Tuesday, January 8, 2013

The Frozen (2012)


Režija: Andrew Hyatt
Uloge: Brit Morgan, Seth David Mitchell, Noah Segan
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2363439/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=0ga6cl_hTBQ
Pogledajte još: Enter Nowhere (2011)

Dočekasmo i kraj godine i izlazak nekolicine pristojnijih horor/triler filmova. Da li je u pitanju slučajna koincidencija ili je njihov izlazak tempiran za božićne praznike – ko će ga znati, ali film „maštovitog” naziva The Frozen je pred nama, i pretpostavljam da će publika koja ga pogleda biti veoma podeljena.


Odmah na početku da kažem da film počinje dosta glupo, naivno i „nategnuto”. Devojka se u panici testira na trudnoću i nakon pozitivnih rezultata pada u panično-depresivno stanje primerenije pozitivnom testiranju na neku neizlečivu bolest. Za to vreme njen (ne)voljeni dečko planira zajedničko kampovanje udvoje, a pošto im je komunikacija na nivou slučajnih prolaznika on joj ne govori kuda ni kako ni zašto idu a ona njemu ne govori da je u drugom stanju. „Idealna” veza treba da se kruniše veridbom na izolovanom i „romantičnom” mestu negde u snežno-šumskoj zabiti, „samo“ 15 milja udaljenom od najbližeg puta gde su ostavili svoj automobil a dalje se uputili motornim sankama koje je mladić kupio prekjuče i danas ih prvi put vozi. Sve ostalo što zna o kampovanju saznao je pre nekoliko dana od ljubaznog momka koji drži prodavnicu kamperske opreme na uglu ulice, što bi se reklo – jedna šarena brošura na 5 strana sa krupnim slikama i savršeno smo spremni za preživljavanje u (snežnoj) divljini.


E sad, ko pređe preko ovako glupog zapleta (ja sam nekako „zažmurio na jedno oko“) i ko voli ovakve filmove gledaće jedan dovoljno zanimljiv i nešto malo manje originalan film. Nakon podizanja šatora par se upućuje na krstarenje snežnim bespućima motornim sankama ali samo uspeva da udari u podsnežno drvo i prevrne se, sanke se kvare, automobil je daleko, šator nešto bliže ali hrane ponestaje a čini se da nisu ni sami u svoj toj šumetini i snegu. Ukoliko mislite ili bi ste voleli da po snegu & ledu hara neki pomahnitali monstrum naoružan sekirom ili mačetom, ili neko davno zaleđeno a sada otopljeno snežno čudovište – ništa od toga. Film je na prvi pogled drama o preživljavanju a kasnije postaje jasno da je u pitanju samo borba i priča o ljudskim subinama, ispričana na već viđen način u mnogim filmovima, ali ako biram između bezrazložnog klanja glupih tinejdžera po šumi i ovoga, biram – ovo.


Film će pre svega više prijati ljubiteljima horor drama jer je njegova priča izuzetno spora, izgovorenih linija scenarija je malo iz razloga malobrojne glumačke ekipe, a film poseduje i odličnu snežnu atmosferu. Krajolici su verodostojni pa će sama pomisao šta bi bilo da smo mi na mestu cure koju gledamo izazvati u nama jezu. Sami u malom šatoru, oko nas nedođija dokle seže oko a neko se u sred noći šunja oko šatora - da vidim ko u toj situaciji ne bi „popustio u gaće”. Snežna monotonost i ponavljanje jednoličnih dana je isprekidano snovima, košmarima i halucinacijama za koje će nekada biti očigledno da nisu java a nekada baš i neće, mada u jednom trenutku filma postaje dosta izvesno kuda to sve vodi i šta bi mogla biti kulminacija (nat)prirodnih dešavanja po šumama i snežnim gorama.


Ali jedno upozerenje za kraj: ukoliko niste fanatični gledalac horora koji se dešavaju na snegu od moje konačne ocene oduzmite jednu. Ukoliko ne volite filmove koji se izuzetni sporo odvijaju oduzmite još jednu. Ukoliko horor film po vašem mišljenju mora da ima dinamike, nasilja, krvi i iznutrica oduzmite još jednu ocenu, pa prema preostaloj oceni odlučite se o budućem gledanju The Frozen. Njega ipak preporučujem za gledanje onima kojima se svideo Enter Nowhere, The Triangle ili After.Life.

+ ne toliko originalna ali zanimljiva Twilight Zone priča
+ predivni ali zastrašujući ambijent i jeziva atmosfera
+ obrti koji će za neke gledaoce biti (ne)očekivani
— nedovoljna efikasnost, upečatljivost i dinamičnost
— u zadnje vreme je bilo dosta sličnih filmova + glup zaplet

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. oduzeo sam i eto mu trojka..mada meni se svideo taj enter nowhere ali ovo nije ni blizu..razocaran sam:D

    ReplyDelete