Thursday, May 28, 2015

Let Us Prey (2014)


Režija: Brian O'Malley
Uloge: Liam Cunningham, Pollyanna McIntosh, Douglas Russell
Pogledajte još: The Traveler (2010)

Let Us Prey je irski horor film i uz From the Dark čini vrh prošlogodišnje horor ponude koja dolazi iz ove severne zemlje. U odnosu na pomenuti film Let Us Prey je kvalitetniji i bolji u svakom pogledu a tek jedna sitnica (ili krupna stvar, zavisi kako gledate na to i šta zahtevate od jednog filma) mu smeta da dobije višlju ocenu. Krivac za ovu manu je - ideja, ali se autor ovog filma, inače debitant kod dugometražnih filmova, nizom drugih aduta potrudio na nadomesti ono što su scenaristi napisali. Kada se sve sabere i oduzme - Let Us Prey je vizuelno odličan film, atmosferičan, dobro odglumljen, dinamičan, krvav, brutalan i nadasve poučan.


Već sam početak filma daje do znanja da je produkcija na veoma visokom nivou a autor, skupa sa direktorom fotografije, apsolutno zna šta radi. Uvodni kadrovi jezive britanske obale i sumornog sutona punog atmosferičnih pejsaža i zloslutnih vrana pružaju uvod nakon kog nijedan horor fan neće biti u stanju da odustane od daljeg gledanja. Ovakav uvod donosi sa sobom i visoka očekivanja ali srećom po gledaoca i sam film ona (većim delom) bivaju opravdana, iako se početni krajolici i jezivi eksterijeri više gotovo ni ne vide. Veoma je pohvalno što Let Us Prey ne sadrži dugačak uvod, prolog, nepotrebno upoznavanje sa likovima ili bilo kakvo trošenje gledaočevog vremena. Radnja filma kreće odmah i seli se u policijsku stanicu u kojoj ostaje sve do finala, sa izuzecima flashbackova koje mestimično posmatramo u drugom delu filma. Nakon udesa kada je lokalni gilipter automobilom udario stranca oba završavaju u policijskoj stanici.


Dok je vinovnik nesreće zatvoren u ćeliji nepoznati muškarac je na ispitivanju ali o njegovom poreklu 4-člana muško-ženska ekipa ne uspeva saznati bukvalno ništa. Sasvim očekivano a za ovaj film još zanimljivije - misteriozni stranac zna sve o svim prisutnim osobama u policijskoj stanici, kako o policajcima i policajkama tako i o nekoliko onih koji su zatočeni u ćelijama. Stranac počinje da obznanjuje najmračnije tajne svakoga od njih što dovodi do opšteg haosa, agresije i borbi policajaca i uhapšenih kako između sebe tako i jednih protiv drugih. Misteriozni stranac sve zakuvava, posmatra sa strane i likuje dok se ljudstvo stanice osipa a potoci krvi se slivaju niz policijske stepenice i rešetke ćelija. Pokazaće se da kazna koja je sustigla ovu odabranu ekipu nikako nije slučajna i da je svako od njih imao neki tajni greh ili odgovornost za zverstvo ili tragediju. Ovo je svakako malo netegnut i neprirodan element slučajne koincidencije ali je kao takav morao biti implementiran i gledalac pošto-poto mora da pređe preko njega.


U ulozi stranca vidimo odličnog Liama Cunninghama (Dog Soldiers) koji više svojim stavom i hladnokrvnošću izgleda zastrašujuće nego svojim izgledom. Glavnu policajku igra lepa Pollyanna McIntosh (The Woman) a sledeći na spisku onih koji treba da se spomenu je Douglas Russell u ulozi pomahnitalog gay policajca. Osim glavne ideje (neko ko zna sve o svima a niko ne zna ništa o njemu) najveći adut Let Us Prey su specijalni efekti koji su vrlo krvavi, brutalni i eksplicitni. Ovaj film nije prišao ni blizu bilo kakve cenzure pa tako možete videti gomilu raščerečenih tela, rascopanih lobanja, frižidera punih odsečenih udova a o hektolitrima krvi da ne govorim. Sa brutalnošću se u nekim scenama preteralo, posebno kada je u pitanju bodljikavo-žičani upravnik stanice. No, najveći problem ovog filma je njegova originalnost. Radnja Let Us Prey je gotovo preslikana radnja The Travelera sa Val Kilmerom, toliko preslikana da se gotovo može govoriti o remakeu, a veoma je primetno i dosta „pozajmljenih” elemenata iz Kingovog Storm of the Century.


Ukoliko niste gledali ova dva filma ovu manu ne uzimajte u obzir ali zato svakako pogledajte Kingovu Oluju veka. S obzirom kakva je novija horor produkcija Let Us Prey je odličan film. On sadrži sve sastojke koji jedan horor film čine dobrim: dinamičan je, brutalan, krvav, dobro odglumljen, kvalitetno usnimljen i prijatan oku, sadrži lepu protagonistkinju i jezivog stranca. Na sve to on donosi i pozitivnu poruku a prava je šteta da radnja nije barem malo originalnija. No, svakako da je ovako rezultat bolji nego da scenario vrca od originalnosti a sve drugo štekće.

+ vizuelni izgled, fotografija, režija
+ kvalitetni i krvavi specijalni efekti
+ odlična glumačka postava
+ dinamičnost, poruka
— neoriginalnost; povremeno preterivanje


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment