Friday, June 8, 2012

Absentia (2011)


Režija: Mike Flanagan
Uloge: Katie Parker, Courtney Bell, Dave Levine
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1610996/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=aa1UJLqYeBU
Pogledajte još: The Tunnel (2011)

Iako možda po jednoj verziji omota ovaj film deluje kao čistokrvni horor to ipak nije slučaj. U pitanju je drama sa tek elementima horora i to u prvoj polovini filma. To ne znači da je u pitanju loš film, već da nije za one koji očekuju raznorazne strahote i morbidarije, jer toga u ovom filmu nema i sve se više bazira na atmosferi.


Film se bavi nestajanjem osoba u misterioznom tunelu koji se nalazi nedaleko od kuće Tricie koja je u poodmakloj trudnoći. Njen verenik je nestao pre više od sedam godina i do današnjeg dana se vodi kao „missing person“. Posle toliko godina patnje i očekivanja, delom je stavila tačku na prošlost i stidljivo ulazi u vezu sa inspektorom koji je istraživao pomenuti nestanak. Posle par godina sa nepoznatog puta joj se vraća i mlađa sestra Callie, bivša narkomanka, koja se sada okrenula religiji i zdravom životu. No, kako se bliži sedma godišnjica verenikovog nestanka Tricii se počinju sve učestalije javljati noćne more i priviđenja. Prilikom jednog izlaska u grad nije ni slutila da će se umesto priviđenja zaista pojaviti njen davno nestali verenik i ponovo joj pretumbati život naglavačke.


Film se bavi i međuljudskim odnosima malobrojnih glavnih likova, posebno odnosom Tricie sa inspektorom. U trenutku kada se verenik opet pojavio ona nije sigurna u kom pravcu želi da nastavi svoj život, da li sa starim verenikom koji definitivno nije onaj stari, ili sa novim s kojim čeka dete. Stari verenik se pojavio pravo niotkuda, loše uhranjen i u odeći u kojoj je nestao pre sedam godina. Zbunjen je i u šoku pa niko ne uspeva da sazna gde je proveo toliko vremena. Istražitelje je dodatno zbunilo i to što su mu u stomaku našli ostatke životinjskih kostiju. Kao da to nije dosta, nekoliko dana kasnije je ponovo nestao, ali to nije ni blizu kraja nestajanjima osoba iz okoline a sve je povezano sa dugačkim tunelom.


U prvom delu filma, kada se nestali verenik povremeno „pojavljuje“, ima horor scena. One su vrlo dobre i pokazuju sposobnost autora da i sa malim budžetom stvori nešto od čega možemo da se prepadnemo. Više od toga pleni depresivna i klaustrofobična atmosfera koja je stvorena veštim umećem režisera i kamermana, vrlo dobrom glumom za ovu klasu filma, ali i jednoličnom i minimalističkom muzikom. Drugi deo filma gubi horor utisak, iako se čak pojavljuje i neko čudovište u naznakama, a film postaje misterija. Iako je priča pažljivo smišljena ostalo je dosta nedorečenih stvari ali i onih dvosmislenih, pa nakon gledanja filma nisam bio siguran šta se u nekim slučajevima desilo. Kraj filma je pomalo tužan i depresivan ali oni koji vole ovakve fimove znaće to da cene.


Film je radila ekipa prijatelja sličnih godina i to se vidi, jer deluju uigrano i skladno. Reklo bi se da je ovaj film pravi primer kako treba da se uradi (polu)horor sa malo novaca, a da se autori ne obrukaju sa trećerazrednim gore efektima. Trenutno kompletna glumačko-autorska ekipa ovog filma snima novi film naziva Scare Dares (2013), i nadam se da će biti čak i bolji od Absentie.

+ sumorna, tužna i klaustrofobična atmosfera
+ vrlo dobri horor efekti u prvom delu filma
+ vrlo dobar niskobudžetni film...
— ...ali se manjak sredstava ponegde vidi
— nejasnoće i nedorečenosti u priči

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment