Saturday, September 5, 2015

Burying the Ex (2014)


Režija: Joe Dante
Uloge: Anton Yelchin, Ashley Greene, Alexandra Daddario
Pogledajte još: Life After Beth (2014)

Joe Dante je veoma poznato i cenjeno ime u horor svetu (režirao je Piranha, The Howling, Gremlins i Gremlins 2 između ostalih) pa se svaki njegov naredni film očekuje sa nestrpljenjem i velikim očekivanjima. Možda upravo zato su reakcije na Burying the Ex bile mahom negativne; Dante je svojim radovima iz 80-ih lestvicu kvaliteta podigao previsoko i sva je prilika da gore pomenute filmove više nikada neće dostići. Međutim, Sahranjivanje Bivše nije loš film a za ugodno gledanje je vrlo poželjno da skrajnete s uma ime autora filma.


Veza Maxa i Evelyn sve više postaje turbulentna. Iako se dopadaju jedno drugom i odlično slažu u krevetu u zajedničkom životu dolazi do sve više nesuglasica. Osnovni problem je što je Evelyn dominantna žena čija volja i želje se jednostavno moraju bespogovorno ispoštovati. Razlike u karakterima još više dolaze do izražaja kada Max upozna jednu devojku sasvim drugačijeg senzibiliteta i interesovanja, njemu mnogo sličniju i poželjniju. Evelyn tada postaje višak ali Max ne uspeva da skupi hrabrosti da sa njom raskine.


Preokret nastaje kada se desi saobraćajna nesreća u kojoj Evelyn gine. Max posle nekog perioda počinje da se viđa sa gore pomenutom devojkom ali i ne pomišlja da će ranije dato obećanje o večnom zajedničkom životu sa Evelyn biti ispunjeno na „malo” bizaran način. Usled dejstva misteriozne magije Evelyn ustaje iz groba i vraća se svom Maxu, kao da se ništa u međuvremenu nije dogodilo i kao da nekoliko dana ranije nije sahranjena. Osim što je i dalje stroga i zapovednički nastrojena Evelyn je sada i besmrtna što raskid čini još neizvodljivijim.


Prvi deo filma, za doba Evelynog života, je simpatično urađen i gledalac zaista može da oseti hemiju među likovima pri odlasku u krevet ili odbojnost kada se dođe do životnih problema. Gledalac ni sam ne zna kako bi postupio u datoj situaciji a verovatno će većina osoba koja je nekada bila u vezi moći da se identifikuje sa pojedinim situacijama i problemima. Verujem da će svakog horor fana zaboleti scena kada Evelyn baca horor postere i sobu kreči u njoj omiljenim „zelenim” bojama.


Burying the Ex je zapravo životna priča i romantični zombi film. Evelyn po ustajanju iz groba samo želi ljubav (i mozgove onih koji joj se ispreče na putu) a metafore su povremeno vrlo vidljive čak i u zabavnim scenama. Recimo, kako da priznate agresivnom, zaljubljenom i dominantnom „zombiju” da se viđate sa nekim drugim i sa kojom osobom da se savetujete u vezi toga i podelite svoje probleme? Pogađate, onaj koji se ispreči Evelynoj ljubavi ostaće prazne glave tj. pojedenog mozga.


Burying the Ex nije smešan film već „samo” duhovit. Verovatno se nećete nijednom grohotom nasmejati tokom njegovog gledanja ali je njegovo gledanje vrlo prijatno, zanimljivo i drugačije iskustvo od većine novije produkcije. Možda je glupo reći ali Burying the Ex je jedan od retkih zombi filmova koji je vrlo blizak gledaocu i sa kojim može da se u potpunosti poistoveti. Lako je kokati zombije kada je opšta zaraza ali kako bi ste se vi izborili sa usamljenim zombi (ljubavnim) problemom?


Gledajući ovaj film se sigurno nećete uplašiti jer horor scena ima tek nekoliko i to pred sam kraj filma. Izgled Evelyn kao zombija je nedovoljno ubedljiv ako film poredimo sa hard core zombi predstavnicima ali mi se čini da ovo nikako nije slučajnost ili nedostatak budžeta već namera autora. Burying the Ex je film namenjen i onima koji nisu isključivo horor fanovi pa zbog toga izgled glavnog zombija nije toliko morbidan i efektan. Zato su tu simpatični detalji da poprave stvar (muve koje lete oko Evelyn).


Burying the Ex nije odličan film niti je film koji po kvalitetu i značaju prilazi blizu legendarnim Danteovim ostvarenjima. Ali Burying the Ex jeste zanimljiv za gledanje, dobro je odglumljen i sadrži dosta efektnih detalja (mnogo horor postera, figura, maketa, kadrova iz legendarnih filmova itd). Svima koji mnogo toga zameraju ovom i ovakvim filmovima ponudio bih neki od novih found footage horora pa nek uživaju; ja bih ipak pre pogledao Burying the Ex 2 - The Return of the Dead Love.

+ zanimljiva životna zombi situacija
+ ljubavni trougao; sporedni likovi
+ Ashley Greene u ulozi Evelyn
+ dosta horor detalja i posveta legendama
— mogao je biti strašniji i sa efektnijim scenama


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment