Saturday, March 28, 2015

The Device (2014)


Režija: Jeremy Berg
Uloge: Angela DiMarco, David S. Hogan, Kate Alden
Pogledajte još: Dark Skies (2013)

Od režisera malog, skromnog, odreda kritikovanog ali meni zanimljivog filmčića The Invoking stiže drugi filmski pokušaj u vidu naučno fantastičnog horora The Device. Na (moju) žalost autor je napustio atmosferična kadriranja, sumorne šumovite predele i originalna režiserska rešenja ali je ušao na polje SF-a, što je verovatno i bio cilj jer je time film dopreo do većeg broja gledalaca. I ovoga puta autor (režiser, scenarista, producent i direktor fotografije) ne pokušava da izmisli toplu vodu već koristi stare dobre oprobane teme žanra za još jednu u nizu storiju o otmici vanzemaljaca i osemenjavanju lepih ženskinja.


Dve sestre koje poslednjih 12 godina nisu bile u kontaktu posećuju roditeljsku kolibu na obali jezera i na obodu šume. Dolaze da se prisete detinjstva, da prospu majčin pepeo po jezeru a sa njima u kompletu dolazi i verenik starije sestre. Mlađoj sestri ovaj dolazak u kolibu predstavlja traumatično iskustvo jer je pre 12 godina u šumi pored kolibe bila oteta i silovana nakon čega je abortirala. I sad, šetajući se prvog jutra dve sestre pronalaze nedaleko od jezera trag sletanja ili pada nekakve letelice a među komadima lima i jednu crnu kuglu nepoznatog porekla, sastava ili namene. Kuglu donose u kolibu i ti počinje njihov košmar. Verenik se istog trena zainteresuje za dotičnu, postaje opsednut njome, zapostavlja svoju buduću suprugu a njuška dotičnog glumca nam već u prvim sekvencama filma ne ostavlja veliku dilemu da li će dotični poludeti ili ne.


Već po nekim rečenicama iz gornjeg sinopsisa se vidi da ovaj film ima toliko rupetina u priči da promaja duva sa svih strana. Ukoliko je sestra svojevremeno bila silovana, naravno ne od svog tadašnjeg dečka već od izvanzemaljaca, zašto je bilo potrebno da na jezero dolazi ponovo? Kakve su to svađe između sestara pa da jedna istrči u duboku šumu u gluvo doba noći pa je kiNDapuju ti ejlijeni? Kako i zašto sestre nisu razgovarale 12 godina posle toga, kao da je pa starija sestra kriva za sve? I zašto je poslednja želja pokojne majke bila da se njen pepeo rasprši po obali jezera gde je njena 16-godišnja ćerka silovana? Ova pitanja se nameću u prvih pola sata filma dok ostatak filma dovodi do još brojnijih pitanja i upitnika koji se pojavljuju iznad glava gledalaca. Tročlana ekipa se nakon nekoliko dana vraća u grad ali se njihova avantura ne završava, kugla je ta koja je odgovorna za sve, kugla rukovodi njihovim životima, košmarima pa i matericama.


The Device je film originalan baš koliko je to i njegov naziv, dakle nimalo. Sve ono što ste bezbroj puta gledali u raznoraznim alien abduction filmovima vidite i ovde, sa izuzetkom famozne crne kugle koja ispira mozak vereniku (što baš i nema neku poentu osim glupe metafore). U nekoliko kadrova vidimo vanzemaljce koji izgledaju stereotipno i nefunkcionalno a najsličnije ljudima u silikonskim odelima. Brojna pitanja lebde u vazduhu i kada su dotični u pitanju a jedno od najzanimljivijih je kako tako sluzava bića sa 2-3 prsta mogu da upravljaju prekovasionskim brodovima, i ako su to u stanju kako nisu mogli da obave osemenjavanje žensih osoba suprotnog spola na lakši način? Zašto je bilo potrabno stavljati implante u ljudska tela, neuspešno ih pratiti, puštati kuglu na Zemljane, ako je stara dobra otmica sa oplođavanjem završavala posao. Na žalost, ovaj film baš nema neke logike ni poente ali ne bih spominjao još hrpu gluposti iz drugog dela filma da ne upropastim gledanje „srećnicima“ koji se na to odluče.


Za razliku od The Invoking The Device nije zanimljiv za gledanje jer izgleda sivo, sterilno i neatraktivno. Većina radnje se odvija između četiri zida što nije baš primamljivo a fotografija je maglovita i u sivkastim tonovima. Glumačka postava je slabija nego u prethodniku (najubedljivija je Angela DiMarco u ulozi starije sestre) a završetak je konfuzan i neubedljiv. Kao šlag na neukusnu tortu dolazi tok radnje koji je dozlaboga spor, toliko spor da ovaj film zapravo treba svrstati u žanr SF drame.

+ ideja, nekoliko kadrova šume i vanzemaljaca
— neubedljiva, već viđena i prespora priča
— mnogo nelogičnosti i otvorenih pitanja
— vizuelno dosadan i monoton film
— konfuzan završetak, likovi, postupci


 Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment