Tuesday, August 7, 2012

Outpost (2008)


Režija: Steve Barker
Uloge: Ray Stevenson, Julian Wadham, Richard Brake
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0892899/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=fEI-v5pdivA
Pogledajte još: Dog Soldiers (2002)

Outpost je britanski horor film koji je nedavno dobio i nastavak naziva Outpost: Black Sun pa je pravo vreme pogledati ih u nizu. Zanimljivo je da je sledeći nastavak već u produkciji i navodno će se pojaviti pod nazivom Outpost: Rise of the Spetsnaz, pa kako je krenulo biće ovo dugačak hiper-serijal.


Film počinje kada jedan naučnik a istovremeno i poslovni čovek unajmi sedmoricu plaćenika, bivših vojnika, da mu budu zaštitnica u jednom rutinskom poslu, ili je barem tako trebalo da bude „na papiru“: potrebno je da ga obezbeđuju na putu do jednog starog bunkera negde na ničijoj zemlji u istočnoj Evropi. Naizgled rutinski posao od kojeg se na brzinu trebalo zaraditi dosta novca komplikuje se već po dolasku u stari SS bunker korišten u II svetskom ratu. Plaćenici u jednoj prostoriji nalaze gomilu leševa a za jedan utvrđuju da daje znake života. Istovremeno nalaze stari projektor s kojeg gledaju dokumentarne snimke od pre 60 godina koji prikazuju nastojanja nacista da stvore super-vojnika, koji će biti neuništiv i pun snage. Ubijanje zatvorenika, te njihovo oživljavanje uz pomoć nekakvog seruma, jezivo je svedočanstvo da su nacistički super-vojnici zapravo mrtvi ljudi, zombiji. Ono što je još strašnije za ljude koji se trenutno nalaze u bunkeru je to što je jedan od likova sa snimka upravo onaj koga su nakon toliko decenija našli preživelog u uglu bunkera.


Plaćenici namaju potrebu da znaju sve istorijske informacije o nekim jezivim eksperimentima i žele odmah da odu ali vođa „misije“ odbija, jer je pronašao veliki generator uz pomoć koga su nacisti izvodili te eksperimente. Odlučuju da ostanu u bunkeru do jutra ali ne računaju da će se noću broj prikaza u nacističkim uniformama po šumi i oko bunkera naprasno povećati, a broj ljudstva u bunkeru smanjiti. Kada sam spomenuo ljudstvo red je spomenuti da su plaćenici sastavljeni od raznolikih ljudi, što sa Ostrva što iz istočne Evrope. Izgled im je dosta autentičan a gluma na visokom nivou, kao i kod svih likova u filmu. Jedino što može da naruši idealno stanje je govor jednog člana ekipe za koga se može pretpostaviti da je Rus jer mu na ramenu piše „specnaz“ a koji u par navrata govori lošim srpskim jezikom.


Pored glume na visokom nivou je i kompletan vizuelni dojam filma. Već od samog početka je jasno da je budžet filma dovoljan, jer je fotografija kvalitetna, a ceo ambijent deluje dovoljno autentično, počevši od šume do bunkera, uključijući tu i vozila, likove i dokumentarne snimke. Istini za volju, ambijent filma nije posebno maštovit i sastoji se samo od šume i bunkera ali takva je priča, a ona je dosta zanimljiva, ozbiljna i zastrašujuća. Iako se možda nećete uplašiti naci-zombija koji ubijaju po šumi, sam dokumentarni film o eksperimentima na ljudima je dovoljno zastrašujući, a verovatno nije ni daleko od istine, samo je krajnji proizvod fikcija.


Outpost je i pored toga što je u pitanju supernatural horor film izuzetno ozbiljan film, i mnogo više liči na takođe britanski Dog Soldiers, nego na recimo Dead Snow (2009), film sa takođe zombi nacistima. Outpost preporučujem svim ljubiteljima dobrih horora, a ja ću ga ponovo pogledati pre prelaska na nastavak.

+ zombi film koji zaplet crpi u WWII
+ vizuelno upečatljiv film
+ ubedljivi glumci i većina likova
— neki slabiji specijalni efekti
— sitne gluposti koje su mogle biti izbegnute

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment