Thursday, August 16, 2012

Lesbian Vampire Killers (2009)


Režija: Phil Claydon
Uloge: Paul McGann, James Corden, MyAnna Buring
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1020885/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=3FIdAc_N2fI
Pogledajte još: Vampiros Lesbos (1971)

Definitivno mislim da će velika većina gledalaca ovog filma biti muškog pola a biće privučeni naslovom ovog filma. Uostalom, i sam spadam u tu grupu i ne bih nikako propustio film ovakvog naziva, iako svestan da upravo ovako nazvan film nikako ne može biti dobar. Ipak, za gledanje u muškom (lesbian napaljenom) društvu film je delimično OK.


A kakav bi to bio lesbian horor film (pa i erotski horor uopšte) kada ne bi imali dva napaljena lika u glavnim ulogama koji ne biraju tip ženske, rasu, boju kože, nacionalnost, boju kose, stas i glas. „Overili“ bi svaku, no, možda baš zbog toga ne mogu nijednu. Doduše, jedan od njih je skoro imao devojku ali ga je nogirala, a ovog drugog su nogirali sa posla, i oni kreću na odmor na englesko selo. Naravno, zašto bi neko išao na odmor u obično selo kad može u selo gde dejstvuju vampiri lezbejke? E tako i naši junaci ničim izazvani stigoše u tradicionalno pitomo & gostoljubivo selo gde upoznaju grupu turistkinja iz Nemačke. Ne treba biti previše inteligentan pa zaključiti da Blonde, Lotte, Anke, Trudi i Heidi nemaju veze sa Nemačkom, iako govore engleski sa tvrdim R (jedna od njih samo „Ja, ja...“), mada to većini gledalaca neće smetati sve dok su dobro-izgledajuće i dobro-sisate.


Uglavnom, nekoliko trenutaka pre nego što naš napaljeni junak omasti brk jedna od devojaka biva ujedena od lesbian vampirice pa i sama postaje to, a naši junaci kada već ne mogu da je „opale“ ubiju je u „spektakularnoj“ sceni. Tu kreće akcija i borba za gole živote a od seksa nema ništa. U celu priču se meša i bivša devojka jednog od junaka, koja je krenula na put da ga traži i lokalni sveštenik čija je ćerka takođe postala vampirica čim je napunila 18 godina, čisto da malo razbiju monotoniju filma koja je evidentna iako je film dosta dinamičan. Specijalni efekti i animacije su zadovoljavajući za horor komediju a gluma se kreće od dobre do teatralne, što možda filmu sa ovim nazivom i pristaje.


Drugi problem, kao i kod većine horor komedija i komedija uopšte, je taj da film nije uvek smešan iako se trudi da bude. Ima smešnih scena, većinom vezanih za dva glavna lika i onu pomenutu Švabicu koja samo zna da govori „Ja, ja...“, ali ima i scena koje jednostavno nisu smešne. Naprimer, vampirice nemaju crvenu krv nego belu, što u trenutku njihovog ubijajanja rezultuje da cela scena bude zapljusnuta/ejakulirana tečnošću koja evidentno treba da podseća na spermu. Dalje, glavni vampir demon se zove Doildo a može da se ubije samo sa specijalnim mačem čija je drška u obliku penisa. Meni ovakav humor nije ni najmanje smešan ali sigurno ima onih koji će pomenute scene jedva preživeti od napada cerekanja.


Uglavnom ako vam je blizak ovakav humor slobodno dodajte na moju ocenu još jednu ili dve i bacite se na gledanje filma. Preporučujem ga prvenstveno mlađim gledaocima jer predpostavljam da bi njima ovaj film mogao biti zanimljiviji nego starijim.

+ vizuelno film izgleda vrlo dobro...
+ ...uključujući tu i nekoliko cura
+ ima dosta smešnih scena...
— ...ali ima i onih koje to nisu
— nerazrađena i slaba priča

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Cragwich
    Phil Claydon potpisuje uvrnutu horor-komediju o vampiricama lezbejkama.Autori filmskog scenarija, Stewart Williams & Paul Hupfield naglašavaju da su kao istinski poštovaoci horor žanra, zapravo samo nastojali da naprave svojevrsni omaž klasicima, ali na jedan otkačen, zabavan način.Dvojica ortaka nekako istovremeno doživljavaju krah.Prvi, Jimmy (Mathew Horne) na ljubavnom planu, pošto ga po ko zna koji put šutne devojka Judy (Lucy Gaskell). Drugi, Fletch (James Corden) na poslovnom planu, jer ga otpuste s posla.U pokušaju da prevaziđu groznu situaciju, njih dvojica odlučuju da negde otputuju.Izbor (bacanjem pikada) pada na zabačeno selo Cragwich...Niskobudžetna britanska horor-komedija snimljena s oznakom 'straight to video', što jasno ukazuje na ambicije ovog projekta.Dvojica glavnih junaka, uz svesrdnu podršku nekolicine ženskih likova i jednog popa, suprotstavljaju se hordi razularenih vampirica lezbejki u epskoj borbi za očuvanje sveta, u očajničkom pokušaju da spreče da zavladaju sile tame.Zvuči poznato, zar ne? Pa dobro, sama tematika s vampiricama i nije nešto originalna, pa makar imale one i homoseksualne sklonosti. Evidentno je da se išlo na forsiranje dobro poznatog britanskog humora.Cinični, britki dijalozi, uz par dobrih gegova, uspevaju da pruže zadovoljavjuću dozu zabave, a na trenutke čak i da nas nasmeju. Angažovana glumačka ekipa je uglavnom dobro odradila svoj posao.James Corden je malo iskočio (tip se ludira na jedan vrlo simpatičan način), a veoma ubedljiv performans prikazao je i iskusni Paul McGann, dokazujući da poseduje i zavidne komičarske sposobnosti.Iz samog naslova olako se stvara slika da kroz radnju defiluje puno zgodnih cica.Tačno, zaista ima tu puno lepo izvajanih ženskih tela.Ali, na žalost većeg dela publike (naročito muške), ipak nema golotinje, jer vampirice nisu potpuno obnažene (što bi u nekom niskobudžetnom američkom hororu slične tematike, tako nešto bilo skoro nezamislivo).Nekoliko jeftinih specijalnih efekata proizvode željeni vizuelni štimung, ali je sve to urađeno u cilju karikiranja dobro poznate ikonografije u hororima s vampirskom tematikom.Neobavezna zabava koja ne traži da puno napregnete vaše moždane vijuge kako bi ispratili krajnje predvidvljiv tok radnje.Prosečno, što konkretno znači da može da se pogleda, ali da i nije nužno, te ga ne treba svrstati pod obavezno filmsko štivo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odličan opis prosečnog filma, ili što bi se reklo - čista desetka za film koji je zaslužio tek peticu :)

      Delete