Saturday, January 3, 2015

The Exorcist (1973)


Režija: William Friedkin
Uloge: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair
Pogledajte još: Audrey Rose (1977)

The Exorcist je jedan od najpoznatijih horor filmova svih vremena i film koji se vrlo visoko kotira na svakoj Top Horor listi, bez obzira ko je njen autor. Mnogi delovi ovog filma, uključujući i sam zaplet, su postali standardni u decenijama koje su usledile u gotovo svakom filmu koji se tiče duhova, zaposednutosti ili egzorcizma. Čak i ako ste gledali neke ovogodišnje „hitove“ (Ouija, naprimer) znajte da je sve dobro što ste videli u njima došlo upravo iz The Exorcista.


Radnju filma ne treba preterano pojašnjavati jer većina već zna o čemu se ovde radi: 12-togodišnja devojčica je zaposednuta od strane demona pa nakon svih pomoći nauke koje ne daju rezultata majka poziva dva sveštenika da nad njenom ćerkom urade egzorcizam. Budući da se poslednjih godina pojavilo zaista mnogo filmova na temu egzorcizma poređenje sa starim uzorom je neminovno. Kao prvo, ovaj legendarni film iz 1973. godine ima odličan uvod koji se dešava na iskopinama u Iraku. Današnjim filmovima na sličnu temu mali budžet ne dozvoljava šetnju po autentičnim lokacijama širom sveta koje uključuju stotine statista a ne dozvoljava ni kvalitetnu glumačku postavku, što je druga stvar za pohvalu u ovom filmu. Nijedna uloga u filmu nije pogrešna, svako ima svoju svrhu i svako pruža uverljivu rolu, čak i oni najsporedniji likovi (naprimer Jack MacGowran, koji je preminuo tokom snimanja). Veliko je pitanje kako bi film izgledao da se ostvarila želja producenata i njemu zaigrao Brando ili Nicholson, a može biti da bi to bilo i kontraproduktivno.


Pravi pogodak je načinjen angažovanjem tada 14-togodišnje Linde Blair za ulogu zaposednute devojčice. Izuzetno simpatična i nežna devojčica se za tili čas preobratila u jedno od najjezivijih stvorenja u istoriji horor filma. Tu dolazi i do treće stvari koju moram pohvaliti a to su specijalni efekti. Efekti u ovom filmu se kreću od zadovoljavajućih, barem kada je u pitanju pomeranje raznoraznih predmeta, kreveta i ostalog nameštaja, pa do odličnih, kada su u pitanju maske. Preobražaj devojčice je odličan i vrlo jeziv, mnogo ubedljivi od današnjih filmova koji imaju svo procesorsko vreme na raspolaganju. Pravi kvalitet specijalnih efekata je vidljiv kod sveštenika u finalu filma koji zapravo ima više šminke na licu od same zaposednute devojčice. Majstori efekata su načinili od tada 44-godišnjaka da izgleda kao bolesni i umorni 74-godišnjak. Tu su i neke legendarne scene od kojih je trademark filma devojčicino okretanje glave za 360 stepeni (korišćena je lutka) a odmah za tom scenom dolazi i čuveni spider walk, koji je u originalnoj verziji bio izbačen zbog nesavršenosti i vidljivosti kanapa.


Sledeća stvar koju treba pohvaliti je samo ponašanje devojčice koja, što je i logično za zaposednutu demonom, ne robuje nikakvim cenzurama. Sasvim drugačije od ovovekovnih zaposednutih devojaka ova devojčica je pravi rasadnik vulgarnosti i psovki, dakle pravog je đavoljeg jezika i đavoljih radnji. Iako psovke nikada u filmu ne podržavam ovde izuzetno doprinose ubedljivosti, nečemu o čemu današnji PG-13 filmovi mogu samo da maštaju. Takođe, ponašanje demonske devojčice je u skladu sa njenom pričom a kao đavolski highlight je masturbacija raspećem. Pohvalno je i što se film bavi temom na kudikamo realniji način od današnjih filmova; veoma je zanimljivo gledati raznorazne lekare i lekarske konzilijume kako se uzaludno trude da na logični i naučni način objasne ono što se dešava devojčici iako odgovora u nauci zapravo i nema. Soundtrack u filmu je odličan a većina će prepoznati karakteristične tonove uvoda Tubular Bells od Mike Oldfielda. Poslednje ali ne i najmanje bitno – kamera je izuzetna, sa tek povremenim ne greškama u montaži ali retro kadriranjima i cutovima koje odudara od današnjih standarda i na koje današnja publika nije navikla.


Ukoliko pogledate Directors Cut verziju filma bićete nagrađeni sa deset minuta dodatnog materijala što ukupno trajanje filma podiže na 132. To film čini malkice razvučenijim ali oni koji cene kvalitetne dramske horor priče 70-ih znaće da cene svaki sekund filma. Iako The Exorcist nije toliko strašan, a neki momenti su vrlo podložni raspravi, sasvim sigurno je jedan od najkvalitetnijih horor filmova svih vremena i svaki horor fan bi morao da ga pogleda.

+ nekoliko legendarnih scena
+ dobra atmosfera, gluma, režija
+ Linda Blair u ulozi devojčice
+ izuzetna realnost prikazane fikcije
— kadrovi demona; povremena razvučenost


 Ocena: 9/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Secam ga se kao mala,br1 sto se horora tice(na temu egzorcizma)

    ReplyDelete