Monday, September 21, 2015

Exeter (2015)


Režija: Marcus Nispel
Uloge: Gage Golightly, Stephen Lang, Brittany Curran
Pogledajte još: Death Tunnel (2005)

Napuštena mentalna ustanova za maloletnike Exeter je vrlo popularna poslednjih godina pa se pojavljuje već drugi horor film istoimenog naziva. Prvobitno je ovaj film „maštovito” nazvan The Asylum a zatim mu je promenjeno ime u donekle atraktivnije, promenjen je cover i dodato nekoliko „from the director of” i „from the producer of” naslova, čisto da se privuku naivniji gledaoci. Dovoljno je bilo ostaviti privlačni podnaslov „an excellent day for an exorcism” ali marketing je čudo. Kao što i obično biva ono što se drsko i bezobrazno reklamira nema kvaliteta pa tako i Exeter ni u kom slučaju ne može da se ubroji u dobre filmove.


Sve počinje poluzanimljivim prologom u kojem se upoznajemo sa istorijatom sada napuštene mentalne ustanove za mlade koja je tokom godina postala stratište za pacijente i poligon za nedozvoljene eksperimente. Prolog je polovično uspešno urađen jer se kadrovi prilično razlikuju u verodostojnosti; dok jedni zaista izgledaju stari i (kvazi) dokumentarni oni drugi su upadljivo novijeg datuma i nastali modernom kamerom. Anyway, jasno je gde će se film nadalje odvijati a naše je samo da ispratimo glup i naivan zaplet.


Ako bih rekao da je zaplet samo glup i naivan slagao bih vas jer je on osim toga i amaterski skarabudžen i odvratan. Dakle, tinejdžer koji je zadužen za renoviranje ustanove (koja, eto ti paradoksa, treba da postane dom za mlade) ne može da se odbrani od nasrtljivog prijatelja koji želi da se u jezivoj građevini organizuje žurka. Dok se onaj prvi premišlja ovaj drugi okrenu jedan broj telefona i već u sledećoj sceni Exeter zaposeda nekoliko stotina razularenih tinejdžera pojačanih sa hektolitrima alkohola, snopovima trave i kubicima droge.


Pazite sada zapleta: nakon žurke jedan predloži da probaju nešto mistično, drugi kaže da probaju levitaciju onog trećeg, nađoše uputstvo na Youtubeu i zaista uspeše u svojoj nameri. Ali avaj, onaj levitirani je sada zaposednut, đavo himself je uš'o u njega, pa sada ekipa traži na tom istom Youtubeu „how to...” uputstvo kako da izvrše egzorcizam u kućnoj radinosti. Pozivaju i lokalnog sveštenika, koji je zadužen za objekat, ali ga jedan iz ekipe gazi namrtvo automobilom.


Ekipa mora da se reši sveštenikovog tela pa pada dogovor da se telo sveštenika istranžira, povade zubi, delovi samelju u blenderu, zatim sve rasporedi u tegle i pobaca po kontejnerima širom grada. A dok traje „operacija sveštenik” zaposednuti klinja divlja po objektu i blokira sve izlaze jer Youtube egzorcizam iz nekog razloga (baš me zanima zašto) nije uspeo. Eto „spektakularnog” zapleta koji više liči na autorsko (ne)delo klinaca koji horore gledaju od prošlog leta nego autora hitova navedenih na omotu.


Nakon ovakvog uvoda sva očekivanja od Exetera padaju u vodu pa gledaocima ostaje samo da se u pomire sa dosadom, dočekaju kraj vrlo konfuznog filma i „iznenade se” kada vide završni „originalni” twist. Pomenuti twist ne funkcioniše, baš kao što ne funkcioniše ništa drugo u filmu. Kao da su autori ubacili u gore pomenuti blender uvod i lokaciju iz Session 9, smestili u nju grupu odvratnih drogiranih klinaca iz The Ganzfeld Haunting (najlošije ocenjen film na ovim stranicama!) i to začinili delićima The Exorcist i The Last Exorcism.


Ni to nije sve, vide se čak i delići vampirskih(?) filmova, morala je biti ubačena i Ouija tabla (ručno izrađena ali funkcionalna, kao i sve što se radi pažljivo po Youtube uputstvima), tu je i ubistvo kosilicom (à la Braindead) a i nekoliko detalja iz Evil Dead. Iz blendera je izašlo sve smućkano i izmešano a ništa konkretno, definisano i efektno. Možda je osnovna greška autora to što se nisu odlučili da li žele da Exeter bude ozbiljan film ili komedija. On na momente jeste duhovit ali nedovoljno da bi se okarakterisao kao comedy film. Nažalost, suviše je i neozbiljan da bi bio pravi horor.


Likovi su većinom odvratni a gotovo svi su neubedljivi. Za klince skupljene mrežom ispred koledža glume i nije neko iznenađenje ali jeste za Stephena Langa koga smo gledali u kudikamo boljim izdanjima (The Monkey's Paw). Lik sveštenika koga tumači Lang je vrlo neubedljiv i providan pa ćete već u prvom kadru moći nazreti da dotični ima odlučujuću ulogu u sadašnjim i ranijim dešavanjima. O postupcima klinaca zaista ne vredi trošiti reči jer dotični nemaju rezona ni logike ali imaju tablet računare (nema signala mobilnog telefona ali ima Wi-Fi?).


Jedino gde film drži visoki nivo je vizuelni izgled koji je gotovo odličan. Lokacija je perfektna za ovakvu temu filma a tek povremeno se primećuje da su neke prostorije nedavno opremljene. U svim drugim slučajevima Exeter ustanova, ili koja god građevina je korištena za snimanje filma, izgleda staro, rastureno i dosta jezivo. Specijalni efekti su vrlo dobri kao i izgled zaposednutih. Ima vrlo brutalnog ubijanja i kasapljenja a tek tu i tamo se vide animirani detalji (animirani jezik zaposednutog i dim koji mu kulja iz usta) ali je uopšte uzevši animacija mnogo manje nego što bi se dalo očekivati.


Čak i ovde postoje određeni problemi a to su načini (samo)ubijanja: slučajna koincidencija na poljskom putu (verovatno zbog gustine saobraćaja) dovodi do gaženja sveštenika, lovac sa slomljenim vratom i dalje nastavlja da hoda sa pogledom unazad, jedan od likova se samoubija krampom... Glupih situacija zaista ima u nedogled. Da se drugačije pozicionirao, i da je snimljen kao horor komedija, Exeter bi imao kakvu-takvu prođu i zanimljivost; ovako je on vrlo loš, konfuzan, neoriginalan i neubedljiv film koji treba izbegavati.

+ specijalni efekti su cool; lokacija
— vrlo konfuzno i neubedljivo iskustvo
— gotovo svi klinci u filmu su idioti
— Youtube ima odgovore na sva pitanja
— gomila gluposti; manjak humora

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment