Friday, September 28, 2012

Monster Brawl (2011)


Režija: Jesse T. Cook
Uloge: Dave Foley, Art Hindle, Robert Maillet
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1716753/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=HqGIAkd5tYw
Pogledajte još: američko rvanje, barem je ponekad smešno

Da nisam znao da je u pitanju kanadski film ovaj opis bih sigurno počeo rečima „ovako nešto mogu samo Amerikanci da snime“. Sada znamo da tako nešto mogu da snime i Kanađani, ali im to ne ide baš na čast. Kada bih vam rekao da u ovom filmu osam najpoznatijih svetskih čudovišta treba da se bore u ringu do finalne pobede najjačeg od njih, verovatno biste pomislili da je film zanimljiv. Nažalost, nije ni najmanje.


Ovaj film zapravo i nije film jer prava radnja ne postoji. Nema priče, već je u filmu prikazano nekoliko borbi i njihove najave između toga. U borbama učestvuju najpoznatija čudovišta horor žanra poput vukodlaka, veštice, frankenštajna, kiklopa, zombija itd. Pre svake borbe se upoznajemo sa takmičarima u uvodnoj priči snimljenoj u njihovoj postojbini a te priče su meni lično bile najinteresantniji deo filma zbog lokaliteta na kojima su snimani, mada ti uvodi ne daju odgovor na pitanje zašto neko pristaje da učestvuje u ovom monster brawlu. Ipak, onim gledaocima kojima se sama ideja sviđa (ako ima takvih) neće naći ni najmanju manu u tome kako su i zašto skupljena sva ta čudovišta i uživaće u ovom „filmu“. Najave tuča nisu preterano zanimljive, jer u svemu tome što se dešava oko ringa učestvuje nekoliko antipatičnih likova na čelu sa najavljivačem megafonom u kompletu sa silikonskim lepoticama. Možda jedini zanimljivi likovi su dvojica spikera, jedan alkoholičar a drugi budući zombi, koji su dosta profesionalno uradili posao u ovom prilično slabom filmu.


A sada malo o borbama. Borbe su mi bile najmanje interesantan deo, jer nisam ljubitelj ni američkog rvanja ni video igre Mortal Kombat, a sve je urađeno da izgleda upravo kao mešavina pomenutih. Odbacivanje od konopaca, skakanje sa istih i stiskanje nogama mešano je sa kombo udarcima, vađenjem organa i upečatljivim komentarima iz kompjuterskih tabačina. U većini borbi se može predvideti ko će pobediti, iako borba sve vreme teče u drugom pravcu i onaj ko je dobio dvadeset udaraca po glavi može ustati i pobediti protivnika, baš kao i u pravom američkom rvanju. Ipak, svu ovu kritiku koja se odnosi na borbe uzmite sa jednom malom ogradom: ja ipak imam više od trinaest godina J Stavljanje pojedinih čudovišta u neprirodnu situaciju borbe u ringu deluje dosta debilno jer pojedina ni nemaju inteligenciju, pa umesto da ih neko vodi za ruku ona slušaju komande sudije i reaguju na gong (mada je bilo i nepredviđenih situacija sa sudijom). Specijalni efekti su zadovoljavajući, ima krvi i iznutrica, ali i gluposti kada neko primi dvedeset udaraca čekićem po glavi a u sledećoj sceni na njoj nema ni kapi krvi.


Kraj filma je poražavajuće slab pa svi oni koji budu planirali da ga odgledaju u nadi da će saznati koje je to čudovište najjače bolje da to ni ne pokušavaju jer očigledno ni autori filma nisu imali bilo kakvu ideju o tome. Zbilja je tužno gledati kako je kakav-takav budžet protraćen na nešto ovakvo. Zanatski je film vrlo dobro urađen, fotografija je dosta dobra, ambijenti su upečatljivi, većina čudovišta je zadovoljavajuća ali šta to vredi kada je film prazan i nezanimljiv. Monster Brawl je slab film i kao komedija i kao horor, pa onda jedino preostaje da se klinci iz komšiluka oduševljavaju prilično nemaštovitim borbama. „U! Bogte Nebojša, vidi kako je zombi sredio tvog kiklopa!“, „Čekaj, čekaj Nemanja da vidiš šta će biti kad dođe vukodlak i ubije tvog zombija!“ Strahinja, naravno, ima svog favorita...


Da nije nekog mog neobjašnjivog poriva da loš film moram da odgledam do kraja a one osrednje gasim, kao i prilično debilno-smešnog subtitlea koji je u nekom svom tripu kucao neki veseljak kome se ovaj film očigledno svideo mnogo više nego meni – ugasio bih ga još pre polovine. Mislim da je ovakva ideja morala doneti mnogo zanimljiviji film.

+ kvalitetna slika i ambijenti
+ dvojica komentatora
— film bez priče i smisla
— nezanimljiv i dosadan
— loša montaža i pojedine uloge

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment