Tuesday, June 5, 2012

Drag Me to Hell (2009)


Režija: Sam Raimi
Uloge: Alison Lohman, Justin Long, Ruth Livier
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1127180/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=BUZTybLlWKI
Pogledajte još: The Ward (2010)

Sam Raimi se vraća hororu posle dugačke pauze a čini mi se da nije snimio ništa strašno još od Army Of Darkness, mada i to nije bio čist horor već više bajkovita horor komedija. Drag Me to Hell je film vrlo diskutabilnog, ne kvaliteta, već utiska koji ostavlja na gledaoce.


U fokusu radnje je mlada službenica banke zadužena za kredite kojoj dolazi čudna stranka, starija gospođa bez oka, kojoj banka treba da zapleni imovinu a nju da iseli a ulicu. Iako kumi & moli da joj banka popusti i produži kredit mlada i emotivna službenica ostaje pri svom „čvrstom“ stavu a gospođa joj preti & kune pa je obezbeđenje izbacuje. Po završetku radnog dana gospođa je sačekuje u podzemnoj garaži i napada sa agresivnošću neviđenom kod bakica tog godišta. U jednom trenutku joj otkida dugme sa kaputa i baca kletvu, prema kojoj će kroz tri dana biti odvučena u pakao, direktnom linijom, bez presedanja. Devojci ne preostaje ništa drugo do da poseti gataru, i to mušku, koji joj otkriva pozadinu svega i koji se trudi da joj pomogne na sve načine za bednih deset hiljada zelembaća.


Ispostavlja se da je progoni demon, a počinju noćne more i halucinacije koje se dešavaju noću pa i danju dok je pri svesti (barem deluje da jeste). To dovodi do više gadljivih nego strašnih scena, gde joj muve ulaze u usta, priviđa joj se mrtva gospođa u raznim oblicima, ili gospođino slepo oko u kolaču, priviđa joj se krv u raznim oblicima i slično. Da bi se otarasila demona odlazi na seansu kod jedne žene koja ima problema sa dotičnim već godinama i koja će joj pomoći žrtvovanjem jarca. Treba takođe napomenuti da životinje u ovom filmu nisu baš najbolje prošle.


Zanatski je film vrhunski urađen, primetna je visoka produkcija i vrlo dobri specijalni efekti, kao i dobar casting, gde se izdvaja Alison Lohman u ulozi mlade službenice a čak više od nje Lorna Raver u ulozi babe koja joj je natovarila kletvu na vrat. Zbilja šteta što film nije strašniji jer bi pojava i gluma ove gospođe bila još ubedljivija. Iz tog razloga sam i napisao da je film vrlo diskutabilan. On je bez sumnje kvalitetan i interesantan, ali je dosta komercijalan, pravljen za današnju mlađu publiku, te će njime biti svakako zadovoljniji (i uplašeniji) gledaoci Spidermena nego fanovi Evil Deada. Ovi potonji neka ne nasedaju na napise na raznim sajtovima kako je film vrlo strašan jer on to nije, čak je dobrim delom nekako neozbiljnog i polušaljivog karaktera.


No, i takav kakav je film je za klasu bolji od, recimo, Carpenterovog The Warda (pade mi na pamet jer su se oba režisera vratila hororu posle duže pauze). Svakako mislim da će se više svideti mlađim gledaocima a nama starijima ostaje bojazan kakav će biti novi Evil Dead koji se snima.

+ izvanredna produkcija i vizuelni kvalitet filma
+ dosta dobar casting, posebno ženskih likova
+ relativno zanimljiva priča...
— ...koja nije baš originalna a ni ozbiljna
—  film nije preterano strašan

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment