Sunday, June 17, 2012

Nazis at the Center of the Earth (2012)


Režija: Joseph J. Lawson
Uloge: Dominique Swain, Jake Busey, Josh Allen
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2130142/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=WLRTcNAlSOM
Pogledajte još: Iron Sky (2012)

Asylum nastavlja svoj dobro utabani posao, pa na krilima hypea filma Iron Sky dolazi ovaj direct-to-video film. Umesto nacista zombija, nacista vs. crocosaurusa, ili možda nacista u vozu, dobili smo samo naciste u središtu zemlje, ali stvari nisu ni približno zanimljive koliko to naziv ovog filma govori.


Grupa istraživača na antarktiku iznenada biva oteta od misterioznih ljudi sa gas maskama na licu i svastikama na ramenima. Njihove kolege i učenici kreću u potragu za njima a put tj. provalija ih vodi direktno u središte zemlje, dobro, ne baš u središte središta, nego u veliku šupljinu ispod okeana. Tu su se posle rata sakrili doktor Mengele, nekolicina istraživača i vojnika i sve ove godine istraživali ideju večnog života, oživljavali Hitlera i vaspostavljali stogodišnji rajh. Prostor ispod okeana poseduje vazduh, svetlost i sve ostalo kao i život iznad okeana, što im je olakšalo život; jedino su bili u deficitu sa živim ljudima za eksperimente, pa su iz tog razloga oteli naučnike i secirali ih.


Ovu novu grupu naučnika i učenika zarobljavaju i prisiljavaju da nastave istraživanja u korist rajha. Rade se presađivanja lica sa žrtava na trule naci-zombije i oživljavanje Hitlera. Naravno, naši junaci pokušavaju posle nekog vremena da po svaku cenu pobegnu, ali im se nameće još jedan zadatak: da spreče nacistički napad na sever Amerike koji planiraju izvesti teškim biološkim oružjem. E sada, zaboravite ovo što ste pročitali, jer čak i ako uvod deluje zanimljivo na papiru, u praksi su stvari malo drugačije, a možda i malo više. Film je naprosto vrlo lošeg kvaliteta, i nemojte nasedati na razne hvalospeve na internetu. Film čak nije ni najbolji Asylum film, mišljenja sam da su bolji naprimer A Haunting in Salem, pa čak i Abraham Lincoln vs. Zombies, a ovaj o kojem sada čitate opis je možda u rangu vrlo slabog Snakes on a Train.


Možda se za budžet od 200.000 dolara i 12 radnih dana nije ni mogao snimiti bolji film, ali nisam siguran koliko takvo opravdanje treba da zanima nas gledaoce. Već od samog početka filma se vidi jeftinoća i slabi efekti, katastrofalna gluma nekih likova, veoma loš scenario, naivnost i nerazrađenost radnje, neracionalnost postupaka likova, nejasnoće u njihovom ponašanju... Spisak je poduži, zaista. Dovoljno je videti plave eksplozije od bombi, glumatanje Jake Buseyja ili preloše CGI efekte pa da vam se ogadi film. Recimo, nijedna scena nije snimana napolju već u studiju gde se čuje huk vetra ali nema nijedne pahulje, sva vozila su (loše) animirana, eksplozije su sada već tradicionalno loše, glumci su pokupljeni s ulice. Veliko je pitanje da li je režiser (po sopstvenim rečima) uspeo da od „D“ scenarija i uslova napravi „B“ film. Pozitivne stvari su pojavljivanje „lolite“ Dominique Swain (nisko je pala) i robota-Hitlera, koji je jedini zanimljiv lik u filmu, ali i njegova pojava nije dovoljno iskorištena.


Iako sam nekada tolerantan prema filmovima ovakve kategorije, nekada i previše, nikako ne mogu dati prelaznu ocenu ovakvom filmu. Kao i uvek, efekti na stranu, ali katastrofalna gluma i loša priča čine ovaj film skoro negledljivim.

+ originalna ideja
+ Hitler robot
— loša priča, loš scenario
— katastofalna gluma
— katastrofalni specijalni efekti

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment