Monday, October 20, 2014

Lost Place (2013)


Režija: Thorsten Klein
Uloge: François Goeske, Josefine Preuß, Jytte-Merle Böhrnsen
Pogledajte još: Cabin Fever (2002)

Nekoliko puta sam pokušavao da započnem gledanje ovog filma ali sam svaki put bio sputan tehničkim karakteristikama kopije do koje sam došao. Te audio kodek nije podržan, te video kodek nije kompatibilan sa mojim playerom, ali ja sam stoički istrajavao i pokušavao sa drugim kopijama, sve misleći da je u pitanju neki ako ne toliko kvalitetan onda barem zanimljiv film, prvenstveno privučen njegovim SF omotom i samim nazivom. Možda su loše kopije bile upozorenje sa neba – Lost Place je vrlo slab film u gotovo svim segmentima a njegovo gledanje je pravo treniranje strpljenja.


Lost Place je nemački 3D film (zaista nemam pojma šta je u njemu 3D jer nisam video ni jednu jedinu scenu koja bi mogla u bioskopu imati efekat dodatne dimenzije) koji opisuje kako se nesrećno završila jedna dečija geocaching igra. Za one koji ne znaju – geocaching je elektronska potraga za sakrivenim „blagom“ gde se učesnici navode GPS-ovima, mapama, internetom i geografskim koordinatama. Potraga za sakrivenim kovčežićem je naših četvoro junaka dovela u srce šume gde su stigli zanemarujući žutu „high radiation“ tablu okačenu na kapiji koju su razvalili. I bez te table prisutni tinejdžeri veoma brzo otkrivaju da nešto nije u redu: čim su stigli u nekakav kamp, i čim su se nadrogirali, sa pojedincima se nešto čudno počelo dešavati. Pre nego što su stigli da razmisle šta se zaista dešava pred njima se stvorio misteriozni čovek u zaštitnom odelu i u tom trenutku kreće tarapana. Zaštitar ih (tj. nas) uvodi u priču o eksperimentima gde elektromagnetni talasi utiču na ljudsku psihu, o zaštiti u faradejevim kavezima, o radijaciji i tako dalje.


Eksperiment se vrši u obližnjoj labaratoriji a ogromna crvena antena nije ništa drugo do famozni HAARP sistem. Ovaj sistem ne liči na one slike koje kruže internetom već je za film iskorištena stara radio antena i bunkeri koji su zaostavština iz ere američke okupacije Nemačke. Toliko koliko je ubedljiva antena toliko je ubedljiv sam film. Na stranu što tokom celog filma akteri beže i skrivaju se od nečega njima nepoznatog a nama nevidljivog (što nikada nije dobar recept za jedan film) ali i ono što se vidi ne pije vodu. Slučajne koincidencije počinju sasvim slučajnim dolaskom u tajnu bazu, nastavljaju se time da njihov Mercedes ima nitro pogon samo da bi u jednoj sceni jedan akter mogao poginuti kada mu HAARP doda gas, ubaci ga u prvu i jurne na drvo, a kulminiraju ulaskom u samu bazu. Izgleda da je ovaj sistem tolika tajna da ni zaposleni u njemu ne znaju za njega. Uglavnom, kada naši klinci uđu unutar postrojenja ni za trenutak ne vide nijednog zaposlenog ali savršeno dobro znaju kako da računarima zaustave HAARP koji u filmu deluje kako talasima na električne uređaje tako i radijacijom k'o Fukušima.


Evo još jedne slučajne koincidencije vezane za poslednju rečenicu: sudbina je htela da upravo tinejdžerka sa pejsmejkerom bude jedna od geokešerki a HAARP može da joj razbuca bateriju u srcu za tili čas. Pitate se kako su klinci uopšte ušli u super tajno postrojenje? Pa šifru im je dao tajni radnik u zaštitnom odelu trenutak pre nego što je umro od padavice. I sad treba ozbiljno shvatiti film. Dijalozi, kao i čitava ideja, ni za trenutak nisu ubedljivi, rupa u priči ima poprilično, izgovoreni tekst je povremeno izuzetno glup ali ostavljam rezervu da se nešto izgubilo u prevodu sa nemačkog (preko engleskog) na jezike naših naroda i narodnosti. Likovi nisu ni za trenutak simpatični, postupci su im vrlo diskutabilni (svako malo neko nestane ili sam ode u šumu samo da bi ga oni drugi tražili) a objašnjenja neubedljiva. Dobrih stvari je malo ali prijaju oku: Lost Place vizuelno izgleda skoro odlično, prvenstveno zbog izuzetno lepe šume koja definitivno zaslužuje bolji film. Režija je korektna tako da režiseru i scenaristi ovog filma preporučujem da se umesto olovke i 'artije drži kamere Specijalni efekti su kompjuterski i imaju tek prolaznu ocenu.


Na kraju moram da dam i jednu napomenu a to je da se lično nimalo ne palim na raznorazne zavere na čelu sa HAARP sistemom. Ukoliko spadate u grupu ljudi koja veruje da u Barejevu postoji nešto što je postavljeno ko-zna-kada i ko-zna-od-koga ali to niko nikada nije video a svi znaju da postoji i da nešto radi što nije dobro za nas onda je Lost Place film koji bi vam se mogao svideti.  

+ odlično izabrana lokacija
— priča puna rupica i rupetina
— gluma, dijalozi, postupci likova
— klišei, nategnute situacije
— izgled postrojenja i antene


 Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment