Monday, September 3, 2012

The Philadelphia Experiment (2012)


Režija: Paul Ziller
Uloge: Nicholas Lea, Ryan Robbins, Gina Holden
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2039399/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Yeb-ixoix1U
Pogledajte još: The Philadelphia Experiment (1984)

Jedan od novijih SyFy filmova za temu ima legendarni ali nikad dokazani filadelfijski eksperiment iz 1943. godine kada je američka vojska pokušala da vojni razarač Eldridge učini nevidljivim za neprijateljske radare. Nikad potvrđena priča poslužila je kao dobra ideja za nekoliko istoimenih filmova koji su ideju „unapredili“ a Eldridge je postajao i bukvalno nevidljiv.


U ovom filmu američka vlada ulaže znatna sredstva u obnavljanje eksperimenta i za divno čudo jedan mladi naučnik sa malobrojnom ekipom uspeva da službeni Cadillac učini nevidljivim. Tokom eksperimenta nešto je pošlo terrible wrong, protoni, fotoni i tesle bejahu poludeli, magnetno polje divlja, a sve se privremeno smiruje time što brod Eldridge pravo niotkuda pada u sred pustinjskog gradića. Iako je prošlo više od 70 godina od prethodnog eksperimenta u kome je brod nestao, za jedinog preživelog člana njegove posade proteklo je tek nekoliko dana. Slučajni prolaznik biva usisan na brod baš u trenutku kad je pomenuti član posade izašao i obreo se u za njega neverovatnoj budućnosti. Ovaj deo filma je za mene bio najzanimljiviji ali i nedovoljno iskorišten, jer mislim da je iznenadnom susretu čoveka sa dalekom budućnošću moglo biti posvećeno više pažnje. Čovek pronalazi svoju unuku, koja je sada tek desetak godina mlađa od njega, ali za njim tragaju i supertajni vladini službenici koji pokušavaju da ga se dokopaju živog a još bolje mrtvog.


Prvi deo filma je prilično zanimljiv, mada ga ne bih upoređivao sa istoimenim filmom iz 1984. koji nisam gledao. Eksperiment koji, iako naivno deluje, krene po zlu i završi se vremenskim vrtlogom u kojem ogromni bojni brod kruži kroz vreme i prostor je ono što smatram za zanimljivu SF priču. Zanimljivo je i naprasno pojavljivanje broda na raznim lokacijama što za sobom povlači na hiljade žrtava (tih scena nema u filmu ali cenim da je to neminovnost jer se brod pojavljuje na vrhu nebodera i u nuklearnoj elektrani što dovodi do njene eksplozije). Odnos između unuke i njenog dede je takođe zanimljiv. Međutim, kada se u celu priču uključi mlada vladina službenica koja, koliko vidimo, nikome ne polaže račune, i pokušava svaku situaciju da reši nasiljem, ubistvom, bombardovanjem i sličnim načinima, film postaje malo naporan i konfuzan.


Ako vam kažem da su specijalni efekti slabi ne biste se puno iznenadili, ali to kod ovakvog TV filma nije ni čudno, iznenadio bih se da su efekti kao u bioskopskim filmovima. Tradicionalno slabi su efekti eksplozija, dok je brod animiran zadovoljavajuće. Većina efekata se svodi na svetlosne efekte jer brod, kao i slučajni putnik iz 1943. godine, imaju svetleći magnetni štit. The Philadelphia Experiment bi bio možda i najbolji SyFy film koji sam gledao do sada da nije pomalo glumpave razrade u drugoj polovini filma, kojoj je najviše kumovala specijalna agentica (tačnije scenarista filma). Njene odluke su dosta nelogične, teatralne i neshvatljive, kao da su nekoj ženturači iz „seksa i grada“ dali da vodi sektor istraživanja, eksperimetana i odbrane zemlje. Još jedna stvar koja smeta su povremene gluposti, kao kada okupljeni građani i policija ispod zgrade gledaju uvis brod koji se klati na njenom zgrade.


Ipak, u suši dobrih SF filmova u zadnje vreme čak i ovakvi filmovi koji imaju dozu amaterizma u pojedinim momentima mogu postati dosta gledljivi i dobiti ocenu više od realne. Kao i do sada SyFy filmovi imaju maštovitu priču ali slabe efekte i konfuznu priču. The Philadelphia Experiment ipak pokazuje pomak u dobrom pravcu u odnosu na neke prethodne njihove filmove a preporuku za njegovo gledanje dajem isključivo nezahtevnim SF gledaocima.

+ zanimljiva i misteriozna kvazi-realna priča
+ uvek zanimljiva tema putovanja kroz vreme
— neki likovi pomalo narušavaju ozbiljnost filma
— standardno slabi specijalni efekti
— konfuzni delovi priče i povremene gluposti

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment