Sunday, September 30, 2012

Twice-Told Tales (1963)


Režija: Sidney Salkow
Uloge: Vincent Price, Joyce Taylor, Sebastian Cabot
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0057608/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=E6yw_niqhXw
Pogledajte još: Tales of Terror (1962)

Twice-Told Tales je film sastavljen od tri filmovane priče čuvenog pisca Nathaniela Hawthornea. Sve tri priče, koje nisu nimalo kratke jer film ukupno traje skoro dva sata, imaju mnogo zajedničkog i sve tri priče povezuje naracija Vincenta Pricea.


Prva priča nosi naziv Dr. Heidegger's Experiment i prati dva prijatelja, Carla i Alexa, na proslavi Carlovog rođendana. Odlazak u grobnicu šokira obojicu jer vide da je leš Carlove nesuđene supruge očuvan kao da je juče preminula, a ne pre 38 godina, sve zahvaljujući čudesnoj vodi koja kaplje sa tavanice. Njih dvojica odlučuju da popiju taj „eliksir mladosti“ i da na isti način ožive preminulu. Iako uspevaju u svojim namerama sve se loše završava a ispostavlja se da neke stvari koje su davno zakopane ne treba iskopavati i oživljavati, i u bukvalnom i u prenesenom značenju. Ova priča daje poruku vezanu za odnose, vernost i ljubav uopšte, te je i pored staromodnosti i povremene naivnosti i dalje vrlo aktuelna.


Druga priča pod nazivom Rappaccini's Daughter prikazuje Vincent Pricea u ulozi oca povređenog neverstvom svoje supruge koja ga je davno napustila a on rešava da takve potencijalne probleme predupredi kod svoje ćerke. Budući da je jedan od najuspešnijih naučnika on uspeva da krv svoje ćerke pomeša sa sokom nepoznate vrlo otrovne biljke, pa ćerka ima osiguran život u zidinama svoje kuće ali kada dotakne bilo koji živi organizam sprži ga svojim otrovnim dodirom. Problem nastaje kada na balkonu ugleda zgodnog mladića a u njima se istovremeno rodi obostrana ljubav. Ograničavanje kretanja i kontakata protivno nečije volje nikada ne donosi rezultate a ljubomorno čuvanje i izolovanje voljenih se može završiti i tragično. I ova priča poput prethodne ima za temu ljubav i ljubomoru ispričanu na nešto drugačiji način.


Treća priča se zove House of the Seven Gables i u njoj gledamo Vincenta Pricea kako se sa suprugom posle 17 godina vraća u porodičnu kuću u kojoj sada živi njegova sestra. Sukob dve porodice star preko 100 godina, vizije i priviđenja, duhovi, davno sakriveno blago i bacanje kletve dovode do urušavanja odnosa sadašnjih žitelja kuće ali i nje same. Za razliku od prethodnih ova priča govori o ljudskoj pohlepi i otuđenju od svojih bližnih a sve zarad šake srebrnjaka. Sve tri priče opisuju rđavu stranu ljudske prirode ali na pitak način. Okolina u filmu nije sumorna a ljudi nisu podmukli na prvi pogled ali ono loše može da ispliva na površinu u svakom od nas. Sve tri priče u filmu su dobro režirane, sporo se i pažljivo razvijaju iz jedne XIX-tovekovne svakodnevnice u čudne i morbidne priče sa tragičnim završecima.


Twice-Told Tales je jedan od prvih uspešnih horor omnibusa kome je i pored malog budžeta uspehu doprinela dobra priča po kvalitetnom delu, ali i Vincent Price koji je odličan u svakom segmentu ovog filma. Ljubitelji starih horor filmova ovaj film nikako ne bi smeli propustiti.

+ Vincent Price
+ tri zanimljive priče ujednačenog kvaliteta
+ tema filma je i danas aktuelna
— tehnička zastarelost filma
— staromodnost u više aspekata

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment