Sunday, September 16, 2012

The Creeping Flesh (1973)


Režija: Freddie Francis
Uloge: Christopher Lee, Peter Cushing, Lorna Heilbron
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0068424/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=eKvaJiTBHNs
Pogledajte još: Asylum (1972)

Evo još jednog horor filma u kojem možete uživati ukoliko ste ljubitelj starinskih ostvarenja ili legendanih horor glumaca. U ovom slučaju tu su dvojica upečatljivih glumaca, Christopher Lee i Peter Cushing, koji skupa čine tandem zbog kojeg zasigurno vredi pogledati The Creeping Flesh.


Pored dvojice upečatljivih likova tu je i zadovoljavajuća retro priča o naučniku, ovaj put ne o ludom ali na samoj granici. Naučnik koga igra Peter Cushing sa trogodišnjeg puta po Novoj Gvineji donosi abnormalno veliki skelet za koga veruje da je skelet davno izumrlog pračoveka, koji bi mu pomogao u odgonetanju nekih naučnih nejasnoća. Fascinacija tajanstvenim skeletom dovodi do toga da naučnik zapostavlja svoju sada već odraslu ćerku koja je prethodne godine provela u izolovanoj kući. Tokom izučavanja skeleta naučnik slučajno prosipa vodu na njega što potpuno neočekivano dovodi do toga da se na kosturu počinje stvarati tkivo. Naučnik ga dodatno izučava i zaključuje da je u kosturovoj krvi zlo, a kombinujući dobru i lošu krv može napraviti serum kojim bi se zlo lečilo kao prehlada.


Serum ubrizgava svojoj ćerki, plašeći se da bi ona usled nasledne bolesti mogla skončati u sanatorijumu i preminuti, kao i njena majka a njegova supruga. Upravo u momentima kada se ćerka sve više pretvara u svoju majku i počinje da zalazi po sumnjivijim kvartovima i kafanama, kostur akcidentom dolazi u dodir sa većom količinom vode pa ga tkivo skroz uobličava a on oživljava u obliku krvožednog čudovišta. Naučnik zatiče praznu laboratoriju i kreće u lov na ex-kostura, a film nadalje naizmenično protiče u dešavanjima oko kostura i ćerke. U filmu značajno ali ne i dovoljno mesto ima upravnik sanatorijuma, naučnikov polubrat, kojeg igra Christopher Lee.


Većina filma protiče u atmosferičnom ispitivanju i eksperimentima u laboratoriji, te dešavanjima oko ćerke, pa svi oni koji očekuju neki akcioni monster film bolje neka ne počinju sa gledanjem The Creeping Flesh jer će se “smoriti”. U pitanju je spori retro film koji ima zaista minimum specijalnih efekata, naivnu i ne toliko ubedljivu priču, neke površne likove, ali ljubitelji horor filmova sedamdesetih ili čak i decenije pre toga znaće da cene svaki njegov trenutak. Odličan glumački tandem, pomalo jeziva priča, večna borba dobra i zla, u drugom planu dočarana porodična tragedija i sve to na izvrsnim viktorijanskim lokacijama i kroz izuzetnu režiju.


Ukoliko vam rečenica u kojoj je neki kostur “nabacio” na sebe meso i oživeo pa krenuo da ubija ne zvuči glupo nego interesantno – onda je ovo pravi film za vas. Što se mene tiče mogao bih slične filmove gledati svakodnevno i uvek biti oduševljen i pored njihovih očiglednih mana. S druge strane ovo je film koji pripada nekim davno prošlim vremenima pa u odnosu na novije horor filmove može biti i odličan i katastrofalan, zavisi od ukusa gledaoca.

+  Christopher Lee i Peter Cushing
+ džinovski kostur oživljava & ubija
+ kvalitetni viktorijanski ambijenti
+ zadovoljavajuća atmosfera filma
— ponekad naivno i nedorečeno

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment