Tuesday, April 15, 2014

Deadgirl (2008)


Režija: Marcel Sarmiento, Gadi Harel
Uloge: Shiloh Fernandez, Noah Segan, Candice Accola
Pogledajte još: Inside (2007)

Deadgirl spada samo ovlaš u horor žanr. Iako sadrži horor elemente i zombija u glavnoj ulozi Deadgirl zapravo nije tipičan horor već drama koja metaforički pruža uvid u stanje (američke) omladine danas ali i kompletnog čovečanstva. Gledajući Deadgirl se nećete uplašiti, nećete skakati sa stolice od jump scare scena, možda ćete se zapitati o smislu pojedinih postupaka likova i smislu svega što vidite na ekranu ali ćete se definitivno zgroziti šokantnim ponašanjem klinaca i seksom koji se konstantno dešava. 


Rickie i J.T. su klasični sedamnaestogodišnjaci, slobodno vreme troše na džabalebarenje, tetoviranje i ispijanje alkohola, učenje nikako ne dolazi u obzir a odnosi sa devojkama se svode samo na maštanje i masturbaciju. Neuspešno muvanje lepe devojke za vreme školskog odmora se završava fijaskom pa njih dvojica rešavaju da pobegnu sa nastave i zanimaju se razbijanjem obližnje napuštene mentalne ustanove koja sada zvrlji prazna. Kako drugačije deca da se opuste nego razbijanjem prozora i inventara, duvanjem i alkoholisanjem a abandoned zgrada se čini idealna za to. Kada više nisu znali šta da rade od sebe oni siđoše u mračne tunele ispod zgrade, pa skrenuđe u druge, pa ih povija besni pas koji kao Kerber čuvaše ono što njh dvojica nikako ne smeše da nađu: sasvim slučajno Rickie i J.T. upadoše u mračnu prostoriju i ispod najlona ugledaše nagi leš zavezane ženske osobe. Zapravo, striktno govoreći to i jeste i nije bio leš. Bio je leš ali je istovremeno i bio živ, što je J.T. utvrdio već isto veče. J.T. ga je nesrećnim slučajem „ubio“ ali je devojka i dalje ostala pokretna i dosta živahna. Nakon toga ju je s namerom ubio još nekoliko puta ali je devojka i dalje ostala pokretna, naga i J.T.-u savršeno privlačna.


U nedostatku mirišljavih i čistih američkih tinejdžerki i jedan nagi, truli leš je J.T.-ju došao kao poručen. Nakom višednevnog silovanja J.T. čak mrtvu devojku i iznajmljuje svojim kolegama iz škole. Rickiu se sve ovo gadi, vidi da je sve otišlo predaleko, da J.T. gubi razum ali ne može da pozove policiju jer je i sam umešan u ovu aferu. Puštanje na slobodu mrtve devojke se nameće kao jedno od rešenja ali J.T. to ne dozvoljava. Do kraja filma gledamo prilično trezvenog Rickija i sve luđeg J.T.-ja kome kao da je mrtva devojka popila mozak. Film sadrži nekoliko scena silovanja koje nisu previše eksplicitno prikazane pa samim tim ni šokantne, jednostavno sam viđao u filmovima realnije i više uznemirujuće kadrove. Ono što mi je od početka smetalo u filmu je njegova nerealna crta bez obzira koliko se film trudio da bude ozbiljan, šokantan, provokativan i pun poruka. Otuđenost roditelja od sopstvene dece je u današnjem svetu evidentna ali je teško poverovati da u kompletnom filmu niko od tinejdžera nema roditelja, da su svi negde odsutni i da se cela starija generacija svela na matorog švalera alkoholičara. U gradiću takođe nema nijednog policajca, profesora, niti bilo koga starijeg ko bi se umešao u celu bizarnu radnju.


Ako bismo film hteli da posmatramo realno smetalo bi nam i što je napuštena bolnica puna ostavljenih aparata, inkubatora i ko zna čega još, na čelu sa mrtvom devojkom. Do kraja filma nije objašnjeno odakle ona tu, da li je bila žrtva eksperimenata ili nešto drugo. Ispostavlja se i da mrtva devojka nije zombi jer zombiji nemaju mozak a ova može da razmišlja, berem na nekom rudimentalnom nivou gde može da sabere dva i dva i zaključi ko joj je prijatelj a ko nije. Najšokantnije i najneverovatnije od svega je sam seksualni čin tinejdžera sa jednim lešom. Činjenica je da postoje nekrofili ali je teško poverovati da ih se našlo nekoliko na jednom mestu. Takođe, činjenica je da su tinejdžeri suviše napaljeni ali je i činjenica da i pored napaljenosti seks sa trulim i smrdljivim lešom nije privlačan, najblaže rečeno. U ovoj bizarnoj priči se najbolje snašao Noah Segan u ulozi J.T.-ja koji ubedjivo iznosi postepeni prelazak iz nestašnog klinca u testosteronima pogonjenog agresivca spremnog da ubije zbog njegove mrtve ljubavi. Devojka koja glumi mrtvu devojku je odlična u svojim grimasama i kadrovi sa njom su vrhunac ovog filma. U kompletnom filmu postoji nekoliko scena sa specijalnim efektima, ali je i jedan od najefektnijih (scena u toaletu) totalno nejasan i van cele priče.


Kada se sve sabere i oduzme u Deadgirl ostaje nekoliko poruka koje se tiču otuđenosti, vršnjačkog nasilja, mobinga, pupularnosti, sistema vrednosti, koje su jasne već kod polovine filma i ostaje „šokantni“ ali budalasti završetak gde se možemo zapitati da li uopšte postoje dobri pojedinci ili su svi ljudi isti, dakle pokvareni i sebični. Mnogi gledaoci i kritičari su oduševljeni ovim filmom ali je za moj ukus on prerastegnut i previše nerealan pa mu dajem i krajnju ocenu u skladu sa tim. Sa Deadgirl će svakako biti zadovoljniji oni koji ne gledaju horor filmove nego horor fanovi.

+ šokantan tema i pojedine scene
+ izgled mrtve devojke i njeni pokreti
— previše dosadan i previše spor film
— nerealna postavka i postupci lokova
— slab završetak filma

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment