Wednesday, September 23, 2015

Bound to Vengeance (2015)


Režija: José Manuel Cravioto
Uloge: Tina Ivlev, Richard Tyson, Kristoffer Kjornes
Pogledajte još: Sweet Karma (2009)

Nakon šestomesečnog zatočeništva 21-godišnja Eve (Tina Ivlev) uspeva da iskoristi trenutak nepažnje svog otmičara (Richard Tyson), savlada ga i veže. Ne uspeva da pokrene otmičarev automobil i pobegne sa nepoznate lokacije koja se nalazi u sred pustinje a kada se vrati u kuću da potraži ključeve automobila pronalazi dokaze o još nekoliko devojaka sličnih godina koje dotični otmičar drži na raznim lokacijama u i oko grada. Devojka menja svoj plan i umesto bežanja odlučuje se da spasi devojke dok kažnjavanje otmičara pomera na drugo mesto prioriteta.


Eve pravi dogovor sa svojim zarobljenim otmičarem: odvešće ga u bolnicu ukoliko je on odvede na tajne lokacije u kojima drži zatočene devojke. Budući da je Eve naoružana njegovim pištoljem, da je on ozleđen i propisno vezan otmičar nema mnogo izbora. Odvoze se do prve lokacije, pronalaze devojku ali spašavanje ne ide po planu. To je samo prvo iznenađenje po Eve i samo početak uplitanja u mnogo veće i šokantnije događaje, kako po nju samu tako i po nas gledaoce.


Bound to Vengeance (originalnog naziva Reversal) nije klasičan horor film već film koji je strašan zbog svoje realne teme. On prikazuje ženu koja nije samo bila predmet otmice i seksualnog iskorištavanja već ženu koja se nije predavala a nakon izbavljenja iz kandži otmičara je snažno krenula u osvetu i barem delimičnu naplatu dugova. Ako ni zbog čega drugog barem zbog tematike filma svaki gledalac, ma kog pola ili starosti bio i ma koliko voleo ili ne horor žanr, treba da pogleda Bound to Vengeance.


Koliko god tema filma bila mučna, a jeste, on ipak daje nekakvu satisfakciju gledaocu jer sadrži osvetu i delimično zadovoljenje pravde. Nisam siguran da je tako i u realnom životu ali ovaj film daje motivaciju gledaocima i to je svakako njegov veliki plus. U zapletu filma postoji dilema da li Eve postupa na pravi način, da li treba da uzima pravdu u svoje ruke ili treba da zove policiju. Nisam suguran šta je ispravno u datoj sutuaciji (pogotovo u zemljama sa trulim sudstvom, poput naše) ali sam siguran da je za zlotvore veća kazna ukoliko ne dožive suđenje.


Autor filma je vrlo pametno zaobišao gnusnosti pa u filmu nećete videti ni jednu scenu silovanja ili ekstremnog maltretiranja robinja. Ovo nije torture porn film, niti film koji zbog brutalnosti treba cenzurisati na malim ekranima. Ovo je napeta i turobna triler horor drama koja počinje neposredno nakon što su se zlodela nad nedužnim devojkama izvršila. Ovo mi se veoma svidelo jer film ne prolazi kroz hiljadu puta viđena mučenja, silovanja ili iznalaženja načina kako da se zatočenica oslobodi već se ide direktno na osvetu.


Ovo nikako ne umanjuje šokantnost samog filma već je samo izbegnuta degutantnost i preveliko dizanje pritiska gledaocima. No, film poseduje još jednu stvar na koju treba obratiti pažnju a to su fleshbackovi Eve i njene sestre koji prikazuju jedan sasvim veseo dan snimljen ručnom kamerom Evenog dečka i izlazak u lokalni zabavni park. Osim što su ovi kadrovi savršeni kontrast mračnim dešavanjima koja će uslediti oni daju i jasno upozorenje gledateljkama da budu pažljivije pri upoznavanju sa mladićima i potencijalnim prijateljima.


Glavna uloga ovog filma je poverena devojci po imenu Tina Ivlev koja je ruskog porekla. Važnije od ovoga je da Tina veoma uspešno igra jednu sasvim običnu devojku koja kreće u osvetu ne žaleći metaka. Od nežne i lepe devojke koja služi kao seksualni objekat i za iživljavanje ona postaje prava killing machine i ubedljiva heroina. Ne volim da gledam filmove sa mučenjima i torturama ali volim da gledam dobar film sa osvetom a Bound to Vengeance to jeste.


I ostatak kastinga je dobar a osim Tine jedini koji se nešto više pojavljuje u filmu je Richard Tyson u ulozi otmičara. Ostali su mi nejasni neki postupci zatočenih devojaka a završetak filma je prilično maglovit iako verujem da može biti samo jedan. Više volim izričitija finala ali producenti insistiraju na dvosmislenijim ne bi li to rezultiralo snimanjem eventualnog nastavka. S obzirom na ne baš sjajne ocene ovog filma sumnjam da će dotičnog biti ali nikad se ne zna.


Iako sam bio dosta skeptičan ispostavilo se da je Bound to Vengeance vrlo dobar film kojeg je nekoliko nepromišljenosti omelo da bude i odličan. Verovatno da je ovo najbolji revenge film koji sam gledao poslednjih godina a ukoli ste i vi spremni da pogledate dobar film na tu temu nema razloga da tražite dalje - Bound to Vengeance je mračan i upozoravajuć, brutalan film sa simpatičnom heroinom u glavnoj ulozi.

+ mučenja se ne vide već radnja ide direktno na osvetu
+ Tina Ivlev u ulozi Eve; osveta i brutalnosti; efekti
+ upozoravajuća poruka koju film kazuje devojkama
— određene nerealnosti i nelogični postupci likova
— otvoren završetak iako mogućnosti nema mnogo


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

11 comments:

  1. E reko sad će ponovo biti neko ovogodišnje djubre kad ono jok. Samo da dodje petak posle podne, da vidim i taj, nisam ništa gledao ima tri nedelje,škola mi neda da dišem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da će ti se svideti. Napiši slobodno svoje utiske o filmu.

      Delete
  2. Hvala na opisu filma koji sam ti licno preporucio. Drago mi je da ti se svideo. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slobodno predloži još neki dobar film, loše ne moraš :) Ovo je poziv svim posetiocima sajta da šalju svoje predloge, svi će predloženi filmovi biti opisani.

      Delete
  3. Ako nisi opisao evo ti predlog. Igra proroka iz 1999 godine sa Denisom Hoperom u glavnoj ulozi. Film je mešavina trilera i horora, verujem da se nećeš pokajati ako ga pogledaš

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok, to je The Prophet's Game. Stavio sam na spisak, ići će tokom sledećeg meseca kada se vratim na staro-novo redosled.

      Delete
  4. E to je taj. Uvek kad se budem setio ja ću predložiti samo dobre horore i trilere

    ReplyDelete