Sunday, June 17, 2012

Men in Black 3 (2012)


Režija: Barry Sonnenfeld
Uloge: Will Smith, Tommy Lee Jones and Josh Brolin
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1409024/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Y2r9AIfYcV8
Pogledajte još: Men in Black (1997), ukoliko još niste

Men in Black 3 je zasigurno jedan od većih filmskih hitova ove godine, što nije ni čudo. Kvalitet prethodnika (samo prvog dela, iskreno govoreći) je doneo armije obožavalaca koji su željno iščekivali ovaj skupoceni nastavak vredan celih 215 miliona dolara.


Posle slabašnog drugog dela autori su rešili da odvedu film i sasvim drugom pravcu, što se nekima sigurno neće svideti ali mislim da je to bio pun pogodak da se koliko-toliko ne bi reciklirala priča iz prva dva dela. Naime, radnja filma počinje bežanjem Borisa Životinje, poslednjeg preostalog primerka izuzetno opasne rase, koji je zadnjih 40 godina proveo u zatvoru na Mesecu. Borisa je uhapsio lično agent K 1969-te godine i prilikom hapšenja je Boris ostao bez ruke. Sada Boris želi da se osveti K-u i uz pomoć vremeplova se vraća na dan svog hapšenja da promeni istoriju. Agent J se budi sledećeg jutra i opasno žedan čokoladnog mleka shvata da se nalazi u nekoj drugoj stvarnosti u kojij je agent K ubijen još pre 40 godina a Zemlja nema štit kojim bi se odbranila od najezde Borisa Životinje i njegove rase. Jedina mogućnost za agenta J je da se takođe vrati u 1969-tu godinu i pomogne tadašnjem agentu K da ubije Borisa i tako spasi budućnost sveta.


Većina filma se dešava 1969-te godine što je osveženje za serijal, iako dosta stvari izgleda sasvim isto kao i u originalnom vremenu kad se Men in Black dešava. Dodatno osveženje je pojava mladog agenta K koga glumi izvanredni Josh Brolin, sigurno druga zvezda ovog filma, odmah iza Will Smitha. Kažem, možda se nekome neće svideti ovaj iskorak u drugom pravcu ali sam lično oduvek voleo filmove sa povratkom u druge periode, pa iako ovakav tok filma nema zaplet i težinu jednog Back to the Future, svakako je vrlo dobar i osvežavajuć. Tome posebno doprinose neki događaji i lica prikazana u filmu, naprimer lansiranje Apolla 11 i komentari posade na račun ljudi u crnom, ili pojava Andy Warhola i cela njegova pozadina delovanja što je jedna od smešnijih scena u filmu.


O kvalitetu specijalnih efekata zaista ne treba trošiti reči, s obzirom na uložena sredstva i ne mogu biti drugačiji nego vrhunski. Verovatno u 3D na velikom bioskopskom platnu deluju još ubedljivije pa za ovaj film stoji preporuka više nego za bilo koji drugi na ovim stranama da se pogleda na što većem ekranu i u što boljem kvalitetu. Will Smith je na standardno dobrom nivou, često je komičan, iako ponekad pokušava da bude Eddie Murphy, što mu ne uspeva. Zbog pomenutog toka priče uloga Tommy Lee Jonesa je minimizirana u korist Josh Brolina, što nije šteta za film koliko za Tommyjeve fanove. S druge strane, ako moram filmu da nađem neke mane to je manji broj aliena raznoraznih rasa nego u prethodnicima, i neki embarrassing štosevi za nivo predškolskog deteta.


Men in Black 3 je svakako vrlo dobar film, naravno slabiji od prvenca, ali i kvalitetniji od drugog dela, pa ga toplo preporučujem svima koji su pogledali prethodnike, a verujem da malo ima filmofila koji to nisu do sada učinili.

+ interesantan film sa uvek zanimljivom idejom putovanja u vreme
+ tehnički besprekoran film za izvanrednim kompjuterskim efektima
+ glumačka postava, odličan Josh Brolin u ulozi mladog agenta K
— recikliranje već viđenih stvari u prethodnim delovima filma
— poneki glupi i neuspeli štosevi

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment