Tuesday, June 26, 2012

The Darkest Hour (2011)


Režija: Chris Gorak
Uloge: Emile Hirsch, Olivia Thirlby, Max Minghella
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1093357/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=VUznviXV-U8
Pogledajte još: Skyline (2010)

Posle dužeg vremena čekanja i ovaj film je došao na red za gledanje. Pomalo su me odbijale negativne kritike na njegov račun, mada kad bolje razmislim, do sada sam češće uživao u takvim nego u nekim „izvikanim“ filmovima. Anyway, The Darkest Hour je SF film sa neznatnim primesama horora, a zbog svoje tematike i toka radnje moja preporuka je da ga pogledate u društvu a neke ozbiljnije fimove degustirate sami i natenane.


Ovaj film je pogodan za gledanje u društvu jer je dosta klišeiziran i poseduje već dosta viđenih scena i nerealnih ponašanja likova, te je iz tih razloga vrlo pogodan za komentarisanje. A kako i ne bi bio klišeiziran kad je tema filma invazija vanzemaljaca, tema na koju teško da ima nešto novo da se kaže, ali tema koja je uvek interesantna. Ono što je u ovom filmu najinteresantnije je lokacija jer se film dešava u Moskvi što je dobrodošlo osveženje u odnosu na standardnu američku lokaciju dešavanja. Pratimo muški par koji je u Moskvu došao iz nekih razloga koji nisu bitni za film, a uveče u kafiću sreću ženski par, te su se time stekli svi uslovi da napad vanzemaljaca počne. Napad vanzemaljaca, dosta izginulih i opšta panika rezultira uobičajenim rešenjem u novijim filmovima – skrivanjem u podrum zgrade. Nakon nekoliko dana provedenih u podrumu, tokom kojih se šminka ni najmanje nije skinula sa akterki ovog filma, svi skupa rešavaju da se probiju do američke ambasade (to će ih spasiti, hau jes nou).


Naravno od ambasade nema ništa osim zidova, a po celom gradu patroliraju energetski vanzemaljci koji su danju slabo vidljivi jer su vizuelno samo svetlost. Iz tog razloga film nije preterano impresivan što se tiče specijalnih efekata, ali ono što se vidi (pretvaranje žrtava u prah) je korektno urađeno. Pozdravljam svesnost ekipe filma s kojim budžetom raspolaže i uvek je bolje svesti efekte na razumni minimum nego stavljati loše CGI animacije. U pomenutim trenucima probijanja naših junaka kroz grad nastaju prvi veći problemi s filmom, jer nema pravog objašnjenja zašto su krenuli po danu ako znaju da su vanzemaljci vidljivi samo noću. Dalje, kada se probiju do stana izvesnog Rusa njegov čitav stan je adaptiran u faradejev kavez (čak je i cica maca oklopljena žicom) ali je zaista neverovatno da je to sve uspeo da uradi dok vanzemaljci patroliraju zgradama i ulicama termalno skenirajući okolinu. Ima još sličnih gluposti rekao bih da je središnji deo filma najslabiji po tom pitanju. Ipak, film drži pažnju pre svega sporadičnim pojavljivanjem vanzemaljaca i random pogibijama likova u uvek sličnim ali efektnim scenama.


Lokalitet na kome je sniman film je njegova najveća prednost u odnosu na druge slične filmove. Lično ne verujem da ćete u skorije vreme gledati neki SF film koji se dešava u Moskvi (osim ako se ne snimi nastavak ovog filma, za šta ima osnova) pa vam iz tog razloga savetujem da ga pogledate. S druge strane, glumačka ekipa nije na nekom zavidnom nivou, pogotovo ženski deo ekipe, a i kvalitet dijaloga im preterano ne pomaže. Režija je korektna i ceo vizuelni utisak filma je zadovoljavajući, posebno ako gledate neku kvalitetnu verziju filma u 1080p, naravno, ako izuzmemo manjak i jednoličnost specijalnih efekata.


I pored mnogobrojnih negativnih kritika film je zadovoljavajuća razbibriga za sat ipo. On je daleko od izvanrednog filma, zbog svih ovih mana koje sam nabrojao u tekstu iznad, ali je i daleko od lošeg filma. Jer, ako je The Darkest Hour loš film, šta su onda The Happening (2008) ili Vanishing on 7th Street (2010)?

+ zanimljiv i originalan lokalitet
+ film je dobra zanimacija za sat ipo
+ dosta dobri specijalni efekti...
— ...kojih je moglo da bude više
— već viđena dešavanja u filmu

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment