Friday, September 21, 2012

The Black Cat (Gatto Nero) (1981)


Režija: Lucio Fulci
Uloge: Mimsy Farmer, Patrick Magee, David Warbeck
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0080440/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=x9axpFcL7-U
Pogledajte još: The Black Cat (1934)

The Black Cat je još jedna ekranizacija kratke priče E. A. Poa, dosta atmosferičnija i krvavija od legendarne verzije iz 1934. godine, naravno u skladu sa vremenom izlaska. Kao i ona prethodna i ova verzija iz 1981. godine se ne drži striktno Poovog dela već donosi drugačiju varijantu priče u kojoj je glavni negativac crna mačka.


Radnja filma se dešava u ruralnim predelima Engleske, u jednom seocetu, gde se počinju dešavati misteriozne i neobjašnjive nesreće sa smrtnim ishodima. Policija nema nikakvog traga za počiniocem, tim pre što su neki zločini izvršeni na neobjašnjivi način, naprimer u prostoriji koja je zaključana iznutra. Istrazi se po pozivu inspektora priključuje i mlada amerikanka koja se bavi fotografijom, a iako ovakav poziv danas izgleda glupo i nerealno, nekada se tako nešto možda moglo desiti jer nije svako imao uz sebe mobilni telefon sa kamerom već su kvalitetne fotoaparate posedovali samo profesionalci. Tako je inspektor spojio lepo i korisno, naravno lepu Amerikanku za sebe a fotografije za službu, ali Amerikanka je na fotografijama primetila nešto neobično: na rukama ubijenog je videla da je izgreban mačijim noktima.


Sopstvena istraga je vodi do profesora Milesa, čudaka koji u selu važi za ludaka jer pokušava da uspostavi kontakt sa mrtvima. Kod profesora će Amerikanka videti neobičnu i agresivnu crnu mačku, a u kakvoj su vezi svi ovi likovi i koja je uloga crne mačke ostavljam potencijalnim gledaocima da vide. Ono što će gledaoci još moći videti su specifične karakteristike giallo filma (iako je jezik u filmu engleski): nešto sporija radnja, izuzetno kvalitetna uvodna melodija i orkestrirana muzika tokom celog filma koja izuzetno doprinosi atmosferi, lepa glumica u glavnoj ulozi, nešto golotinje (iako manje nego obično) i iznad svega kvalitetna i upečatljiva atmosfera potpomognuta prelepom i sumornom engleskom prirodom i mračnim i zastrašujućim enterijerima. Atmosfera, fotografija i režija su ono što je najkvalitetnije u ovom filmu a ono što mi se nije baš svidelo su neke pretarane naivnosti u priči i greške ili nepažnje u montaži. Takođe, nisu ni svi sporedni likovi dovoljno ubedljivi.


Mimsy Farmer je i dalje lepuškasta ali manje ubedljiva nego u njenom prethodnom filmu koji sam gledao, a najupečatljiviji lik u filmu je upravo profesor Miles koga igra Patrick Magee, kome je to bila jedna od poslednjih uloga. Čovek je bio izuzetan glumac a još je bolje izgledao za jedan horor film, čemu je izuzetno puno doprinela i kamera u filmu neprestano zumirajući njegove zle oči. Inače, ova verzija The Black Cat zasigurno drži rekord po broju krupnih kadrova zumiranih očiju, najčešće zlih profesorovih, a zatim i lepih zelenih Amerikanke i žutih mačijih. Što se tiče crnih mačaka one su naravno prelepe, kadrovi sa njima su upečatljivi i brojni, za razliku od verzije iz 1934. godine gde je crna mačka bila samo simbolično zastupljena.


The Black Cat iz 1981. godine je dovoljno zanimljiv i gledljiv film za svakog ljubitelja giallo filmova ili horora tog perioda. I pored brojnih mana on ipak poseduje više kvaliteta, pa će ljubitelji ovakvih filmova ili filmova iz tog perioda u Crnoj Mački pronaći mnogo razloga za uživanje. Iz razloga što sam ljubitelj cica maca dajem mu ocenu više.

+ puno crnih mačaka
+ Mimsy Farmer i Patrick Magee
+ izuzetna režija i kamera
+ odlična atmosfera i ambijenti
— neki neubedljivi delovi i likovi

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment