Sunday, May 12, 2013

The Apparition (2012)


Režija: Todd Lincoln
Uloge: Ashley Greene, Sebastian Stan, Tom Felton
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1433822/
Trailer: http://youtu.be/mkmzXVwLtH0
Pogledajte još: The Possession (2012)

Ne znam šta to bi velikom Warner Brosu da ulaže novac u nešto poput The Apparition; nešto ovako bezidejno, beživotno i generički odrađeno više pristaje nekim niskobudžetnim (ili SyFy) filmovima a ne nečemu u šta je uloženo 17 miliona dolara. Srećom, film je uspeo da vrati tek polovinu uloženog budžeta pa izvesnom Toddu Lincolnu, scenaristi i režiseru ovog filma, više niko neće dati da se približi kameri.


The Priviđenje iz naslova filma može da se pojavi na razne načine, može se već nalaziti u ukletoj kući, može da se pojavi usled nekih grehova predaka, može se kupiti na eBayu a može doći i usled studentskog eksperimenta koji ovi izvode na časovima opštenarodne duhologije, pretpostavljam. Tako jedan štreber, jedan totalno izgubljeni lik i jedna zalutala ženska osoba reše da ponove Čarlsov Eksperiment koji je prvi put izveden 1973. godine. Gledajući u crtež pokojnog Čarlsa i izuzetno mnogo jako se koncentrišući dotični su pokušali da dovedu duha u prostoriju. Sada naša tri tinejdžera, plus jedan koji snima ceo događaj, koriste modernu tehnologiju da povećaju koncentraciju 400 puta tako da eksperiment mora uspeti. Vraga. Nešto je pošlo po zlu i devojka iz ekipe (nisu ni duhovi tako blesavi) biva usisana od duha u zid.


Nešto kasnije onaj izgubljeni lik iz ekipe skupa sa svojom devojkom Golfom 6 odlazi u kuću svojih roditelja koja se nalazi u nenaseljenom kraju. Parkiraju Golfa 6 ispred garaže, useljavaju se ali vrlo brzo počinju da se dešavaju standardne stvari u ovakvim filmovima a verujem da bi takve stvari već nervirale i same duhove. Pomeraju se razne stvari, čuju se razni zvukovi, svetlo se gasi 100 puta a po stanu se pojavljuje neka buđ. Devojka posle nekoliko dana odlučuje da sedne u svog Golfa 6 i da pobegne ali od duha se, avaj, ne može pobeći čak ni metalik Golfom 6 sa svom dodatnom opremom. Naime, duh se nije vezao za objekat, kao oni već viđeni stari duhovi verzije 1.1 L koji su povučeni iz prodaje. Ovo je nakakav novi duh verzije 2.0 GTLX koji se vezuje za osobu i sve osobe koje su u njenoj okolini a od njega se nikako ne može spasiti jer niko naprosto i ne zna šta on želi (možda želi Golfa 6 ali GTI?). U daljem nastavku filma sledi neka vrsta preokreta koji još više ruinira do tada tek prosečan neoriginalan film.


U filmu zaista nisam mogao da nađem ništa originalno, ništa zastrašujuće, ništa zanimljivo i ništa vredno hvale (osim Golfa 6, naravno, koji se pojavljuje u filmu više nego u VW katalogu). Film je užasno predvidljiv pa su zato strašne scene jalove a ono nekoliko što može da prepadne gledaoca su takve više zbog napadnih zvučnih efekata nego zbog nečeg strašnog što vidimo na ekranu. Specijalni efekti su previše CGI-zirani a duh se vidi samo u 2-3 navrata i to nedovoljno dugo pa mi nije jasno na čega je budžet filma potrošen. Uz sve to film je užasno neoriginalan (vidimo tu delove Paranormal Activityja, Grudgea i još nekih filmova) i konfuzan, jer se likovima dešavaju stvari koje je teško objasniti, bukvalno kao da upadaju u neku drugu dimenziju (u razmaku od nekoliko sekundu likovi nestaju, prostorije se pretumbavaju a da to niko ne čuje itd.). Film je toliko nezanimljiv da sam jedva čekao da i tih tezgaroških 70 minuta trajanja što brže prođe.


Finale filma je toliko „originalno“ da gledaoci nakon gledanja filma nisu nimalo pametniji, zadovoljniji i razbuđeniji, verovatno zato što ni autor nije imao pojma kuda vodi ovaj film pa tako ni na koji način će ga završiti. The Apparition je velika glupost od filma i preporučujem da ga pogledate samo ako ste fan Golfa 6.

+ prelepi Golf 6 u brojnim scenama
+ viđao sam i gorih filmova
— nezanimljiv i neoriginalan film
— glupa priča, slab scenario i likovi
— jeftini efekti i loše scary scene


Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment