Sunday, February 10, 2013

The Texas Chainsaw Massacre (2003)


Režija: Marcus Nispel
Uloge: Jessica Biel, Jonathan Tucker, Andrew Bryniarski
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0324216/?ref_=sr_2
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=janre4HxsX4
Pogledajte još: The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Gledajući ovih dana remake filma The Texas Chainsaw Massacre iz 2003. godine osećanje mi je bilo gotovo istovetno onom od pre nekih osam godina kada sam ga prvi put gledao. Manjak oduševljenja a višak dosade, manjak ubedljivih scena koje će se pamtiti a mnogo praznog hoda, i pre svega osećaj da je film mnogo slabiji nego što je morao biti.


Kao i neki filmovi iz ove producentske kuće tako i TTCM ne predstavlja remake u klasičnom smislu reči. Iz originala je pokupljeno tek nešto stvari a dobar deo je zamenjen u skladu sa modernim tokovima u horor filmovima, neke stvari uspelo a neke neuspelo, kako to obično biva. Film počinje dokumentarnim snimcima koje je policija načinila u kući Hewittovih (porodica se više ne zove Sawyer, a i kanibalizam je nestao) i koji deluju relativno autentično i zanimljivo. Vrlo brzo radnja se prebacuje na grupu tinejdžera koji kombijem (sada Dodgeom umesto Fordom) putuju na koncert Lynyrd Skynyrda. Novo vreme donosi novi stil u filmskom scenariju pa tako umesto nekadašnjih naivnih i ispraznih razgovora sada gledamo mlade ljude na granici da se poševe u kombiju pred brojnim saputnicima. Uopšte uzevši, film pada na polju da dočara atmosferu sedamdesetih godina prošlog veka a čak i izgled protagonista nije vremenski verodostojan, te oni osim zulufa i pominjanja hita Free Bird deluju kao da su iz sadašnjeg vremena, a takav im je i sleng.


Umesto nekadašnjeg poremećenog stopera sada staju da pokupe stoperku u nervnom rastrojstvu, za koju mi gledaoci znamo da se upravo izvukla iz kandži i testera ne-kanibala koji žive u blizini. Devojka govori mnogo ali ne ono što treba (zašto oni koji u filmovima umiru uvek govore nejasno i u zagonetkama?) a ubrzo ispaljuje sebi hitac u glavu iz pištolja koji je skrivala... pa, tako gde sunce mnogo ne sija J Sada naši momci i devojke moraju da pronađu šerifa da obavi uviđaj ovog samoubistva ali šerifa nema nigde na vidiku pa odlaze do starog mlina da ga tu sačekaju. Naravno, oni ni ne sumnjaju da se stari mlin nalazi odmah blizu kuće u kojoj obitava & dela manijak sa motorkom u ruci, a da su šerif, gospođa koja drži benzisku pumpu i sve ostale osobe u blizini zapravo svi jedna porodica. Porodica Hewitt je manje karikirana nego porodica Sawyer u originalu, ovaj put deluju prilično vizuelno realno, ima ih svih generacija i oba pola, a da li je sve ovo bilo neophodno menjati ostavljam gledaocima da procene. Moje mišljenje je da ova promena nije nešto što je najslabije u filmu i da on ima mnogo većih mana.


Recimo, uvod filma je dosta dugačak i neefikasan pa treba da protekne dosta vremena dok se nešto ne počne događati na ekranu. Kada to isto počne da se dešava utisak je da ipak nešto fali. Jeste da Leatherface mlatara sa svojom testerom i da devojka vrišti li vrišti, ali ona atmosfera iz originala i onaj autentični vizuelni utisak su bespovratno izgubljeni. Sve izgleda moderno i suviše kvalitetno, čak sterilno i generički, kao i u mnogim slasherima do sada. Čak i prvo pojavljivanje Leatherfacea više nije šokantno kao nekada, a jedino u čemu je remake u prednosti nad originalom su krvavi efekti (mada je određeni broj istih „zamaskiran“ brzom kamerom), pristojan broj napetih scena i gluma, koja je sada korektnija nego nekada. Leatherface deluje ne toliko ubedljivo, a čini se da sada po prvi put vidimo njegovo lice i bez maske. Završetak filma je korektan, sa otvoreno-neotvorenim krajem, no to bitno ne menja utisak da je ovo jedan sasvim bespotreban film.


The Texas Chainsaw Massacre iz 2003. godine je najlakše opisati kao polu-remake, nešto slično kao kasniji The Nightmere On Elm Street, jedan takođe slab i savršeno nepotreban film. Naravno, sve ovo gore napisano je iz perspektive starijeg gledaoca koji je ispratio sve nastavke teksaškog masakra do sada. Ukoliko ste mlađi gledalac kojeg ne zanimaju matora ostvarenja od pre više decenija u TTCM možete naći nečeg zanimljivog, iako moja preporuka glasi da se ipak radije pogleda original.

+ The Texas Chainsaw Massacre za mlađe naraštaje
+ neke stvari su izmenjene u odnosu na original...
— ...a neke su izmenjene sasvim nepotrebno
— film je više brutalan ali manje strašan od originala
— nedovoljno dobra atmosfera 70-ih godina

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment