Friday, July 3, 2015

Strange Blood (2015)


Režija: Chad Michael Ward
Uloge: Robert Brettenaugh, Alexandra Bard, James Adam Lim
Pogledajte još: The Fly (1986)

Već sam pogled na omot ovog filma i na glupi pretenciozni trailer („...a movie that would make Cronenberg jealous”), ali i na iMDB ocenu, me je pripremio da ne očekujem ništa spektakularno, čak štaviše. Niska očekivanja su apsolutno ispunjena pa Strange Blood veoma dobro stoji u trci za titulu najslabijeg filma godine, koju s obzirom na žestoku konkurenciju neće biti nimalo lako osvojiti. Postoje filmovi koji su loši ali zanimljivi za gledanje, postoje i oni koji su toliko loši da sasvim neplanirano prerastu u komediju a postoje i oni loši koji su zamišljeni kao takvi. Strange Blood nije ništa od toga, on je naprosto bolno gubljenje vremena na odvratne likove i glupu radnju koja ne sadrži ništa i ne vodi nikuda.


Film poseduje način pripovedanja svojstven TV krimićima. Dakle, nakon nekakvog incidenta, u kojem je izgorela laboratorija izvesnog doktora Henryja Moorehousea, njegova preživela pomoćnica daje iskaz inspektoru u policijskoj stanici a taj iskaz mi gledamo u vidu filma i iz njega saznajemo koji su to događaji prethodili požaru. Kao i obično, problematika ovakvog načina pripovedanja je da lik koji pripoveda tačno zna šta se desilo čak i kada nije bio lično prisutan ali to je mala zamerkica (iliti mali pleonazamčić) s obzirom šta donosi dalji tok Strange Blood.


Saznajemo da je doktor Moorehouse u svojoj kućnoj laboratoriji koju je sklepao od šupe (šta je to higijena?) radio na pronalaženju leka za čitav spektar bolesti koje muče moderno čovečanstvo (hepatitis, besnilo, gripa, HIV, čak i rak). To je uspeo uz pomoć ELA-e, živog inkubatora („in vitro i in vivo”, kako je sam objasnio), koje je (početak citata) „plodno tle za meta-virus sa jedinstvenim genetskim potpisom koji apsorbuje, replicira i ponovo kodira bilo koji virusni unos uveden u njen sistem. Iz meta-virusa se mogu stvoriti retrovirusi a iz toga univerzalna vakcina” (kraj citata).


Ukoliko ste razumeli ovo gore Strange Blood je film za vas, ja nisam ništa skapirao ali jesam da su današnji naučnici budale kada traže pojedinačne vakcine/medikamente za pojedine bolesti/oboljenja. Uglavnom, ELA organizam sazreva i raste, pulsira i priprema se za akciju u svom rezervoaru, sve do trenutka kada doktor odluči da serum/vakcinu/lijek proba na samom sebi. Vakcina blagovremeno ne dovodi samo do vizuelnih promena na doktoru već on postaje žedan ljudske krvi, poput pravog vampira, postaje opasan za sve u svojoj okolini pa i za pomoćnicu, postaje vulgaran i verbalno i fizički što dovodi do koliko-toliko dinamičnog finala.


Pomoćnica u ovom filmu nema konkretniju ulogu od pripovedanja, njene uloge u eksperimentima nema a njena zaljubljenost u doktora ne uspeva da proizvede bilo kakvu emociju kod gledaoca jer je film izuzetno amaterski i neubedljiv, počevši od same priče pa do glume. Između likova nema gotovo nikakve hemije (kakva je sredinom 80-ih viđena između Jeffa Goldbluma i Geene Davis u filmu koji je nedvojbeno uzor ovom filmu) pa tako nema ni simpatija za bilo koga. Moguće je samo da karakter doktora izazove antipatiju kod gledaoca jer deluje izuzetno odvratno i vrlo iritantno, bulazneći kojekakve gluposti i povraćajući po krvavoj laboratoriji.


Kompletan izgled filma je vrlo jeftin i sterilan, kvalitet fotografije je još slabiji od prosečnog direct-to-DVD standarda a boje su isprane i nefilmske poput niskobudžetnog porno filma. Nijedan ambijent ne izgleda autentično, počevši od sobe u policijskoj stanici pa do same laboratorije. Specijalni efekti su mahom slabiji mada ima nekoliko koji bi mogli dobiti prelaznu ocenu a sam izgled ELA-e recimo da nije loš. U nekom drugom filmu bi ELA mogla imati zapaženiju, strašniju ulogu i smisao ali u Strange Blood ne. Zahvaljujući minornom budžetu mnoge scene su izuzetno kratke (posebno „vampirska” ubistva) i traju bukvalno po sekund ili dva da se ne bi primetila jeftinoća i neubedljivost.


Koliko je ovo loš film najbolje govori činjenica da se najefektnija scena nalazi - nakon odjavne špice i nagoveštava da dešavanja u filmu mogu imati svoj nastavak. Da se ova scena našla nakom prve trećine filma i da se film nakon nje nastavio u odgovarajućem pravcu Strange Blood bi bio nešto potpuno drugačije. Ovako - Strange Blood je samo izuzetno jeftin i mestimično odvratan film koji se apsolutno nikome neće dopasti.

+ nekoliko efekata; završni kadar
— veoma jeftin izgled filma
— amaterska gluma i scenario
— neubedljiva i glupa ranja
— većina efekata; ambijenti


 Ocena: 2/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment