Thursday, November 27, 2014

Monster in the Closet (1986)


Režija: Bob Dahlin
Uloge: Donald Grant, Denise DuBarry, Claude Akins
Pogledajte još: Student Bodies(1981)

Monster in the Closet je niskobudžetna horor komedije koja sadrži brojne reference i parodijske momente na mnoge poznate horor (i ne samo horor) filmove. Povremeno ljigava, povremeno neispolirana i ne sasvim smešna ova (horor) komedija ima dosta momenata zbog kojih bi je svaki fan smešnog & strašnog trebao pogledati. Podsetiće se brojnih kultnih filmova, nasmejaće se nekoliko puta a videće i (za ono doba) pristojno modeliranu kreaturu što je sasvim dovoljno za sat ipo zabave.


Nakon serije misterioznih ubistava koja su se desila isključivo u plakarima policijska istraga tapka u mestu a ceo „smešni“ slučaj glavni urednik časopisa podcenjivački predaje smotanom „clark-kentovskom“ novinaru. Ovome pomaže prijatejica naučnica (koja uvek primećuje „urnebesnu“ razliku u izgledu novinara kada god ovaj skine naočari), njen sinčić (koga svi zovu „profesor“ zbog njegove genijalnosti), ajnštajnovski profesor i sveštenik. Nakon nekog vremena kreatura napušta svoj plakarski raj, u gradu nastaje haos i panika a priča više nije nimalo smešna pa novinari pokušavaju da preuzmu prvorazrednu priču od našeg nespretnog novinara. Čudovište kreće da se obračunava po ulicama a jedini koji može da ga sredi, u nedostatku Supermena, je njegov novinarski dvojnik sa podrškom svoje buduće polovine, uz pomoć sveštenika naoružanog krstom i profesora naoružanog metalofonom. Ako ste ikada hteli da pogledate horor film gde je glavno oružje u borbi protiv dvoglave kreture metalofon – evo vam prilike za to.


Dobra strana filma je njegova neozbiljnost. Već od prvih kadrova filma u koji nas uvodi narativni titl jasno je da će ovo biti velika sprdnja i ismevanje akcionih, SF i horor filmova. Kompletna atmosfera filma kao da je preneta iz nekog monster filma 50-ih ili 60-ih godina, sa tipičnim kadriranjima i tipičnom panikom po ulicama grada. Tu je naravno i malobrojna ekipa koja se bori protiv monstera jer vojska nema načina da to sama učini. Da je Monster in the Closet ozbiljan film u glavnoj ulozi bi bila lepa heroina ali pošto film u nekoliko navrata sadrži reference na homoseksualnost tako čudovište iz plakara ne otima prelepu devojku već „prelepog“ novinara, sve ga noseći ulicama San Franciska. Brojne replike u filmu su dohovite, nešto ređe smešne, ali film uspeva da zadrži neozbiljan ton sve do samog kraja. Najuspeliji momenti su parodije kultnih (horor) filmova (na prvom mestu je scena pod tušem iz Psychoa a zatim i način borbe protiv monstera koji je preuzet iz The Thing from Another World).


Sledeće što ostavlja utisak je izgled kreature. Kreatura iz plakara je rađena raznim staromodnim tehnikama i to sve izgleda vrlo dobro, barem ukoliko ste stariji gledalac. Prave pozadine čudovišta nema, baš kao što ga najčešće nema ni u ozbiljnim hororima, tako da je gledalac uskraćen za saznanja odakle dolazi kreatura, šta hoće, odakle joj još jedna glava u ustima i – zašto živi po plakarima i da li su dotični prolaz u neki drugi svet. Propuštena je i prilika da film bude smešniji, ali i bolje odglumljen i sa kvalitetnijim ubistvima. Neki specijalni efekti su dosta slabi što dosta smeta. Ono što može biti interesantno gledaocima je iskusna glumačka postava koju čine brojna poznatija imena a još jedna zanimljivost je što je Monster in the Closet prvi film u kojem se pojavio tragično nastradali Paul Walker. Zanimljivost je i da je film snimljen 1983. godine ali je iz nekog razloga čekao još nekoliko godina na pojavljivanje.


Monster in the Closet je zanimljiv film ali isključivo za starije gledaoce ili za one filmski zaljubljene u 80-te godine prošlog veka. Bojim se da bi mlađima ili onima koji nisu navikli na humor/parodiju tog doba film bio nesmešan, plus slabo produciran.

+ nekoliko smešnih scena
+ parodiranje brojnih filmova
+ izgled Čudovišta Iz Plakara
— vizuelno loša ubistva
— mestimično slaba produkcija


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment