Saturday, June 30, 2012

Wicked Little Things (2006)


Režija: J.S. Cardone
Uloge: Lori Heuring, Scout Taylor-Compton, Chloë Grace Moretz
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0470000/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=9U0d7286fwo
Pogledajte još: Boogeyman (2005)

Wicked Little Things je negde distribuiran i pod vrlo maštovitim nazivom Zombies, što jasno govori o temi filma. Ipak, zombiji u ovom filmu su dosta drugačiji od onih na kakve smo navikli, a i ceo film je dovoljno drugačiji od klasičnih zombi filmova, što naravno ne znači i da je bolji. Idemo redom.


Prvo, priča je dosta drugačija. Nema virusa, zaraza i sličnog već je iskorištena podloga o staroj nesreću u rudniku, kada su u njemu 1913. godine korištena deca kao mineri. Nakon nesreće i mnoštva poginule dece po kraju kreće da kruži legenda da se šumama u planini noću kreću utvare u vidu nastradalih. Dok malobrojni meštani mažu kućna vrata krvlju, kao vid odbrane, i prinose „deci“ žrtve u vidu svinja i zečeva, mlađi stanovnici i došljaci zbijaju šale na račun prvopomenutih i njihove „zatucanosti“. Međutim, da li je baš tako ili u šumi i starom napuštenom rudniku zasita ima nekoga? Već po prvim kadrovima automobila koji dolazi u zaseok vidimo ko će biti te srećne ruke da mu „deca iz rudnika“ naprave dobrodošlicu: tročlana ženska porodica, koja nakon smrti glave porodice dolazi u njegovu staru porodičnu kuću na obroncima planine.


Ne treba ni spominjati kako je kuća sablasna i mračna, puna škriputavih podova i vrata, a kao šlag na tortu dolazi poveći podrum. Takva kuća bi bila jeziva i na obali sunčane obale a kamoli na obodu maglovite i sumorne šume, pa pojma ne znam koja bi se to majka sa dvoje maloletne dece uselila tu. Nedopiranje signala za mobilni se podrazumeva. Na samom početku film počinje malo da „štuca“, naime, poseduje dosta deja-vu scena. Prvo, rutinski dolazak automobilom, zatim svraćanje u lokalni shop gde radi tradicionalno mističan prodavac koji, naravno, ne upozori došljake šta se dešava u okolini, a i što bi, videće sami ukoliko ne završe u plastičnoj kesi ili na dvostrukoj oglasnoj tabli u pomenutom marketu, gde se kače slike nestalih osoba. Kako to došljakinjama nije ni najmanje sumnjivo, odlaze u pomenutu kuću i već prve noći imaju „posetu“, naravno prvo u snovima.


Kada prođe taj uvod film postaje donekle originalniji i zanimljiviji, iako ni do tada nije dosadan, pre svega što ima dobru atmosferu u kući i šumi. Zatim stupaju na scenu deca-zombiji. Oni meni više liče na neke sablasti nego na zombije, jeste da su mrtvi i ne mogu se ponovo ubiti ali ne jedu ljude, samo životinje. Naoružani su pijucima i lopatama a za njihovo delovanje su vezane i neke misterije koje nisam uspeo da dokučim ni do kraja filma, no neću ih spominjati da ne kvarim užitak potencijalnim gledaocima. Pomenuta grupa dece koja baulja šumom nije dovoljno strašna, iako ne bih voleo da ih susretnem noću jer poseduju dovoljno jake argumente za diskusiju (pijuke). Fotografija filma je kvalitetna, ambijent i scenografija izvrsni (film je sniman u Bugarskoj), specijalni efekti nešto slabiji, muzika diskretna ali stvara atmosferu, a gluma dosta dobra, s obzirom kakve sve likove gledamo po novim hororima. Posebno me je impresionirala mala curica, najmlađi član porodice koja se doselila u šumu, koja je definitivno odglumela bolje od svoje dve starije koleginice (ovih dana snima remake filma Carrie).


Film nije loš i velika je šteta što nije još bolji, jer je to mogao biti uz malo doteraniji scenario i pristojnije efekte kod ubistava. On je više zanimljiv nego strašan a posebno ga preporučujem onima koji vole horore sa dešavanjima u zastrašujućim kućama ili šumi, jer će se malo ko uplašiti dece zombija.

+ interesantan film sa donekle originalnom idejom
+ vrlo dobrar ambijent i atmosfera u filmu
+ zadovoljavajuća gluma, posebno male devojčice
— dosta „pozajmljenih“ stvari iz raznih filmova
— neke iritirajuće gluposti u priči


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment