Saturday, June 23, 2012

The Pact (2012)


Režija: Nicholas McCarthy
Uloge: Caity Lotz, Casper Van Dien, Agnes Bruckner
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2040560/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=UjBT7z3lhf8
Pogledajte još: Insidious (2010)

The Pact je film koji je pokupio dosta osrednjih ocena, s kojima moram da se složim, jer iako film nije loš fali mu „nešto“ da bi postao barem dobar. Možda bolji scenarista? Svakako, ali hajde da krenemo redom, od priče.


Priča kreće pomalo iznebuha, kada se jednoj mladoj ženi nakon dolaska u majčinu kuću da bi ostala na njenoj sahrani počinju događati misteriozne stvari - zvukovi po kući, čudne senke i slično. Nakon odlaska u mračni plakar nije se više vratila. Sada u kuću dolazi njena sestra, Annie, kojoj nije najjasnije gde je sestra nestala, ali to nije sad toliko bitno. Najbitnije je da se i njoj počinju priviđati razne siluete i zvukovi po kući, a uskoro će biti još nestalih & ubijenih. Annie završava u policiji, više da se zaštiti nego što je osumnjičena za bilo šta, a jedan policajac se čak trudi da joj pomogne. Ipak, Annie više nade polaže u Stevie, jednu povučenu i čudnu devojku, koja ima sposobnost da oseti i komunicira sa duhovima. Stivie potvrđuje postojanje duha u kući ali Annie ne saznaje tačno šta duh želi od nje. A, uostalom, da li je samo duh u kući?


Annie će istraživati ko je duh i šta želi od nje i saznaće neke stvari o svojoj porodici, ali i o porodičnoj kući, koje nije do sada znala. Film se ovlaš bavi njihovim odnosima u porodici, ali to je jako površno, napominje se da je njihova majka bila vrlo stroga i da ih je čak zlostavljala ali i ta dimenzija filma je, kao i većina stvari u njemu, dosta mlaka. Iako je film vizuelno zadovoljavajući on ne uspeva da dovoljno zainteresuje gledaoca i to prvenstveno zbog neubedljivog scenarija. Nije stvar što smo slične priče već gledali ranije, da je ovaj film drugačije osmišljen i ukomponovan bio bi mnogo bolji jer ima potencijala, čak štaviše. U sve to se uklopila i nedovoljno harizmatična glavna glumica, a sporedni glumci su „prošli“ još gore.


Ono što u filmu defintivno valja je horor atmosfera u kući zahvaljujući vrlo dobrim režiserskim rešenjima i zvučnim efektima. Iako možda takve spore scene neće prijati svakome one su definitivno najbolji deo filma.  Problem je što u većini slučajeva te scene ne kulminiraju ničim, već se sve svodi na lomljavu nekih predmeta ili slika sa zida, kako bi duh objasnio neke stvari a ne bi ih objasnio do kraja ni da porazbija sav inventar po kući sve sa tavanicama, tepisima i strujom. U filmu ima nekih glupih scena, koje ne bih otkrivao jer se dešavaju u završnici filma, ali i onih koje su me iskreno obradovale, jer se ne sećam kada sam nešto slično zadnji put video na horor filmu.


Ako bih morao da uporedim onda bi ovaj film bio najsličniji filmu Insidious, koji takođe ima dve različite polovine filma, koji je naravno bolji, ali i skuplji. Što se tiče The Pact nameće se preporuka u stilu „pogledajte ako nemate šta pametnije“, a režiseru filma preporučujem ako čita ovaj text (a definitivno ne čita) da sledeći put pažljivije bira s kojim scenaristom će imati posla da mu opet trud ne bude uzalud.

+ atmosfera u kući
+ pojedine scene i rešenja
+ zvučna podloga filma
— slab scenario
— akteri flma su mogli biti bolji

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment