Wednesday, July 1, 2015

Demonic Toys (1992)


Režija: Peter Manoogian
Uloge: Tracy Scoggins, Bentley Mitchum, Daniel Cerny
Pogledajte još: Dolly Dearest (1991)

Demonic Toys je film produciran od strane Charlesa Banda i njegove Full Moon Entertainment produkcije. Ova produkcija je najpoznatija po serijalima Puppet Master i Subspecies (uskoro sledi opis ovog serijala) dok je Band pre ove producije bio odgovoran za filmove Re-Animator i Ghoulies. Poput većine filmova Bandove produkcije i Demonic Toys nije sniman za prikazuvanje po bioskopskim dvoranama već se pojavio direktno na VHS-u. Upravo iz tog razloga moraćete da se priviknete na zastareli format slike ali je, srećom po gledaoce, to jedna od malobrojnih mana filma.


Tracy Scoggins igra policajku koja je upravo ove večeri, neposredno nakon što mu je rekla da je trudna, izgubila partnera (i poslovnog i privatnog) posle puškaranja sa bandom dilera oružja. Ranjene dilere saterala je u ćošak skladišta za igračke a krv jednog od njih je dovela do oživljavanja gomile raznoraznih igračaka. Igračke je oživeo zli demon željan osvete i večnog života, duh koji se pojavljuje u raznim oblicima ali najčešće u obliku nevinog dečaka. Dečaku, tj. drevnom demonu, je kao naručena došla trudna policajka preko čijeg ploda bi se on mogao ponovo roditi.


Zlo kontroliše igračke, koje opet kontrolišu sve prilaze i ulaze u skladište koje je tokom noći zamandaljeno. U skladištu su osim policajke i domara zarobljeni raznosač pilećih burgera i misteriozna devojka koja je pobegla od kuće. Skladište je vrlo odgovarajuće za film ovakvog tipa jer i pored nemaštovitosti (gotovo kompletan film se odvija u nekoliko prostorija skladišta) nije dosadno oku a vrlo je zgodno za zamke i sačekuše. U skladištu postoje prostorije sa robom, oružarnice, kabine, ventilacioni prolazi i hodnici što dovoljno doprinosi razbijanju monotonije.


Osim same teme, koja se neće svideti svima, film ima problema sa glumom koja nije uvek na najvišem nivou. Veći problem od glume je akcenat priče jer mi se nije dopalo što je previše vremena potrošeno na gore pomenutog demona, njegove monologe i istorijate a manje na same igračke i njihove aktivnosti (čitaj: ubijanja). Takođe, glas dečaka mi jednostavno nije dovoljno legao jer se konstantno primeti da je dubliran. Nisam ni siguran da li je to sa dečakom uopšte trebalo da se nađe u filmu, moglo je i bez tog zla/demona a definitvno je moglo i bez dečaka.


Ali kada se dođe na teren igračaka film je naprosto odličan. Igračke su veoma brutalne i bukvalno grizu delove tela žrtava u veoma krvavim scenama. Jeste, verovatno bi bilo gotovo nemoguće da lagana plastična igračka savlada tijela od sto kila ali šta da se radi, ipak je ovo film i to ne previše ozbiljan :) One-lineri koje izgovaraju igračke nisu uvek najduhovitiji ali same igračke sve nadoknađuju svojom raznovrsnošću i maštovitošću. Glavna igračka je Baby Oopsie Daisy koja je i lider svih igračaka. Daisy ima dobru mimiku lica a uspešno se koristi svim vrstama hladnog i vatrenog oružja koje joj se nađu na putu.


Jack Attack je zversko-krvavi klovn zvečarka koji uz konstantni smeh svojim oštrim zubima grize žrtve dok ih davi svojim zmijskim repom. Tu je i Grizzly Teddy, plišani meda koji kada dođe u dodir sa krvlju raste do neslućenih razmera i postaje jezivi mutirani grizli sa zastrašujućim zubima koji ruši sve pred sobom. Mr. Static je robot igračka koji se sporo kreće ali ima dvostruke ispaljivače laserskih zraka koji nepogrešivo pogađaju i prodiru u ljudsko meso. Pa ko to ne bi pogledao horor film sa ovakvim igračkama-junacima?


Podrazumeva se da neće baš svaki gledalac biti oduševljen igračkama koje su oživele i koje ubijaju ali ukoliko ste voleli Puppet Master ili Child's Play nema razloga da vam se ne svidi Demonic Toys. U narednim godinama i decenijama snimljen je čitav niz direktnih nastavaka i spin-offova a ukoliko mi se ukaže prilika svakako ću ih pogledati. Za sada - preporučujem vam da pogledate Demonic Toys jer je u pitanju prilično zanimljiv film.

+ igračke ubice u akciji
+ retro specijalni efekti
+ brutalno i krvavo
— dečak demon
— slabiji dijalozi


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment