Sunday, May 3, 2015

Debug (2014)



Režija: David Hewlett
Uloge: Tenika Davis, Adrian Holmes, Kerr Hewitt
Pogledajte još: Event Horizon (1997)

Debug je kanadski SF horor film i treći režiserski pokušaj Davida Hewletta koga znamo kao glumca iz brojnih filmova, pa i horora. Radnja filma je smeštena u nepoznatu budućnost kada je putovanje kroz svemir svakodnevnica a veštačka inteligencija sasvim normalna i potrebna. U centru pažnje je grupica od nekoliko kompjuterskih osuđenika, dakle hakera na izdržavanju zatvorske kazne koji su poslati u kaznenu misiju osposobljavanja i rebootovanja kompjuterskog sistema na jednom odavno napuštenom svemirskom tegljaču.


Sasvim očekivano za jedan ovakav film operativni sustav nije pao sam od sebe a prethodna posada nije sasvim slučajno netragom nestala. Naša malobrojna ali dobro odabrana ekipa (barem što se tiče spoljnog izgleda) će morati da se obračuna sa podivljalim ali suviše moćnim kompjuterom koji je umesto oruđa postao oružje. Veštačka inteligencija na brodu je postala toliko inteligentna i agresivna da se ekipa talentovanih kompjuteraša vrlo teško probija do njegovih bitova & bajtova a još teže kroz kompjuterski kontrolisane prostorije i platforme jer softver gospodari osvetljenjem, vratima, ekranima, komunikacijama ali i spoljnim otvorima i raznoraznim oružjem, bilo ono klasično ili nama nepoznato, koje izaziva halucinacije i izaziva urođene strahove kod žrtava.


Da biste sve ovo gore napisano pogledali i da biste nakon toga pogledali i rasplet filma morate se navići na vrlo nisku produkciju koja provereno odbija deo gledalaca od ekrana. Početak filma izgleda vrlo jeftino, gotovo kao kakav amaterski snimak ili test film. Gluma nije na bogzna kakvom nivou, nema baš nekih prevelikih amatera ali se niko ni ne ističe bilo kakvim talentom. Lokaliteti su standardni za ambijent svemirskog broda a sve izgleda suviše belo i sterilno. Da bi koliko-toliko razbio jednoličnost autor filma je ubacio brojne krupne kadrove likova kada ovi vrše komunikaciju sa drugim članovima ekipe. Osim u nekoliko slučajeva ovi kadrovi deluju suvišno, neprirodno i prejeftino a neprestano treperenje i iscrtavanje raznih grafika i kuckanje raznih zvukova vrlo nervira, kao i u bilo kojem drugom hakerskom filmu u kojem se jačina kompjutera i sposobnost njegovog administratora meri količinom „bip“ zvukova koji izlaze iz hardvera.


Vrlo jeftino izgleda i lik glavnog kompjutera koji se neprestano u tačkastom izdanju pojavljuje na monitorima i predstavlja imenom „I am“. Neubedljivo deluje i izgled posade broda koja nosi neodgovarajuću odeću i obuću ali se to savršeno uklapa u mali budžet filma. Spoljašnji izgled celog svemirskog broda i okoline više deluje kao da je proizvod animacije Pentiuma II nego Playstationa 3. Na pozitivnoj strani su delimična zanimljivost, posebno u vezi konačnog obračuna tokom kojeg ne mogu svi preživeti, i nekoliko scena ubistava koje nisu do kraja prikazane ali ipak. Specijalni efekti nisu za pohvalu i tek u dva slučaja su vredni pomena. Sama priča ima podosta rupa i rupica a kako se približava svom finalu prelazi u tehnološki nonsens. No, svakako će biti onih kojima će se ovakav rasplet dopasti.


Debug je SF film koji morate izbeći ukoliko od jedne naučne fantastike očekujete makar pristojne specijalne efekte i ubedljivo prikazano/animirano okruženje. Poznavajući neke ljubitelje ovog žanra tvrdim da kombinacija Resident Evil, Alien, 2001: A Space Odyssey i Event Horizon ništa ne vredi ukoliko su izgled filma i efekti slabi.

+ uvek zanimljiva tema podivljalog softvera
+ nekoliko zanimljivih scena sa pristojnim efetkima
— ne preterano originalna i dobro smišljena priča
— jeftin izgled filma i nedostatak specijalnih efekata
— gluma, krupni kadrovi, svemirski brod, završetak


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment