Monday, May 11, 2015

The Atticus Institute (2015)



Režija: Chris Sparling
Uloge: William Mapother, Julian Acosta, Anne Betancourt
Pogledajte još: The Quiet Ones (2014)

The Atticus Institute je primer kako bi mogao da izgleda horor film limitiranog budžeta. Umesto da gledaoca uguše found footageom autori ovog filma su pribegli pametnom „razvodnjavanju“ snimka, ubacivanjem kadrova intervjua i izjava likova čime se postiglo da The Atticus Institute veoma liči na TV dokumentarce koje gledamo na kablovskim kanalima. Za razliku od kablovskih kanala koji dokumentuju nesreće ili tragedije The Atticus Institute priča o nemilim paranormalnim dešavanjima koja su se desila sredinom 70-ih u famoznom istraživačkom institutu koji je osnovao Dr. Henry West.


Institut se bavio istraživanjem širokog spektra paranormalnih aktivnosti, uključujući tu čitanje misli, telekinezu i ESP. Nakon nekoliko slučajeva (ne)dokazanih sposobnosti, ali i prevara, u kliniku dolazi misteriozna Judith Winstead za čije stanje i (ne)kontrolisane sposobnosti zaposleni lekari i naučnici nisu bili ni spremni, ni dovoljno obučeni. Njene sposobnosti su toliko prevazilazile sve dotadašnje zabeležene da se naprosto nisu ni mogle izmeriti. Dodatni problem je što Judith nije mogla da kontroliše svoju snagu i spiritističke sposobnosti pa je bila veoma opasna i po sebe i po okolinu. Jedan od naučnika je odlučio da pozove u pomoć vojsku koja je odmah po dolasku suspendovala dotadašnju upravu i vršila na Judith seriju eksperimenata, gde je većina podećala na klasično mučenje. Vojska, sasvim logično njenom razmišljanju i stremljenju, je pokušavala od Judith napraviti pandana Nini Kulagini, najpoznatijoj sovjetskoj osobi koja je „dokazano“ imala sposobnosti telekineze, ali i da stvori novo super-oružje.


Kao što rekoh u uvodu – režiser ovog filma (koji je inače scenarista prosečnog ATM) je došao na odličnu ideju da film The Atticus Institute snimi kao kvazi-dokumentarac, filujući naizmenično footage snimke koji datiraju iz 70-ih godina prošlog veka novosnimljenim intervjuima preživelih osoba. Preživeli, danas znatno stariji i iskusniji, sa velikom dozom iskustva i naknadne pameti drugačije rezonuju događaje i iz posve drugačije perspektive posmatraju dešavanja u kojima su onomad i sami učestvovali. Mnogi od intervjuisanih su se pokajali zbog svojih uloga a kod penzionisanih vojnika i dalje provejava vojnički duh i pokorevanje odlukama vlade, ma kakve one bile. Kasting filma je odlično urađen pa većina likova u intervjuima zaista liči na mlađe karaktere koje gledamo na starim snimcima. Intervjui, osim što doprinose pojašnjavanju dešavanja koje gledamo na snimcima sa starih kamera, doprinose i određenim nagoveštajima pa film ovim dobija na zanimljivosti i delimičnoj napetosti.


Snimci iz 70-ih godina izgledaju vrlo autentično, iako bi se u nekoliko navrata moglo štošta prigovoriti u vezi njihovog porekla. Osim ručne kamere posmatramo i nekoliko stacionarnih kamera čime je dodatno izbegnut efekat morske bolesti, tako svojstven „kamera u ruci“ filmovima. Tokom incidenata u institutu kamera trpi određene smetnje a one imaju više smisla u ovoj postavci i vremenu nego kod digitalnih kamera. Određeni momenti ovog filma jesu zastrašujući ali autor nije propustio priliku da u film sasvim nepotrebno ubaci „moderne“ elemente, poput crne tečnosti koja izbija iz otvora „zaposednute“. Takođe, nepotrebna modernost su i napadni zvučni efekti za koje nema nikakvog objašnjenja odakle oni na footage snimcima od pre četiri decenije. Jeftini jump-scare efekti se nikako ne uklapaju u audio-vizuelni ton filma ali su time zadovoljeni mlađi gledaoci koje ova priča nedovoljno intrigira.


Gledanje The Atticus Institute je više zanimljivo nego zastrašujuće gledalačko iskustvo, ono ne donosi mnogo toga novog pred gledaoca koji ima iskustva u paranormal/exorcism filmovima ali ono poznato priča na dovoljno originalan i drugačiji način. Nažalost, ne verujem da će ovaj film pokrenuti lavinu sličnih mockumentary filmova. Ipak mi nismo te sreće da se ratosiljamo found footagea.

+ poznata tema ispričana na originalniji način
+ kvalitetno i autentično dočaran period 70-ih
+ nekoliko jezivih scena i momenata...
— ...ali film poseduje bezobrazne zvučne efekte
— nekoliko modernih elemanata i nelogičnosti


 Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment