Wednesday, June 20, 2012

Night Wolf (13Hrs) (2010)


Režija: Jonathan Glendening
Uloge: Isabella Calthorpe, Tom Felton and Gemma Atkinson
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1411232/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=wiuhsmh0xV8
Pogledajte još: Dog Soldiers (2002)

Ovaj film je izašao još 2010-te godine pod nazivom 13 Hrs, da bi ove godine bio preimenovan u efektniji naziv Night Wolf i sa efektnijim omotom bio izdat na DVD-u. Ono što je loše je promenjeno, a ono što je dobro (za distributere filma) je ostavljeno: natpis na omotu da film dolazi od producenata filma Dog Soldiers. Kao i uvek takvi natpisi koriste da poboljšaju prođu nekog lošijeg filma od navedenog, a to je i ovde slučaj.


Film pročinje sa dosadnih pola sata, gde Sarah dolazi iz Amerike, gde je provela nekoliko godina slabo se javljajući članovima porodice. Viđenje sa članovima porodice u kući negde u nedođiji, komunikacija sa njima i njihovi odnosi traju li traju, a nisam siguran koliko to nekog gledaoca može da zanima. Povrh svega, većina mlađih likova u filmu je dosta antipatična pa sam jedva čekao da nešto počne da se dešava i da vukodlak počne da reaguje. On će početi da dela tek malo kasnije, kada nestane struje (ali se pojavi pun mesec) pa se žurka omladine u ambaru naprasno prekine. Prinudno odlaze u kuću ali u njoj zatiču rasporeno & izmasakrirano telo oca, a odmah zatim bivaju suočeni sa tajanstvenim i izuzetno agresivnim stvorom. Sklonište pronalaze na tavanu na koji stvor ne može da se popne, i iako je film u ovom momentu daleko zanimljiviji nego na početku, tu nastaju i problemi po njega.


Ako se grupa ljudi u sred filma popne na tavan gde vukodlak ne može da dopre znamo šta nam sledi. Gomila glupih dijaloga i objašnjenja, isforsirane i izveštačene scene, a sve da bi se naši junaci razdvojili i zbog ko-zna-kakvih-razloga sišli na rukohvat ničim izazvanom ljudožderu. Zašto se u sred noći lomatati po gomili mračnih prostorija kada se može sačekati dan? Možda ujutru i neka slučajna pomoć dođe  ili montrum bude poteran zracima sunca. Ne, „ne možemo ostati ovde, Luke je ostao napolje“, „a šta ako se majka vrati s puta“ i slično. Naravno, većina onih što su zaboravljeni dole a i ovih na tavanu će biti mrtva do kraja filma, ali ovakve glupe situacije ne idu u korist nijednog filma. Da li treba da kažem kako niko od njih 6 nije poneo mobilni sa sobom? Druga problematična stvar je ponašanje nekih likova koji postaju veća opasnost po preživele od vukodlaka. U celoj toj borbi za preživljavanje oni nađu vremena za raspravu o ljubavnim prevarama, a pošto imaju oružje u rukama rezultat je krvav i glup.


Još jedna slaba stvar u filmu je što se do pred sam kraj čudovište ne pojavljuje ni za sekund. Sve što vidimo je bežanje potencijalnih žrtava i crvena perspektiva iz pogleda pomahnitalog vukodlaka uz obavezno režanje. Da se zver nije pojavila pred sam kraj filma u nekoliko brzih i prilično nerazgovetnih sekvenci film bi svakako dobio i ocenu manje. Ostatak filma nije loš, što nam jasno govori da je najveći problem filma budžet jer teško da će se bilo koji gledalac uplašiti nečega što se uopšte ne vidi. Samim tim natpis na omoti koji povezuje ovaj film i izvanredni Dog Soldiers nema nikakvu svrhu, jer su u tom filmu vukodlaci bili izuzetno kvalitetno urađeni.


(Ne)očekivani obrtić na kraju filma donekle popravlja stvar i svrstava ovaj film u prosek, jer se na početku filma činilo da će biti daleko slabiji. Ne mogu nikom da ga preporučim jer bi svaki gledalac mogao ostati razočaran, ali se film svakako može pogledati u nedostatku boljih/zanimljivijih naslova.

+ dobar lokalitet za film ove teme
+ pristojne maske i efekti...
— ...ali samo u zadnjih 15 minuta filma
— gluposti u priči i scenariju
— sve je već viđeno više puta

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment