Thursday, July 9, 2015

Whiteout (2009)


Režija: Deadgirl (2008)
Uloge: Kate Beckinsale, Gabriel Macht, Tom Skerritt
Pogledajte još: The Last Winter (2006)

Prvi film u ovom tematskom snežnom serijalu, koji treba malo da vas rasladi ovih vrelih julskih dana, jeste Whiteout, fijasko triler film sa elementima horora i sa Kate Beckinsale u glavnoj ulozi (prvobitno je u glavnoj ulozi trebala da se nađe Reese Witherspoon). Film je nakon brojnih turbulencija snimljen po istoimenom stripu koji se pojavio deceniju ranije a scenario su odradila braća Hoeber (Battleship). Nakon pojavljivanja film je raščerečen od strane kritike a ni publika ga nije dočekala na očekivani način. Mnogi recezenti su mu spočitavali i ono što stoji i što ne stoji, mnogi su ga svrstavali na liste najgorih filmova te godine a sve je rezultiralo fijaskom na bioskopskim blagajnama i negativnim bilansom - zarada upola manja od uloženog.


Razloga za fijasko ima nekoliko a jedan od njih su prevelika očekivanja od filma. Naprosto, Whiteout nije novi The Thing i svako ko očekuje neki kultni i/ili kvalitetni (horor) film samo zato jer se on dešava na istom ili sličnom snežnom mestu biće veoma razočaran. Radnja filma je smeštena na Antarktik u američku istraživačku stanicu. Nekoliko dana pre nego što će stići njena smena, i ona napustiti stanicu do proleća, zamenica glavnog oficira (Kate Beckinsale) pronalazi smrznuti leš koji je na sasvim neočekivano i udaljeno mesto izbačen sa velike visine. Zamenica biva u dilemi da li da ubistvo prijavi nadređenima u SAD; ukoliko se sprovede opsežna istraga od njenog povratka u domovinu nema ništa do proleća.


Zamenica nije ni odlučila šta da radi kada se pojavljuje još leševa a pojavljuje se i misteriozni maskirani ubica koji pokušava da sekirom za led usmrti i samu zamenicu. Podrazumeva se da je ubica neko od mnogobrojnog osoblja a podrazumeva se i da autori filma navlače gledaoca da sumnja čas na jednog čas na drugog lika. Sumnjivaca ima mnogo a takođe se podrazumeva i da jedan ovakav film mora imati preokret na svom kraju. Preokret mi se nije dopao, kao ni cela pozadina i razlozi ubistava. Definitivno da je nešto efektnije i zanimljivije moglo i moralo biti smišljeno ali to nije jedini problem ovog filma koji se tiče scenarija.


Zapravo, scenario je najveći i najdominantniji problem ovog filma. On je prilično amaterski sklepan u nekim delovima i začuđujuće početnički funkcioniše u pojedinim scenama (već druga scena sa Kate koja je prikazuje gotovo nagu u tuš kabini). Film takođe sadrži užasno mnogo klišea. Oficira koji za nekoliko dana treba da se vrati kući sam već spomenuo (a svi vrlo dobro znamo šta se dešava u akcionim filmovima policajcima koji za nekoliko dana treba da odu u penziju). Tu je zatim tragična prošlost glavnog lika, razočaranost u ljude koja je dovela da službu nastavi u snežnoj pustoši, „neočekivani” preokret, klišeizirana bulažnjenja likova itd. Pod ovim „bulažnjanja” podrazumevam da nijedan lik na samrti neće reći ime osobe koja ga je usmrtila već će svoj zadnji dah proćerdati na nejasne ili nebitne reči.


Problema ima i u neubedljivim dijalozima ali i u tome da autori filma nisu uspeli da stvore dovoljno napetosti i neizvesnosti. Nije stvar samo u znanju autora filma već i u samim enterijerima koji su užasno pretrpani ljudima. Zaista ne znam koliko zaposlenih je upošljeno u Amundsen–Scott South Pole Station na Antarktiku ali znam da slični filmovi bolje funkcionišu i imaju mnogo bolju atmosferu ukoliko sadrže oko 5-10 karaktera a ne 500. U ovom filmu su hodnici i blagovaonice krcate osobljem, vesela muzika dreči sa razglasa, žurke se neprestano organizuju a alkohol se toči u enormnim količinama (upotrebljava se antarktički led). Ovo nije ono što želim da vidim u jednom filmu čija se radnja dešava na Južnom ili Severnom polu.  


Još mi je žalije za nepostojećom staničnom atmosferom jer je bilo uslova za nešto više. Ambijent van stanice je odličan, snežni predeli su očaravajući i jezivi kao i uvek a snežna oluja ledi krv u žilama čak i tokom vrelih dana. Gotovo polovina filma se dešava na otvorenom, po prolazima i tunelima, tokom večeri i snežne oluje pa će oni koji vole snežni ambijent imati dovoljno scena za uživanje. Ni ovde nije sasvim savršena situacija jer sam primetio nekoliko animiranih sekvenci (čak i digitalni sneg) a i pojedini ambijenti deluju suviše studijski. Posebna priča su flashbackovi o tragičnoj prošlosti zamenice koji izgledaju vrlo jeftino i odbojno, kao u kakvom direct-to-DVD filmu. Jeftino i animirano deluje i prolog filma pa se pitam gde li je to otišlo 35 miliona $ budžeta.


Kasting nije toliko loš koliko nije mogao da se iskaže u svojim ulogama jer im to generalno slab scenario nije dozvoljavao. Kate Beckinsale je pristojna u glavnoj ulozi, dovoljno je simpatična da zadobije naklonost publike i dovoljno lepa da muški deo gledališta ne skida oka s nje. Izdvaja se i uvek dobri Tom Skerritt u ulozi doktora a takođe se izdvaja i Gabriel Macht u ulozi UN istražitelja. Ovaj poslednje pomenuti se izdvaja po svojoj katastrofalnoj glumi pa sam se neprestano pitao ko ga je uopšte pustio da priđe setu a kamoli da glumi u samom filmu. Ubica je zadovoljavajuće maskiran i najviše podseća na onog iz Cold Prey serijala. Učesnik je nekoliko manje-više napetih scena ali nažalost te scene poseduju previše nemirnu drmusavu kameru.


Whiteout je komercijalni triler film sa primesama horora i to ne baš najkvalitetnije urađen, posebno u domenu scenarija. On je vizuelno dobar, ako izuzmemo nekoliko animiranih scena, pa je savršen za rashlađivanje u ovim vrelim danima. No, čim ga pogledate automatski ćete ga zaboraviti jer ne sadrži ništa što je toliko dobro ili neviđeno. Ukoliko vam je ovih dana potreban jedan polu-generički snežni triler horor film ovo je to.

+ snežni ambijenti Antarktika
+ Kate Beckinsale u glavnoj ulozi
— dosta slab i neoriginalan scenario
— nekoliko jeftino animiranih scena
— atmosfera u stanici; gluma pojedinaca


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment