Saturday, November 1, 2014

Cadaver (Sop) (2006)


Režija: Dulyasit Niyomgul
Uloge: Natthamonkarn Srinikornchot, Nirut Sirichanya, Komgrich Yuttiyong
Pogledajte još: Unrest (2006)

Tajlandski horor filmovi znaju da budu dobri a Cadaver je na pola puta do toga. On poseduje skoro sve neophodne sastojke koji čine jedan paranormalni horor triler film dobrim ali nijedan od tih sastojaka nije do kraja ispoliran niti su njihove mogućnosti do kraja iskorištene. Ovo rezultuje time da film možete a i ne morate da pogledate. Za ljubitelje seciranja leševa film će biti vizuelno zadovoljavajući, za ljubitelje azijskih ghost filmova nešto manje a najmanje će biti zadovoljni oni koji od filma traže strašne scene jer ih ovde naprosto nema dovoljno.


Nije nikakvo iznenađenje da je u glavnoj ulozi tinejdžerka Mai koja studira anatomiju. Studije joj odlično idu, dobija sve ocene za primer ali problemi nastaju na časovima patologije kada treba da secira prve leševe. Mai odjednom počinje da vidi duha mrtve žene, stvari se u početku odvijaju gotovo redovno noću ali malo po malo trulo telo joj postaje vidljivo i u sred nastave pred brojnim očevicima koji to naravno ne vide. Duh nepoznate žene počinje da je prati gde god da se dene, to je sputava u praćenju nastave a profesori sve objašnjavaju psihološkom blokadom od leševa, što je kod nekih studenata u početku normalno iskustvo. Dok je direktor škole na granici da Mai izbaci sa nastave za pomoć joj se nudi profesor anatomije koji joj je zapravo jedina nada. Ali, kada otkrije tragičnu sudbinu leša koga je trebalo da secira Mai ponovo otkriva i trenutke svoje tragične prošlosti koji su bili skrajnuti. Ispostavlja se da duh žene nikako nije slučajno izabrao Mai ali to su gledaoci i mogli pretpostavljati.


Iako priča nije previše komplikovana i pokušava da paranormalnom odvijanju filma da malo realniji i moralniji smisao ona iz nekog razloga nije sasvim laka za praćenje i uhvatio sam sebe da u par navrata gubim nit. Da li je problem u nevešto povezanim scenama, u slabim delovima scenarija ili naprosto slabom prevodu – nije mi poznato, ali je činjenica da je to sve moglo i moralo bolje i skladnije. Priča se odmotava klasično u scenama koje ne mogu iznenaditi nekoga ko je pogledao barem nekoliko sličnih filmova sa sličnog podneblja. Sve što krasi jedan azijski film sa duhovima, školom, leševima i mrtvačnicama krasi i Cadaver: vidimo duhove koji se pojavljuju noću i atakuju na preplašenu devojku, duhovi se pojavljuju mahom za leđima krupnooke akterke, čujemo dosta vrisaka, hodnici u školi punoj đaka su najčešće potpuno pusti a devojka je usamljena i nikome se ne može poveriti. Podrazumeva se da iza svega stoji neka tragična priča a naše je samo da odgledamo film do kraja i otkrijemo zašto je to baš Mai.


Tehnički je Cadaver pristojno skockan, sa malo čudnim formatom slike ali sa pristojnom horor atmosferom koja ne rezultira horor spektaklom. Fotografija je pretežno u plavičasto-sivkastim tonovima a izgled duha nije za veliku pohvalu iz razloga jer se najčešće ni ne vidi dobro. Ono što se najčešće vidi u krupnom planu je lepuškasta faca glavne glumice (koja se zove Natthamonkarn Srinikornchot; hajd' da vidim majčinog sina koji to može pročitati) i njena reakcija na dešavanja (najčešće iza njenih leđa). Režija je korektna ali autor filma ne uspeva (ili naprosto nije ni pokušao) da stvori čak ni osrednje strašne scene iako je to definitivno mogao sa ovim akterima, sa tom kamerom i u ovom okruženju. Čak i ukoliko film uspe da vas cimne to nikako neće biti zbog dešavanja na ekranu ili zbog izgleda samog duha već isključivo zbog iznenadnih glasnih zvučnih efekata.


Cadaver poseduje nekoliko scena koje su imale potencijal, ima simpatičnu glavnu glumicu, nešto atmosfere i potentne lokacije ali zahvaljujući mlakom i neuverljivom scenariju ne uspeva da bude preterano strašan i šokantan. Ljubitelji Thai konematografije ga mogu pogledati ali ne treba da očekuju previše. Naprosto, ima dosta kvalitetnijih filmova na sličnu temu. 

+ ambijent, lokacije, ugođaj
+ realna pozadina priče
— neubedljivi delovi priče
— nedovoljno strašnih scena
— suviše liči na slične filmove


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment