Wednesday, October 8, 2014

Scorned (2013)


Režija: Mark Jones
Uloge: AnnaLynne McCord, Viva Bianca, Billy Zane
Pogledajte još: Misery (1990)

AnnaLynne McCord se baš pretplatila na uloge bolesnica. Istina, u Scorned nije toliko sick kao u Excision ali bih ipak izbegao druženje sa njom i njoj sličnim devojkama. Scorned je najlakše opisati kao psihološki triler sa horor elementima. On eksploatiše postavku gde muški talac biva maltretiran od strane poremećene žene, tako da je Scorned najlakše uporediti sa Misery, iz koga neskriveno crpi i brojne ideje i scene gde je nemaštovitost prikrivena citatima i posvetama. Film je režirao Mark Jones a dotični je poznat po serijalu Leprechaun koji nisam pogledao ali bih možda i mogao.


Dakle, kratka ali slatka veza Sadie i Kevina bila je ispunjena divljim seksom, uzbudljivim noćima i minimalnim emocijama, barem sa Kevinove strane. Kevin, bogati biznismen koji je navikao da privodi piletinu u svoj luksuzni apartman, nikako ne želi da se vezuje za devojku ma koliko ona želela da se njihova veza uozbilji i zakonski reguliše. Dok ona pokušava upravo to on u krevet redovno odvodi njenu najbolju prijateljicu i buduću kumu. Prevara je morala kad-tad biti otkrivena ali je Kevin najveću grešku učinio u samom startu: nije proverio sa kim ide u krevet. Umesto da skrhana bolom, razočarana neverstvom i emotivno poljuljana zbog izdaje prijateljice plačući ode kući Sadie uzima u jednu ruku tablete za spavanje u drugu cepanicu sa obližnjeg kamina i kreće u akciju. Kevin se nakon nekoliko minuta budi vezan a Sadie je vrlo spremna da ga kazni na mnogo maštovitih načina, koji se razlikuju u stepenu bola i povređivanju Kevinovih delova tela. No, kazna nije potpuna ako se paralelno ne kažnjava i njegova ljubavnica a Sadiena doskorašnja prijateljica.


Scorned je dobar film ukoliko niste gledali Misery ili ako od ovakvog filma ne tražite težinu ili ozbiljnost. Iako se dobrim delom drži utabane staze koju je još 1990. godine prikazao hit snimljen po knjizi Stephena Kinga Scorned ni za trenutak nije previše šokantan, što ne znači da su scene čupanja zuba klještima prijatne za gledanje. On samo potvrđuje pravilo da su novi filmovi sve više lišeni originalnosti, ozbiljnosti i težine a sve više podređeni zabavi i štosevima. Ako ništa drugo – barem poruka filma nije za bacanje, bez obzira na završetak filma. Od početka je očigledno da kraj filma može biti samo jedan a zanimljivo je posmatrati kako do tog kraja dolazi iako što ste bliže njemu on izgleda sve neverovatniji. Na relativno malom prostoru mora se desiti mnogo slučajnih koincidencija da bi završetak filma bio ovakav ali morali su biti ispoštovani neki standardi današnje filmske industrije (otvoren kraj) pa šta da se radi. Meni su više smetale neke druge stvari. Prvo što mi je smetalo je uloga Kevina koga igra nekada poznati Billy Zane.


Hajde što su njegovi glumački domašaji ovde vrlo minimalni ali dotični sa 184 cm visine i odokativne težine od stotinjak kilograma ni za trenutak ne uspeva da se odbrani od poludele (ali ne i pomahnitale) devojke koja je niža i skoro duplo lakša od njega, čak i kada ima priliku za to (čitaj: kada su mu slobodne ruke a ona na dohvat istih). Drugo što mi se smetalo se naslanja na ovo prethodno ali i na skokovitu montažu filma. Kevina uvek vidimo vezanog na raznim lokacijama (kuhinja, spavaća soba, bazen) ali ni za trenutak ne vidimo kako ga Sadie premešta sa jedne lokacije na drugu, što bi bilo ako ne nemoguće a ono vrlo teško i dugotrajno. Film ima još nekoliko neubedljivih momenata (trčanje sa otvorenim prelomom noge ili saobraćajka pred očima policije) ali većinom pristojno drži pažnju. AnnaLynne McCord je dobra u ulozi Sadie iako je bila ubedljivija i bolesnija u Excisionu. Ostatak kastinga je taman kakav treba da bude a da ne ište mnogo novaca a tu se gore pomenuti Billy Zane savršeno uklapa.


Scorned je zabavan film sa porukom koja je namenjena muškoj populaciji ali je namenjen mlađoj poblici što za sobom povlači više zabave a manje šoka, više neverovatnosti a manje realnosti, plus nemogući završetak. Pre 24 godine je jedna poludela čitateljka mogla sadistički maltretirati povređenog pisca ali da 2014. godine devojka maltretira dvoje zdravih ljudi dok se okolinom mota još nekoliko likova ne deluje previše uverljivo.

+ najvećim delom zanimljiv film
+ nekoliko brutalnih scena
+ poruka namenjena muškarcima
— neizvodljiva radnja i završetak
— montaža, postupci, neoriginalnost


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment