Sunday, March 8, 2015

Time Lapse (2014)


Režija: Bradley King
Uloge: Danielle Panabaker, Matt O'Leary, George Finn
Pogledajte još: The Monkey's Paw (2013)

Nakon Predestination evo još jednog filma koji se bez ikakvih specijalnih efekata bavi temom putovanja kroz vreme. Što se mene lično tiče ovakvih filmova nikada nije previše pa ću i svaki sledeći dočekati i pogledati. U odnosu na Predodređenje Time Lapse je manje originalan i lakši za praćenje a svojom poentom i porukama sledi jednostavne poruke koje glase „ne zezajte se sa vremenom i ne pokušavajte da se okoristite vremeplovom ako ga slučajno pronađete u komšijinom stanu“. Ukoliko to učinite spremite se na zasluženu kaznu jer „tko se vremeplova laća – od vremeplova i strada“, kao što kaže jedna stara narodna poslovica.


Time Lapse je režiserski prvenac izvesnog Bradley Kinga a dotični je uz pomoć još jednog debitantskog lika potpisao i scenario. Radnja se vrti oko tročlane ekipe prijatelja koju sačinjavaju slikar u pokušaju Finn, koji se dok ne zaradi bilione od svojih škrabotina prehranjuje radeći posao domara u jednoj omanjoj zgradi, njegova devojka Callie i njihov zajednički prijatelj Jasper. Kada jedan od stanara zgrade ni posle nedelju dana ne otvori vrata svog stana Finn odlučuje da duplim ključevima uđe unutar njegovih odaja i proveri da mu se nije nešto desilo. U stanu ne zatiče nikog živog ali zatiče nekakvu skalameriju ovećih razmera i gomilu fotografija na zidu. Ispostavlja se da je skalamerija nekakva vrsta fotografskog vremeplova, tačnije da kroz prozor stana slika stan naših junaka ali 24h unapred. Svaki dan u 20h iz skalamerije izlazi polaroid fotografija sa scenom sutrašnjeg dana. Talentovane za biznis kakvim ih je Bog dao naši junaci u trenutku trena smišljaju način da se obogate, dovoljno je samo da uz pomoć mašine doznaju svakodnevne rezulate trke pasa i zarada je tu.


U skladištu vlasnika vremeplova Finn pronalazi njegov leš, sasušen i spržen ali se konsenzusom odlučuje da se svi prave blesavi, ne pozivaju policiju i „na samo nekoliko dana“ isprobaju mašinu radi zarade. No, kao što svi mi dobro znamo tih nekoliko dana će se produžiti na nekoliko nedelja a broj leševa će tokom narednog perioda srazmerno rasti jer nezaslužena zarada, skrivanje tela u ostavi i mnogo drugih stvari moraju biti namirene kosmičkom i vremeplovskom pravdom. Kako vreme bude prolazilo naši junaci će pronaći da više ne žive samovoljno svoje živote već da mašina upravlja njihovim postupcima diktirajući im svakodnevne radnje ukoliko žele da se niz uspeha nastavi. Mašinu u ovom slučaju možemo posmatrati i kao metaforu za sistem ali i bez toga film je izuzetno zanimljiv za posmatranje ljubiteljima ovakvih tema iako gotovo svako može da pretpostavi kako će se događaji odvijati i šta će biti rezultat sve većeg uticaja (vremenske) mašine. Završetak filma ipak nije toliko očigledan i očekivan, što je svakako pozitivno, i predstavlja jedan od glavnih aduta filma za donošenje zaključka.


Tok filma je ponekad spor jer se akcenat stavlja na promenu karaktera likova i njihove psihe. Neki likovi se menjaju postepeno, neki vrlo malo, neki vrlo očigledno a neki naizgled ostaju normalni, čisto da bi sve bilo zanimljivije. Film ima nekih delova koji mi nisu bili toliko ubedljivi, poput naivnosti Jaspera kod klađenja i postupaka kladioničara, ali to nije toliki problem jer svako od nas zna za nekog lika koji bi se svakodnevno kladio u prvoj kladionici na koju naiđe ne pomišljajući da bi nekome bilo sumnjivo što svakodnevno dobija veće sume novca. Pored ovakvih momenata film, sasvim očekivano za jedan ovakav SF, sadrži neke rupe i rupice u priči ali verujem da gledaocima to neće smetati već će samo terati na razmišljanje i glavlomke šta se to zaista desilo i da li je tako nešto uopšte moguće, čak i u postavljenim „šta je starije: kokoška ili jaje“ okvirima.


Time Lapse je zanimljiv i dobro urađen film o vremenskom paradoksu koji sadrži pomalo retro priču, poput onih filmova u kojima neko dobije stvarčicu uz pomoć koje će ostvariti svoje snove ali ostvarivanje istih ima visoku cenu. Ukoliko volite takve filmove gledanje Time Lapse se apsolutno podrazumeva.

+ odličan time paradox film
+ poruke, pouke, dileme
+ retro feeling; završetak
— neizbežne rupe u priči
— neki postupci likova


 Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Film drzi paznju, sto se za vecinu filmova danas ne moze reci :( Na zalost malo je vise nasilja (zbog toga ocena niza), ali nije bez smisla i bez potrebe odnosno pojavljuje se kao ocigledna posledica ljudske sebicnosti kada osoba poseduje natprirodne mogucnosti. Sama zavrsnica je toliko genijalna u svojoj jednostavnosti, skidam kapu! Ocena 8/10.

    ReplyDelete