Tuesday, July 7, 2015

Come Back to Me (2014)


Režija: Paul Leyden
Uloge: Katie Walder, Matt Passmore, Nathan Keyes
Pogledajte još: Deadgirl (2008)

Come Back to Me je psihološki horor film napisan i režiran od strane izvesnog Paula Leydena, što je njegov debitantski uradak. Film je baziran na knjizi The Resurrectionist takođe izvesnog Wratha Jamesa Whitea i počinje onog trenutka kada se u komšiluk Sarah i Josha doseljava mladić po imenu Dale. Odmah nakon doseljavanja naizgled čudnog momka u komšiluk („čudnog” je zapravo blaga reč jer dotični od samog početka izgleda scary i poremećeno), i nakon ljubaznog upoznavanja sa njim, Sarah počinje da doživljava čudne vizije, neke vrste bizarnih košmara koje veoma realno proživljava i koji ostavljaju posledice na nju, kako na psihičkom tako i na fizičkom planu.


Košmari se redovno dešavaju kada je Josh na poslu, nakon njih Sarah se budi na drugačijem mestu, u drugačijem položaju, u drugačijoj odeći a primećuje i da je u stanu nešto ispremeštano ili udrađeno, recimo da je prostorija očišćena nekim sredstvom. Budući da je ovo (barem u prvoj polovini filma) misterija dosta stvari ostaje nejasno posmatračima pa mnogo toga neću ni navoditi u ovom opisu da ne bih kvario ugođaj potencijalnim gledaocima. Reći ću samo da na prvi pogled veoma čudno i neobjašnjivo deluju situacije pri upoznavanju mladog bračnog para sa novodoseljenim komšijom, kada on izričito izjavljuje da ne voli kupovne kolačiće koje su mu oni dobrosusetski doneli.


U tom trenutku neobjašnjivo deluje i kompletno ponašanje komšije, nejasno je i  zašto mu Sarah posvećuje čak i toliko malo komšijske pažnje, u magli je šta se to dešava tokom njenih košmara a otvoreno je i pitanje da li su to uopšte košmari? Jedno od najzanimljivijih i najtežih za objašnjenje pitanja koje muči kako gledaoca tako i samu Sarah je gde je nestao ožiljak na čelu koji je zaradila u prošlogodišnjoj saobraćajci? Sve ove gorepomenute scene i detalji (a ima ih još nekoliko) služe da svojom misterioznošću, tajnovitošću i sasvim očekivano nadolazećim twistom prikuju gledaoca uz fotelju a dotični će odgovore na neka pitanja dobiti već oko polovine filma.


Ukoliko me pitate da li sam zadovoljan dobijenim odgovorima i uopšte smerom u kojem se odvijao ovaj film reću ću - i da i ne. Nije da mi se ovakva radnja sasvim svidela, niti će se svideti bilo kome ko očekuje nekakvu realnu priču, ali jeste činjenica da je dobrim delom originalna i do sada neviđena, plus navodi gledaoca na raznorazna razmišljanja. Ako ništa drugo kod gledaoca se javljaju razmišljanja šta bi radio da se zatekne u sličnoj situaciji, bilo kao Dale ili kao Sarah. Film osim glavne trojke (supružnici i komšija) poseduje i karakter trudne Sarahine prijateljice psihijatra, koja je nedavno takođe prošla kroz sličnu krizu, i Joshovog kolege s posla.


Prijateljica psihijatar i pored sličnog iskustva nama rešenje za stanje u kome se Sarah nalazi a kada Josh u jednom trenutku odvede suprugu na jednonedeljni odmor u lokalni hotel, i kada se tokom cele sedmice ne desi bukvalno nijedan košmar, počinje da lebdi sumnja da su košmari možda vezani za lokaciju u kojoj Sarah i Josh žive. Međutim, kakve veze sa svim ovim ima novi komšija? Kada nakon gledanja filma ponovo pogledam njegov prolog, i porodičnu tragediju malog Dalea, vidim da su svi odgovori dati upravu u njemu. Ali, lako je nakon bitke biti general.


Nakon ove filmske bitke, kada se desi gotovo tuce (ne)očekivanih preokreta i kada gledalac dobije objašnjenje šta je to uopšte gledao ostaće da lebdi krucijalni upitnik u vazduhu i pitanje: odakle sad pa to? Autor filma se nije trudio da bilo šta objašnjava, karakteri su naprosto takvi kakvi jesu, sa svim svojim osobinama i sposobnostima sa kojima moraju da se nose, žive i umiru a njihov istorijat je ostavljen za mogući nastavak koji završna scena filma nagoveštava. Ocene ovog filma na stranim sajtovima su dosta podeljene, o visini zarade nisam upoznat, tako da ćemo možda biti spaseni još jednog sequala/prequela koji bi nas definitivno dočekao u slučaju finansijskog uspeha ovog filma.


Međutim, u moru kojekakvih nastavaka, prethodnika, rimejka, ributa i uopšte generalne filmske nemaštovitosti Come Back to Me predstavlja vrlo originalno iskustvo pa ga stoga preporučujem ljubiteljima nestandardnih, originalnih i prilično apsurdnih filmova. Ostali gledaoci bi mogli ostati razočarani nakon njegovog gledanja.

+ originalna priča
+ karakteri i gluma
+ završnica
— jeftinoća
— nejasno i bez odgovora

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Šta bi na kraju sve ga yeblo?? U sred scene film se prekida.

    ReplyDelete