Saturday, January 26, 2013

Entrance (2012)


Režija: Dallas Richard Hallam, Patrick Horvath
Uloge: Suziey Block, Karen Baird, Farley Burge
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1918806/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=9-jUahYNpvM
Pogledajte još: Absentia (2011)

Entrance je indie film koji je veoma teško žanrovski definisati budući da tokom svog trajanja zalazi u nekoliko žanrova da bi kulminirao u nama omiljenom žanru – hororu. Ipak, horor segment nije dovoljno dominantan, što će najverovatnije biti prepreka da ovaj film zadovolji mnoge horor sladokusce navikle na neke iole dinamične filmove.


Centralni lik filma je Suzy, devojka u dvadesetim godinama, koja živi u Los Angelesu i radi kao konobarica u nekom restoranu. U prvih sat vremena filma pratimo skoro isključivo nju i to kroz bezbroj monotonih dana koji počinju na isti način, teku isto i isto se završavaju. Nemiran san, jutarnje buđenje, šminkanje, odlazak na posao a posle posla gledanje filma na TV-u je sve što Suzy radi u životu a jedinu radost joj pričinjava njen pas. Sva ta probudi-operi-idi-radi-dodji-spavaj rutina je dovela do toga da Suzy nije sretna ni zadovoljna svojim životom, a tu ne mogu da pomognu ni retki izlasci sa prijateljima ni usputan sex. Uz sve to Suzy postaje i paranoična jer noću čuje neke zvukove, na putu do posla misli da je prati neki automobil dok stvari dodatno kreću na gore kada joj nestaje pas a potraga za njim ne daje rezultate. Suzy rešava da se odseli iz grada ubeđena da će joj život na drugom mestu biti mnogo bolji, ali tu nastaje problem: paranoja je možda i bila opravdana; grad, tj. neki stanovnici ne žele da je puste, i eto poslednje horor trećine filma.


Za vreme prve dve trećine radnja je izuzetno spora i malo toga se uopšte dešava na ekranu. Događaja je mali broj, izgovorenih linija teksta takođe a sve što gledamo su monotonost i jednoličnost, kao i emocije jedne nesrećne devojke. Ovaj segment mi je bio izuzetno zanimljiv, pre svega zbog izuzetno kvalitetne izvedbe meni potpuno nepoznate Suziey Block u ulozi Suzy, koju bih voleo da vidim u nekim punokrvnim horor filmovima. No, gledaocima naviklim na bilo kakvu dinamiku ovaj segment filma će biti dosadan da dosadniji ne može biti pa neće ni dočekati horor završetak filma, koji ima nekoliko napetih i krvavih scena. Da je ceo film poput poslednjih pola sata bio bi to verovatno pristojan torture teen horor film o pomahnitalom ubici koji zabija sekiru u glavu svakoga na koga naiđe, ali ovako film ima ozbiljan problem da zadovolji većinu gledalaca, i onih koji vole drame i onih koji vole horore.


Pošto imam sklonosti i prema hororu i prema sporijoj radnji filma meni se on dosta svideo. Osim simpatične Suziey Block u ulozi Suzy, devojke koja izuzetno kvalitetno prikazuje svoje emocije tako da gledalac mora osetiti naklonost prema njoj, tu je i iznenađujuće napeta i neočekivana završnica sa nedorečenim a opet šokantnim krajem filma. Tu je i vrlo dobra atmosfera, na momente dosta jeziva, kao rezultat vrlo uspele polu-amaterske režije i  kamere, jer je film urađen da bude na pola puta između klasičnog filma i found footage snimka. Režija je sirova, kamera izuzetno nemirna (što inače ne volim ali u ovakvom filmu i stilu snimanje ima smisla) a montaža često naprasna, gde su prikazani neki kadrovi koji nemaju mnogo veze sa radnjom (takođe poput nekog FF filma), a neki neprirodno isečeni. No, međutim...


...oni koji vole drame neće biti zadovoljni sa poslednjih pola bloody-gore sata, a oni koji vole upravo to neće moći da izdrže uvodnih sat vremena dosade. Iz tog razloga je film vrlo teško preporučiti pa moj savet glasi da svakako pre gledanja filma pogledate trailer.

+ vrlo dobra atmosfera u oba segmenta
+ Suziey Block u ulozi Suzy
+ zanimljiva kombinacija drame i horora...
— ...koja mnoge neće zadovoljiti
— produkcija, manjak dinamike

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment