Wednesday, September 24, 2014

Animal (2014)


Režija: Brett Simmons
Uloge: Joey Lauren Adams, Elizabeth Gillies, Paul Iacono
Pogledajte još: Nailbiter (2012)

Od režisera filmova Husk i The Monkey's Paw stiže nam film „originalne“ radnje i još „originalnijeg“ naslova. Film je snimljen u Chiller produkciji što znači da maksimalno možete očekivati tek prosečan film, iliti tek nešto malo bolje produciraniji od nekog SyFy filma. Animal je definitivno najslabiji film Bretta Simmonsa ali to nije njegova krivica; glavni problem ovog filma je njegov scenario koji je užasno prežvakan i hiljadu puta viđen. Kao da su se pisci dotičnog trudili da nijedna scena ne odiše ni minimalnom originalnošću i kao da su bili primorani da u svoj rad ubace svaki mogući kliše koji postoje u horor žanru.


Na početku filma – pogađate: petoro prijatelja putuje u nedođiju da tu provede vikend. Više od petoro ne bi stalo u Jeep Cherokee a manji broj ne bi imao smisla budući da je to upravo odgovarajući broj za dva ipo ljubavna para. Kako dva ipo pitate se? E pa odgovor će se kasti nešto kasnije, na nečije iznenađenje a na nečije zgražavanje. Tek, svi skupa dolaze u šumsku kućicu gde su dvoje od njih letovali u detinjstvu. Ustvari, zamalo da dođu do nje. Put za dalje bejaše blokiran pa naši klinci željni adrenalina nastaviše peške, sa sve rancima na leđima, šminkom na usnama, štosovima u mislima i nesvesni onoga ko je odgovoran za strvine u blizini koje ovi ne videše. Jedna od pohvanih stvari u filmu upravo sledi: uvod Animala nije predugačak i vrlo brzo sledi spoznaja naših junaka da nisu sami u šumi. Eh, da je u pitanju neko ljudsko društvo sličnog godišta, plitkog mozga i istovetnih planova za „druženje“, bilo bi bar uzbudljivo i na pragu XXX filma ali na njihovu žalost stanovnik ove šume nije napaljeni tinejdžer već – Animal lično. Koji Animal? E pa sad, puno pitate.


Animal se hladi ljudetinom, to je definitivno jasno a koje je rase, odakle potiče i kompletna pozadina njegovog bivstvovanja ostaje nejasna i po završetku filma. Ono što je mene zbunjivalo je konstantna teza likova u filmu da dotična zver mora da se hrani. Ok, vidim i ja da mora da se hrani ali ako mora da pojede 10 ljudskih tela za jednu noć neće li mu se blokirati želudac od prežderavanja? Neće li ga opaliti gorušica a Ranisana u šumi niđe nema? I nisam siguran da sa takvim apetitom dotična Zvijer može preživeti u šumi svoj život jer slučajni prolaznici nisu dovoljni za jelovnik koji sačinjava ljudetina x 10 x 365. I sad, naši desetkovani junaci (prvi paradoksalno bejaše pojeden onaj najsposobniji i najenergičniji) bežeći od krvožedne spodobe stigoše u brvnaru gde ih dočekaše oni koji su od spodobe pobegli sinoć. Sad svi skupa moraju da se bore protiv dotične krvoločne beštije što neće biti nimalo lako. Osim ogromne snage i neljudske želje za krvlju Animal se odlikuje i inteligencijom pa mu nijedna barikada neće značiti mnogo. Čim skupi određeni broj exp poena eto ti čudovišta kako rešava barikadni puzzle za tili čas. Protiv dotičnog jednostavno nema trajnog rešenja što deluje dosta glupo.


Ono što je još gluplje su postupci likova i njihova karakterizacija. Film ne sadrži nijednog harizmatičnog lika; oni koji su nagoveštavali da mogu da budu malo simpatičniji od drugih odmah su poždrani a oni koji su preživeli prvo ždranje nisu dočekali kraj filma. Oni koji su preostali kao da se utrkuju koji će biti antipatičniji, koji će imati gluplju ideju (od kojih svaka uključuje razdvajanje) i koji će vas više iziritirati (ćelavi udovac je šampion u tome). Karakterizacija je posebna priča. Imamo dva zaljubljena para (zapravo tri ako računamo bračni par sa početka prologa) od kojih su dva interracial. Onaj višak iz ljubavnih parova je zapravo jedan gay koji je zaljubljen u muškog člana ekipe koji je u heteroseksualnoj vezi što stvara jednu urnebesnu scenu za koju nisam siguran da je trebala da bude takva. Pohvala ide i ambijentu gde se film odvija jer koliba izgleda baš onako kako koliba tokom jedne noći i treba da izgleda: mračno i neodbranjivo. Čudovište je najbolji deo ovog filma (neko bi rekao i jedini dobar deo) jer izgleda odlično. Ono se ne vidi dovoljno dobro tokom prve polovine filma a onda pred kraj ima kadrova u kojima se jasno vidi i izgleda zastrašujuće (i slično onome iz Feast).


Animal može da vas zabavi ukoliko isključite mozak i prepustite se brvnara invasionu koji sprovodi Animal, lično & personalno. Ukoliko budete konstantno preispitivali svaku scenu, svaki postupak, originalnost i logiku onda ovde nema 'leba za vas. Međutim, ukoliko vam treba mindless napeta zabava sa efektnim čudovištem možete pokušati sa Animalom.

+ izgled čudovišta
+ izgled brvnare i okoline
+ nešto napetosti
— likovi i njihove odluke
— neoriginalnost i klišei


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment