Wednesday, November 19, 2014

Wer (2013)


Režija: William Brent Bell
Uloge: A.J. Cook, Sebastian Roché, Eric Sarin
Pogledajte još: The Wolfman (2010)

U prvi mah sam mislio da je ovo neki stranjski film a ne „domaći“, američki. Zapravo, Wer je samo skraćeno „werewolf“ iliti po naški Vučko a film dolazi od ruke režisera koji je na sebe skrenuo pažnju filmom The Devil Inside. Wer je pokušaj da se vukodlačka priča ispriča na nestandardniji, moderniji i realniji način, da se celoj krvavoj bajki da pokriće u nauci i stvarnom životu a delom se u tome i uspelo. Koliko god da film uspeva u ovome on se ipak sve više rasplinjava kako se približava svom kraju jer pokušava da zadovolji razne ukuse i horor-vukodlak standarde ali i da bude ugodan raznim dobima gledalaca.


Početak filma je found footage i prati porodicu koja dolazi na proplanak da tu provede vikend u šatoru. Iste večeri porodica biva pojedena od nekog čudovišta iz žbunja. Majka bejaše preživela ali i ona ne izdrža dugo, tek toliko da policiji da tragove u kom smeru istraga može da krene. Wer zatim prelazi u triler jer se osim na istragu radnja seli na advokaticu odbrane Kate kojoj je pripao nezahvalni ali za karijeru vrlo važan zadatak da brani prvooptuženog Talana, dlakavog grmalja za koga se sumnja da je do smrti izgrizao porodicu na proplanku. Kate je ubeđena da Talan nije kriv, i pored izostajanja podrške u policiji uspeva da postepeno zadobije Talanovo poverenje i krene da istražuje zločin, ali i druge stvari, drugačijim putem od policije. U tome joj pomažu dva pomoćnika koji dolaze do otkrića da Talan boluje od jednog retkog sindroma. Ovo otkriće bi ga moglo osloboditi optužbi pa se organizuje testiranje koje kreće u neželjenom pravcu.


Od ovog trenutka nastaje (za neke gledaoce) preokret a film kreće u pravcu horora sa akcionim elementima. Film ima dobre maske i vukodlaci izgledaju strašno sami po sebi ali film to nikada nije. Možda jer su sve scene dosta predvidljive, možda jer autor nije koristio „standardne“ fore iznenadnog pojavljivanja čudovišta ili iznenadne muzike, tek, film se može opušteno gledati iako se na ekranu dešavaju pokolji. Pomenuti pokolji su snimljeni dosta akciono i više mogu odgovarati mlađim gledaocima. Ako se pitate kako vukodlak može da sredi tuce specijalaca odgovor je vrlo jednostavan: oni ga napadaju jedan po jedan tako da dlakavi monstrum može redom da ih rasčereči i pobaca naokolo; onom dvanaestom specijalcu nikada ne bi palo na pamet da puca u vukodlaka kada mu prvog ili trećeg kolegu iseče na froncle. Nakon toga vukodlak beži u nekakvoj animiranoj sceni skakanja sa 30-tog sprata zgrade ili slično.


Negde u ovaj akciono-teen okvir spada i borba vukodlaka na kraju filma koja suviše poseća na onu iz filma Wolf ali je ovde ona suviše moderna i neefektna. Ispuštena je šansa za neke scene koje bi se duže pamtile ili za neke neobičnije lokalitete ali zato nije propuštena šansa za kojekakve kliše scene i za korišćenje drmusave kamere bez stalka. Ono što film podiže na višlji nivo je kvalitet glume koji je za klasu bolji od prosečnog horor filma. Kasting je dobro odrađen pa nema neubedljivih likova već samo manje i više simpatičnih. Izvesni Brian Scott O'Connor je zastrašujuć u ulozi dlakavog Talana a lepa A.J. Cook u ulozi plavokose advokatice mu je sušta suprotnost, a uz to je i dosta ubedljiva u svojoj ulozi. Definitivno zaslužuje više horor filmova u svojoj karijeri. Završetak filma je na pomalo klimavim nogama jer je patetičan na silu a veštački pokušava da bude otvoren. Em je to danas u modi, em ostavlja mogućnost za nastavak; nikad se ne zna koliko film može da zaradi na blagajnama i benziskim pumpama, jel.


I pored nekih zamerki film mi se svideo jer ipak pruža zanimljivo i netipično iskustvo. U deficitu filmova o vukodlacima Wer jeste najbolji werewolf film poslednjih godina iako je vrlo lako mogao biti još bolji. No, autor je pokušao da pomiri nepomirljivo pa je moguće da ljubitelji horora budu razočarani što ovo nije tipični horor film dok će ljubitelji trilera biti zgranuti kada nastupi prvi pokolj.

+ zanimljivo ispričana vukodlak priča
+ maske, efekti, izgled vukodlaka
+ dobar spoj trilera i horora ali...
— ...se zbog toga mnogi mogu razočarati
— nedovoljno strašan; završetak; kamera


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment