iako možda omot filma i oznaka žanra na stranim filmskim sajtovima govore drugačije. Film je najviše triler, i kao takav se svakako može pogledati.



Na samom početku, istini za volju, film počinje kao pravi horor. Dvoje mladih ljudi, ispostaviće se i ljubavnika, je zatvoreno u drveni sanduk i zakopano ko-zna-gde. Ne znam za vas, ali meni je uvek bila najjezivija pomisao da budem živ zakopan u sanduku, i to mi je strašnije od svih nakaza iz Wrong Turna zajedno. No ovaj film nije strašan, čak štaviše, jedino što je strašno je to što su dvoje zatvoreni u kovčegu. Na horor upućuje i maska mladića koji ih je zakopao ali tu se svaka sličnost sa hororom završava, što ne mora biti loše jer je uvek bolje pogledati dobar triler nego loš horor.



Mladić sa maskom je došao kod supruga zakopane žene, koji nije ni znao da ona ima ljubavnika, i zatražio novac za otkup. Iako već neko vreme ne žive u tako dobrim odnosima, čovek odmah prihvata da zaigra igru maskiranog kriminalca i rešava da mu isplati preko pola miliona dolara. Noć je, novac nije tako lako pribaviti čak iako ga ima na računu, zakopanima ponestaje vazduha u kovčegu, a pošto su zakopani u blizini okeana kada dođe plima kovčeg će se napuniti vodom. Jedva 75 minuta vremena ima da se sve završi dobro a toliko upravo i traje ovaj film.



Kriminal se ne isplati, to svi znamo, a znamo i da se ono što se isplanira obično ne odigra tako. Neplanirane stvari i neočekivani obrti dovešće do toga da niko ne dočeka kraj filma kako je očekivao, ni kriminalac, ni imućni suprug, ni zakopani ljubavnici, i to je najveća vrednost filma, iako je dosta stvari u njemu već viđeno. Kada je film počeo najviše sam strepeo od loše glume ali u ovom filmu su svi odigrali koliko-toliko prihvatljivo, čak neki i prilično dobro. Pohvala za autore filma što su obratili pažnju na casting. Ono što se meni nije svidelo, ali to uzmite sa rezervom, je drmusava kamera. Nije to preterano, ali lično ne volim taj stil snimanja kao u američkim kriminalističkim serijama.



Ukoliko ste željni dobrog trilera sa (ne)očekivanim završetkom ovaj film može biti interesantan za vas. Ukoliko, pak, želite dobar horor film sa temom živih & zakopanih svakako ga preskočite.

+ zanimljiva, napeta i onekle originalna priča
+ završetak filma prepun obrta
+ prilično dobar film s obzirom na uložena sredstva
— u nekim delovima utisak nerazrađenosti i „jeftinoće“
— ne volim „nemirne“ kamere


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment