Thursday, June 14, 2012

Paranormal Xperience 3D (2011)


Režija: Sergi Vizcaino
Uloge: Amaia Salamanca, Maxi Iglesias, Alba Ribas
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1838618/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=wrGJo3SlTCc
Pogledajte još: A Nightmare on Elm Street (2010)

Definitivno je došla moda filmova o paranormalnim dešavanjima, pa još ako se stavi reč „paranormal“ u naslov filma možda ga neko pomeša sa daleko poznatijim delima i greškom pogleda. Za one mlađe tu je dodatak „3D“, za svaki slučaj. Daleko od toga da je film totalni promašaj, pogledao sam ga u jednom dahu, mada mu mogu staviti dosta mana.


Recimo već uvod filma „ne pije vodu“, čak mislim da je najslabija tačka filma. Grupa studenata medicine mora otići u napušteni & nenastanjeni gradić da istraži postojanje paranormalnog jer to od njih zahteva profesor da bi dobili pozitivne ocene. U pomenutom gradiću je nekada obitavao famozni doktor koji je ubio preko 20 ljudi a kako legenda kaže ubistva su se nastavila i posle njegove smrti, što logično razmišljajući dovodi do zaključka da je doktor odbio da se upokoji i nastavlja da ubija iako ne postoji više u fizičkom obliku. Studenti se okupljaju i kombijem sestre glavne junakinje odlaze spremni i doterani kao za letovanje.


Sestra glavne junakinje je ovde centralna ličnost jer ona jedina ima preosetljivo šesto čulo pa može da čuje zvukove i oseti prisustvo „osoba“ ili „nečega“, za čega im inače služi laptop brendirane marke, plaćena reklama. Sa pomenutim laptopom sestra će biti svesno hipnotisana da bi još bolje videla da li je pored njih još neko prisutan. Naravno, videće doktora u celini i celosti a ubrzo nakon naprasnog prekida hipnoze počeće da se dešavaju ubistva studenata, i to uvek u njenoj blizini. Da li je ona ubica, ili ju je doktor zaposednuo, ili doktor ubija lično, ostaje da se vidi u finalu filma.


I pored trapavog početka film posle dolaska grupe u napušteno selo teče nekim svojim (polu) predvidljivim tokom. Najpredvidljivije je to što samo čekamo razlog zbog kog će se oni razdvojiti pa biti ubijeni, i to se redovno dešava. Što se tiče pozitivnih stvari fotografija je izvanredna a napušteno selo prilično autentično deluje. Gluma je na dobrom nivou, glumice su atraktivne, za razliku od američkih tinejdžerskih horora gde autori retko kad nađu balans između atraktivnosti glumica i njihovog glumačkog umeća, redovno na štetu ovog potonjeg. Negativac, tj. doktor nije preterano strašan, i daleko je od starog Freddyja, recimo, možda je bliži novoj njegovoj verziji, ali šta da radimo, možda današnja omladina više ne voli strašne manijake. Scene ubijanja su vrlo dobre i prilično krvave pa mislim da će svaki ljubitelj gore efekata biti zadovoljan.


Film može biti zabava za sat ipo, on ne poseduje ništa epohalno ali ni toliko razočaravajuće, posebno kad prođe uvod. Možda će oni koji ga gledaju u 3D uživati dodatno (vidi se koje su scene predviđene da budu 3D efektne), mada sumnjam da će to biti odlučujuće za gledaoca da donese sud o filmu. Treba imati u vidu da je ovo više slasher film nego film o paranormalnom i oni koji ga budu pustili da vide nešto paranormalno mogu biti razočarani, jer toga ima samo u tragovima.

+ priča se može tumačiti na dva načina
+ dobar lokalitet, kvalitetna fotografija
+ dobra gluma, dobri efekti
— glup i neuverljiv uvod, klišei u priči
— prevara u naslovu, malo toga paranormalnog

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment