Monday, March 16, 2015

Fear Clinic (2014)


Režija: Robert Hall
Uloge: Fiona Dourif, Thomas Dekker, Robert Englund

Još jedan film sa Robertom Englundom u glavnoj ulozi, još jedna neispunjena očekivanja. Naravno, za kvalitet samog filma je Robert najmanje kriv ali je žalosno da se poslednjih decenija gotovo odreda pojavljuje kao akter ostvarenja koja ne mogu da dobace čak ni do proseka (možda najbolji je Jack Brooks: Monster Slayer). Uostalom, da je Robert izgubio svoje pozicije i ime u horor industriji postalo je očigledno kada je mesto legendarnog Freddyja u (polu)rimejku iz 2010. godine zauzeo izvesni Jackie Earle Haley što je pored živog & zdravog gospodina Englunda zaista blasfemija. Elem, Fear Clinic.


Fear Clinic dolazi od režisera filmova Laid to Rest i Chromeskull: Laid to Rest 2 a čak su i ove dve gluposti zanimljivije od Klinike Straha. Sredstva za snimanje filma su obezbeđena putem neke vrste kampanje a film je baziran na istoimenoj kratkoj web seriji iz 2009. godine. Seriju nisam pogledao tako da ne mogu da komentarišem koliko je i da li je uopšte kvalitetnija od filma. Nakon tragičnog incidenta kada je maskirani ubica upao u jedan restoran i nasumično automatom likvidirao ljude za stolovima preživeli se leče na klinici doktora Andovera koga igra Englund. Alternativna i kontroverzna metoda lečenja koju upražnjava doktor se sastoji od mašine tj. komore koju je doktor lično konstruisao i koja kada se pacijent postavi u nju indukuje halucinacije trauma koje je dotični već preživeo. Na taj način se postiže da pacijent prebrodi svoje strahove usled suočavanja s njima. Barem je tako trebalo da bude u teoriji.


Godinu dana nakon inicijalnog lečenja strahovi se vraćaju kod svih pacijenata. Mašina izgleda da više ne deluje a nešto strašno pokušava da pređe sa one strane u ovaj svet što počinje da plaši i samog doktora. Dešavanja u klinici su iscepkano prikazana, povremeno je sve isprekidano raznoraznim flešbekovima i scenama iz druge dimenzije, tačnije halucinacijama doktora i pacijenata. U svom tom galimatijasu raznoraznih kadrova za koje nije uvek definitivno jasno odakle potiču gledalac se postepeno gubi a konfuzija raste kako se film približava svom finalu. Lakšem praćenju priče ne pomaže ni fotografija koja uključuje stalno treperenje svetala, upotrebu animacija i brzo smenjivanje kadrova. Finale filma ima svoju poruku ali dotičnu nije lako shvatiti. Verujem da bi poruka filma mogla biti ispričana i na neki konvencionalniji način i da bi tako doprla do više gledalaca. Ipak, onih kojima prija ovakav način pripovedanja svakako ima pa ako ste dokoni a volite g. Englunda iskušajte svoje strpljenje i toleranciju na potencijalne epileptične napade.


Ukoliko se odlučite za film zanemarite logiku i pitanja kako to komora uopšte leči uz pomoć lima, dve plastične maske, zelene tečnosti i doktora koji mahom viče na pacijenta. Zanemarite visoke kriterijume koji se tiču glume ili scenarija jer ovde osim Engluda koji deluje tek pristojno nećete videni nijednog karaktera koji deluje realno. Likovi su vrlo neubedljivi a gotovo svaki preokret koji su autori zamislili je vidljiv od samog početka. Jedna od retkih stvari za pohvalu je odvratno čudovište u zadnjih desetak minuta filma koje izgleda gotovo odlično. Šteta da je sve delimično upropašteno treperenjem svetla pa se od nekakvog stroboskopa ne vide dovoljno svi detalji. Zaista žalosto što je jedna od uspelijih kreatura koju sam video poslednjih godina upropaštena ovakvim amaterskim potezima. Specijalni efekti pre pomenute završnice su pristojni a tu su i neke scene iz drugog sveta koji deluju vrlo zanimljivo. Nekima će biti zanimljivo i pojavljivanje pevača grupe Slipknot u jednoj sporednoj ulozi.


Fear Clinic ne preporučujem za gledanje jer za ono kvalitetno u njemu gledalac mora da plati visoku cenu. Čuvajte svoje slobodno vreme i pažljivije ga iskoristite, čuvajte svoju pamet a čuvajte i oči pa preskočite Fear Clinic i prepustite se nekom drugom (ne)kvalitetnom filmu iz novije produkcije.

+ Rober Englund je ipak faca
+ kreatura i specijalni efekti
— konfuzna i neubedljiva priča
— kasting, likovi i postupci
— konstantno treperenje svetala


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment