Monday, June 11, 2012

Kalevet (Rabies) (2010)


Režija: Aharon Keshales, Navot Papushado
Uloge: Lior Ashkenazi, Danny Geva, Ania Bukstein
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1754000/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=EcfO4PZQDJs
Pogledajte još: High Tension (2003)

U zadnje vreme dosta pažnje posvećujem horor filmovima iz „egzotičnih“ zemalja, ne turistički egzotičnih, već onih zemalja koje nisu baš vične snimanju filmova ovoga žanra. Ovo je jedan izraelski horor film, i to ne bilo koji već prvi izraelski horor film.


Po naslovu filma, pa i po početnoj lokaciji, pretpostavljao sam da će ovo biti još jedan film sa temom „besnilo se pojavilo u nekoj nedođiji a naši slučajno zalutali tinejdžeri će jadni nastradati jer nemaju signala za mobilni telefon“. Ništa od toga, jer je priča originalnija i prizemnija, a za divno čudo, u celom filmu ima signala za mobilni telefon. Tema filma je jednostavno – vrlo loš dan, odnosno, šta sve može da pođe po zlu ako se nađete na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Grupa tinejdžera na proputavanju kroz ruralne predele naleće na ranjenog momka i posle kraćeg premišljanja odlučuju da mu pomognu da oslobodi svoju devojku koja je zatvorena i zlostavljana negde u šumi od strane nepoznatog manijaka. Iako je to nedvojbeno humano delo (ne zlostavljanje, nego to što su naši junaci odlučili da pomognu nepoznatom mladiću) pokazaće se da je pogrešan potez jer je od tada sve krenulo nizbrdo.


Devojku je već spasio lovočuvar a mladić ga ubija misleći da je on manijak koji ju je oteo i maltretirao. Do devojaka, koje su ostale pored auta, dolazi policajac koji je blaža seksualna varijanta maniac copa i počinje da ih napastvuje da bi se sve završilo ubistvom policajca. Devojke beže u šumu ali završavaju u minskom polju. Za to vreme dolazi do svađe među momcima i žestoke tuče koju jedan neće preživeti. Nesrećne priče i ljudske tragedije se prepliću, likovi postaju izuzetno paranoični i bore se za preživljavanje kao da su godinama u šumi odvojeni od civilizacije, a ne par sati. To je, uz neka neracionalna ponašanja likova, jedna od najvećih mana filma. Druga je svakako poistovećivanje sa pričom, jer je teško poverovati da neko može da bude toliki baksuz pa da na jednom mesti zatekne manijaka iz šume, manijaka policajca, poludelog druga, minsko polje, dva pokvarena džipa i još ponešto. Mislim, što je mnogo - mnogo je J


Produkcijski ovaj film liči na nešto što dolazi iz američke B horor produkcije. Kamera nije toliko „filmska“, a da li je to zbog manjeg budžeta ili je autor hteo da film izgleda što realnije teško je reći. Gluma likova je malo bolja od pomenute produkcije, ali su dijalozi dosta bolji i originalniji, čak bi se reklo i realniji. Film drži pažnju i dovoljno je drugačiji od većine tinejdžerskih horora, iako mu je kraj prilično predvidljiv, barem što se tiče brojnosti preživelih.


Film preporučujem onima koji vole neobične filmove, jer ova tema nije baš tako česta u horor filmovima. Takođe, mogu da ga pogledaju i oni koje zanimaju horor filmovi iz manje poznatih horor zemalja. Uz film dolazi „nalepljen“ engleski titl pa savladavanje hebrejskog jezika ne bi trebalo biti problem.

+ prilično originalna ideja
+ dovoljno drugačiji od američkih tinejdžerskih horora
+ realističan scenario
— neka nerezonska i nerealna ponašanja likova
— neverovatno puno nesreća na jednom mestu

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment