Sunday, September 27, 2015

Creep (2014)


Režija: Patrick Brice
Uloge: Patrick Brice, Mark Duplass
Pogledajte još: V/H/S (2012)

Creep dolazi od izvesnog Patricka Bricea ali, što je mnogo zanimljivije gledaocima, i od Marka Duplassa koji je glavna uloga filma, koproducent i koscenarista. Prvobitni naziv Creepa je bio Peachfuzz, što jeste budalastije rešenje ali svakako originalnije, koje bi se lakše pamtilo i ulazilo u uši pa bi samim tim i film dopreo do više potencijalnih gledalaca. Creep svojim nazivom i omotom navodi gledaoca na to da je u pitanju nekakav slasher film, međutim, u pitanju je found footage horor drama koja, i pored dosta mana ima svojih aduta.


Aaron (Patrick Brice) je amaterski snimatelj freelancer koga jednog dana angažuje Josef (Mark Duplass). Josef zahteva da Aaron dođe u njegovu šumsku vikendicu i snima ga tokom jednog dana kako bi taj footage ostavio za uspomenu svom sinu koji tek treba da se rodi. Naime, Josef je teško oboleo od raka i ne preostaje mu još mnogo života, dete je na putu, a toliko toga bi hteo da mu ispriča. Aaronov zadatak ne deluje nimalo težak a uz to je i dobro plaćen (otprilike u visini budžeta ovog filma).


No, stvari nisu baš tako jednostavne. Nakon celodnevnog snimanja Josefa, kada ga je u korak pratio po kući, šumi, stenama i kojekuda, Aaron biva uznemiren sa tri stvari. Prvo, zaključuje da Josef ima vrlo čudan smisao za humor, drugo - da je bolestan ali ne od raka i treće, da na kraju dana ne želi da ga pusti kući. Aaron ne uspeva da pronađe ključeve od svog automobila a, što tada gledaoci još ne znaju, ne uspeva ni da izbaci Josefa iz svog daljeg života.


Jedan sasvim rutinski jednodnevni posao se pretvara u Aaronovu noćnu moru, i bukvalno i figurativno. U ovom prikazu neću otkrivati mnogo detalja o filmu (a pogotovo ne o njegovom raspletu) da ne bih pokvario uživanje ili iznenađenje potencijalnim gledaocima. Reći ću samo da gledaoci obrate pažnju na neke bitne sitnice i kadrove u filmu, kao što je uvodni kadar sa zabodenom sekirom, scene na steni sa „srcem” ili kompletna igra sa Peachfuzzom, maskom vuka po kojoj je ovaj film i trebao dobiti ime.


Verujem da nikakvo iznenađenje nije ako kažem da Josef nije onaj za koga se predstavlja. Na stranu to što ga glumi jedan Mark Duplass (koji je idealan glumac za igranje uvrnutih likova pa već možemo da pretpostavimo kuda bi film mogao da vodi), već Josef ne deluje kao neko ko je preživeo dva kancera i dve hemoterapije a sada, po sopstvenim rečima, ima u glavi tumor veličine lopte. Ne kažem da je Aaron istog trenutka trebao pobeći ali je svakako mogao zaključiti da nešto nije u redu.


Još nekoliko nelogičnosti se vidi u kasnijem toku filma, pa i u završnoj sceni, a sve je opravdano time kako je Aaron dobar i naivan, neiskvaren momak. Više o ovome se, ukoliko želite da vam se film svidi, treba zaključiti iz Josefovih monologa pa preporučujem da obratite pažnju na njih. Između ovih monologa gledalac će posmatrati jedan prilično neobičan i mahom neočekivan film, povremeno dosadnjikav ali češće uvrnut i bolestan, sa vrlo efektnim i šokantnim finalom kao šlagom na Creep torti.


Film osim pomenutog finala poseduje još nekoliko jezivih momenata (Peachfuzz koji je blokirao vrata) ali nije strašan na način kako to očekujemo od jednog horor filma. On je strašan na jedan sasvim drugačiji način pa ako vas takav ton filma i tematika zanimaju Creep će vam se sasvim sigurno svideti. Čak i oni kojima se on nije svideo moraju da priznaju da ima svojih aduta a to su, osim gore pomenutih scena, odnos između glavnih likova i gluma Marka Duplassa.


Mark Duplass je glavni adut filma jer vrlo ubedljivo igra jednog kompleksnog, zagonetnog i nedokučivog lika. Interakcija i dijalozi između Aarona i Josefa su vrlo uverljivi i zaista deluju kao da potiču iz stvarnog života. Ovaj odnos i kompletna misterija koja okružuje Josefa pomažu gledaocima da pređu preko nekih dosadnih scena ili onih scena koje nisu lake za posmatranje. Na trenutke Josef deluje vrlo zastrašujuće jer se od pravog „prijatelja” pretvara u sociopatu sa kojim je vrlo nelagodno komunicirati i biti mu u blizini.


Izgled filma je prilično jeftin, taman onakakav kakav bi se očekivao od indie found footagea a pošto u ovom filmu gotovo da i nema specijalnih efekata cenim da je koštao 1000$, plus Mark Duplass. Kamera se manje trese nego u akcionim found footage hororima ali ima svojih shaking momenata. Ono što mi je povremeno smetalo je što Aaron često „gleda” kamerom a ne svojim očima. Ukoliko se izgubi u šumi on okreće kameru umesto svoje glave što po noći kada mu treba svetlost ima logike ali po danu nema ni najmanje.


Druga polovina filma je pomalo razvodnjena promenom ambijenta ali i time što Creep postaje gotovo home invasion. Mislim da je u ovom segmentu bilo nekoliko nepotrebnih momenata i verujem da bi film bio bolji da je ostao na obodima šume do svog finala. Kompletna priča pati od određenih nelogičnosti i propusta pa se brojna pitanja nameću sama od sebe. Mnogo je tu slučajnih koincidencija a kada se vide neki kadrovi u finalu pitanja je još više. 


Neka od ovih pitanja će sigurno biti pojašnjena u nastavcima filma koji će uslediti narednih godina. Creep je osmišljen kao trilogija pa pošto je definitivno zaradio više od uloženog, a kritike filma su mahom vrlo dobre i odlične, spremite se na još istog ali već viđenog.

+ uznemirijuća priča i šokantan rasplet
+ nelagodna atmosfera tokom celog filma
+ Mark Duplass u ulozi Josefa
— dosta dosadnjikavih delova
— nejasnoće, nelogičnosti, pitanja


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Sve u svemu, vrlo cudan, ali po meni i originalan film. Duplass je svojom glumom najvise doprineo na jezivoj atmosferi, Moja ocena: 7/10
    Ali opis je na mestu. :)

    ReplyDelete