Sunday, September 16, 2012

Stormhouse (2011)


Režija: Dan Turner
Uloge: Grant Masters, Patrick Flynn, Grahame Fox
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1864494/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=9O_D7z4vQkI
Pogledajte još: Paranormal Entity (2009)


Baš nemam sreće sa filmovima koje dugo čekam za gledanje, posle užasnog The Watermen još jedan film na koji sam se nameračio pre godinu ili više me je razočarao. Ne kažem da je rezultat toliko odbojan i iritirajući kao pomenuti lovci na rakove & ljudetinu ali je u svakom slučaju Stormhouse vrlo beznačajan, užasno generički, do-zla-boga jalov i totalno nepotreban film. Jes’ da je to film iz nezavisne produkcije ali i tu moramo očekivati koliko-toliko zanimljivu radnju filma da bi on dobio prelaznu ocenu.


Kako može da se ozbiljno shvati film koji počinje sa dve subtitlovane rečenice: 1) „Film je inspirisan istinitim događajima“, i 2) „Vojska je uhvatila i zatvorila natprirodni entitet“. Nakon ovoga sledi naslov filma i špica a pitanja poput toga kako su uhvatili taj famozni entitet, šta je on ustvari i šta želi, koja je njegova svrha i ostalo, lebdeće u vazduhu tokom celog trajanja filma a neki odgovori će biti nagovešteni, što nikako ne znači da time film postaje gledljiviji i za delić mikrona smisleniji. Naprotiv, držanje tog entiteta, koji je nematerijalna stvar, u žičanom kavezu bez krova je svakako udar na inteligenciju gledaoca. Entitet crveno svetluca unutar žice, čisto da bismo ga videli, čeka da mu se prinese žrtva da bi se sa njom igrao u stilu puppet mastera i pevušio uvek istu dečiju pesmu „Ding, dang, dong“.


Naravno, držanje nečeg takvog u maloj bazi negde u nedođiji Engleske ne bi predstavljalo nešto zanimljivo za film pa je u priču uključena i mlada natprirodna istražiteljka koja stiže da bi komunicirala sa entitetom, ali toliko koliko je ona komunicirala toliko bi i ja kukavac uspeo. Sve se svodi na to da malobrojna ekipa oficira želi da koristi entitet kao oružje (da mi je samo znati kako), i likvidiraće čak i svoje pretpostavljene (!?) da bi došli do tog cilja, a entitet koji se nekako setio da pobegne iz kaveza (koji bi obična kokoš preletela) zaposeda tela u vojnoj bazi i ubija sve što mu je na putu da bi ostvarilo svoj cilj. Koji cilj – nije poznato, valjda da izađe napolje i ode na pivo ili u provod.


Ima jedna stvar koju moram da naglasim: film je mračan, i kad kažem mračan - mislim jako mračan. Nije mi jasno kako je engleska vojska u takvim finansijskim problemima da ne može da obezbedi pristojno osvetljenje u nekoliko prostorija. Kad malo razmislim biće ipak da je u pitanju „maskiranje“ slabe scenografije, efekata i ostalog da gledaoci ne bi videli da je vojna baza ustvari običan hangarčić koji je ekipa iznajmila za vikend da snimi ovu nebulozu. Dalje, likovi su nejasni, nedovoljno definisani, ponašaju se nelogično, naivno i neracionalno, uostalom kao i natprirodni entitet. Film je prezentovan kombinacijom režiranih scena i „realnih“ snimaka sa stacionarnih kamera u vojnom objektu. Ovi potonji pokazuju da bi film imao neke šanse da je urađen na drugi način ili od strane drugih ljudi.


Stormhouse je prilično dosadan film i krajnjim naporom sam se naterao da ga pogledam do kraja, što mi se ne dešava tako često. Drugi deo filma ima malo dinamike i krvavih scena ali je to sve slaba vajda kad većina vremena prolazi u gluposti, neinventivnosti i dosadi, a ponajviše u mraku. Obavezno štivo za preskakanje.

+ pojedine scene imaju potencijal
+ ima i lošijih filmova, ofkors
— slaba, glupa i nezanimljiva priča
— neracionalna ponašanja i loši likovi
— mrak, mrak, tama, mrak, mrak

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment