Monday, August 13, 2012

From Beyond (1986)


Režija: Stuart Gordon
Uloge: Jeffrey Combs, Barbara Crampton, Ken Foree
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0091083/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=zgZuCXY-vR8
Pogledajte još: The Kindred (1987)

From Beyond je horor film sa primesama fantastike i baziran je na istoimenoj priči H. P. Lovecrafta. Te 1986. godine režiserska palica je bila u rukama Stuarta Gordona, tada već afirmisanog režisera poznatog po Re-Animatoru (1985), a scenario je potpisao Brian Yuzna, s kojim će Gordon i ubuduće sarađivati na, recimo, nastavcima Re-Animatora i Necronomicon: Book of Dead (1993).


Doktor Edward Pretorius je izumeo neki rezonator koji stimuliše šesto čulo i omogućuje da se vidi neka paralelna stvarnost. U toj stvarnosti se prvo vide neki džinovski leteći crvi ali je doktor Pretorius osetio i još nešto što je opisao kao „orgazam uma“. Ostao je zaglavljen u drugom svetu a za njegov nestanak tj. ubistvo je osumnjičen njegov asistent Tillinghast. Tillinghast je ubrzo poslat i kod psihijatra, gospođice McMichaels, koja sumnja u njegovu krivicu i želi da odu u labaratoriju i ponove eksperiment sa rezonatorom. Pratnja u kući će im biti detektiv Bubba Brownlee i tako film može da se zahuktava uz pomoć ovog trapavog i dosta naivnog zapleta.


Ako izuzmemo to da osumnjičeni za ubistvo odlazi na mesto zločina u pratnji samo jednog policajca i tamo uključuje neku mašinu koja bi nakon nestanka profesora automatski bila zapečaćena i odnešena ili na ispitivanje ili na otpad, film je zanimljiv na neki starinski retro način, što i nije čudo jer je rađen po priči iz 1920. godine. Ko voli filmove o ludim naučnicima eto vrhunske zabave za njega. Ipak ono što film odvaja od, recimo, starijih filmova o ludim naučnicima je gomila specijalnih efekata i maski koje su za to vreme bile vrhunske, a danas deluju još bolje – kao staro vino. Jednostavno u ovom vremenu CGI efekata prave maske i modeli iz 1986. izgledaju izvanredno ubedljivo, mada ne verujem da će i mlađi gledaoci deliti moje mišljenje. S druge strane, animirani kadrovi u kojima se pojavljuju crvi iz druge dimenzije su očekivano slabiji.


S obzirom da je priča starog majstora horora takva kakva jeste, i opisuje Nepoznato, special effects majstori su dali mašti na volju i kreirali neke zaista upečatljive modele i maske. U mnoštvu krvavih i sluzavih efekata našlo se mesta i za neke bizarne scene a sve zbog toga što rezonator stimuliše i neke centre u telu koji izazivaju euforiju, agresivnost i seksualnu želju. U ovom poslednjem se odlično snašla Barbara Crampton, u ulozi psihijatra, koja je sarađivala sa autorima ovog filma i na Re-Animatoru. Još jedna karika koja povezuje ova dva filma je Jeffrey Combs, koji igra asistenta Tillinghasta a i ludog naučnika reanimatora. Glumačka ekipa filma From Beyond je pojačana još jednim legendarnim imenom, Ken Foreejem, koga ljubiteljima horora verovatno ne treba posebno predstavljati.


From Beyond je definitivno kvalitetan i maštovit film te ga kao takav preporučujem svima onima koji ga do sada nisu pogledali. Retro zabava će prijati starijim gledaocima dok oni mlađi treba da vide kakvi su bili horori 80-ih godina, kada nije postojala kompjuterska animacija a ni signal mobilnog telefona.

+ starinska priča po delu Lovecrafta
+ maštoviti i odlični specijalni efekti
+ nekoliko cool glumaca
— neubedljiv uvod filma
— pojedini gluposti u priči

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. Ne pamtim da me je nekada CGI oduševio koliko maske. Čak i stari stop-motion ima neki šmek. Recimo u starom Clash of the Titans, kada se meduza pojavi, taj stop-motion joj daje još na sablasnosti. Jednostavno neprocenjivo. U pomenutom Necronomiconu Cthulhu izgleda odlično. Žena u crnom iz istoimenog filma u staroj verziji izgleda sablasnije a samo je rađeno na šminci i odeći dok u novom CGI ubija svu draž strave. CGI mi jednostavno ne leži u hororima.

    ReplyDelete
  2. Apsolutno se slažem sa navedenim. Još jedan primer kako CGI može da uništi horor je film Mama gde je kompjuterska animacija mame preslaba za vizuelni ostatak filma, a da stvar bude gora - u kratkom filmčiću koji je bio isnpiracija za dugometražnu Mamu ona je nekompjuterska i apsolutno strašnija. Pogledaj ako do sada nisi The Gate iz 1987, ima nekoliko dobrih stop motion efekata a i film je prilično dobar.

    ReplyDelete
  3. Hoću, baš sam ga pre par dana stavio u listu za gledanje. Mamu isto planiram da pogledam, ali sam već iz trailera video da treba da smanjim očekivanja

    ReplyDelete