Monday, October 21, 2013

Fantastic Voyage (1966)


Režija: Richard Fleischer
Uloge: Stephen Boyd, Raquel Welch, Edmond O'Brien
Pogledajte još: Innerspace (1987)

Fantastic Voyage je zanimljiv film po više osnova a ne samo zbog originalne radnje smeštene u jedinstveno okruženje. Osim što spada u žanr naučne fantastike Fantastic Voyage je delom i triler, edukativni film a napetost je postignuta real-time odvijanjem radnje.
 

Radnja filma je prvobitno bila smeštena u XIX vek ali je kasnije prepravljeno da se dešava u hladnoratovskoj sadašnjosti što je potpuno razumljivo. Gotovo istovremeno i USA i SSSR razvijaju tehnologiju umanjenja atoma koja traje ograničeni vremenski period ali jedan ruski naučnik uspeva da taj vremenski period produži. Uz pomoć CIA on beži izvan „gvozdene zavese“ gde ruski agenti pokušavaju da ga likvidiraju. Naučnik biva teško ranjen a jedino rešenje da se njegov život i otkriće spasu je upravo korištenje njegovih dotadašnjih istraživanja. Nekoliko obučenih ljudi, uključujući i hirurge, će biti umanjeno u podmornici koja se zove Proteus i ubrizgano u krvotok naučnika koji se nalazi u komi. Putujući njegovim krvotokom moraju stići do njegovog mozga i laserski ukloniti ugrušak krvi. 


Rečeno – skoro učinjeno, ali ljudsko telo sadrži mnogo nepoznanica i prepreka pa putovanje naše ekipe sadrži komplikacije veće nego pri putovanju na susedne planete. Problemi će nastati već pri nailasku na nepredviđenu pukotinu u arteriji koja će vrtlogom skrenuti podmornicu u venu a to će zakomplikovati celu misiju. Kvar na delu opreme ekipa popravlja od delova aparata za komunikaciju čime podmornica ostaje odsečena od lekarske ekipe koja dežura pored tela načnika u komi. Vreme za završetak misije je ograničeno a kada ono istekne ekipa i podmornica će početi da se povećavaju do svoje normalne veličine što znači sigurnu smrt ako ne za sve a ono za naučnika sigurno. Odvijanje radnje u realnom vremenu, jer ekipi ostaje taman toliko vremena da obave misiju koliko ima i vremena do kraja filma, je samo jedna od karakteristika filma a upravo ona doprinosi većoj napetosti. 


Najveća vrednost filma osim zanimljive radnje je edukacija. Dešavanja u ljudskom telu su gotovo verodostojna a u sklapanju delova priče koja se tiču ljudskog tela su konsultovani stručnjaci. Nisam siguran koliko sve vizuelno odgovara pravoj unutrašnjost tela ali treba imati na umu da je film star skoro pola veka i da su tada tehničke mogućnosti bile takve. U svakom slučaju, Fantastic Voyage bi se mogao i dan danas prikazivati na časovima biologije ili anatomije. U filmu su vidljivi retro trikovi da se gledaocima dočara umanjivanje ekipe i kretanje podmornice ali ko bude imao volje & želje da pogleda film ove starosti na sve tehničke „nedostatke“ neće obraćati mnogo pažnje. Film poseduje malu dozu humora, manjak patetike i korektan kasting, osim što mislim da Raquel Welch nije dovoljno iskorištena u filmu i jedva da progovara po koju reč. 


Kraj filma je očekivano zbrzan ali ono što zbunjuje je da avantura nije dovršena kako bi trebalo, tačnije iako je sve prikazano kao hepiend to nikako ne može da bude. Ko bude pogledao film biće mu jasnije. I pored ovoga meni se film svideo i sa uživanjem ću ga pogledati još jednom nakon izvesnog vremena.

+ zanimljiva radnja filma
+ edukativna dimenzija
+ napetost i real-time trajanje
— rupe u priči pri kraju filma
— neminovna tehnička zastarelost

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment