Tuesday, September 29, 2015

The Loft (2014)


Režija: Erik Van Looy
Uloge: Karl Urban, James Marsden, Wentworth Miller
Pogledajte još: Loft (2008)

Zgodan predah od horora može biti film The Loft, američko-belgijski „erotic mystery film” (kako je zvanično kategorizovan) koji sam pogledao na preporuku vernog čitaoca Footy u Srcu. Znake navoda u gore navedenoj žanrovskoj odrednici sam upotrebio prvenstveno zbog reči „erotic” jer erotike u The Loft ima samo u naznakama (na nečiju sreću ili žalost) a mnogo više ima misterije, trilera i neočekivanih obrta što film automatski svrstava u štivo kojim se ovaj sajt bavi.


The Loft je remake istoimenog filma (bez „the”) koji je 2008. godine snimio isti režiser. Nova verzija filma je urađena na svetskom jeziku, sadrži gotovo kompletno promenjenu glumačku postavu ali i poseduje dosta nižu ocenu na iMDB. Potrudiću se da pogledam i originalni film, iako sam pogrešio u redosledu. Anyway, The Loft se bavi petoricom oženjenih muškaraca koji koriste jedan oveći stan što se nalazi gotovo na vrhu nebodera. Postojanje stana se drži u najvećoj tajnosti a ključ imaju samo njih petorica.


Oženjeni i imućni muškarci i stan za koji niko ne zna - namena lokacije se nameće sama od sebe. Stan služi isključivo za privođenje devojaka i žena, plus ostali poroci po potrebi. No, haos nastaje kada jedan od petorice vlasnika ključeva dolazi u stan i na krevetu zatiče beživotno iskasapljeno telo nepoznate mu plavuše. Brzo poziva ostale vlasnike ključeva ali ne uspeva da sazna ko je odgovoran za zločin i sa kime od prisutnih je plavuša bila u vezi. Automatski svi prisutni postaju osumnjičeni.


Ovo gore opisano je početna scena a film nadalje prikazuje traženje izlaza iz postojeće situacije i policijsku istragu. Tokom ovih dešavanja gledaoci posmatraju raznorazne flashbackove iz bliže ili dalje prošlosti, dakle od početka korištenja stana pa do samog jutra pre tragedije. Iako se film ravnomerno odvija u tri vremena i prati petoricu likova, plus njihove žene i ljubavnice, The Loft nije ni za trenutak konfuzan. Čak štaviše, ovakvo pripovedanje je mnogo efektnije od striktno hronološkog.


Ovakav „izmešan” narativni stil je efikasan jer se sva dešavanja serviraju na kašičicu a svi naizgled pošteni i moralni likovi vremenom stiču potpuno drugačiji karakter. U početku, zapravo do polovine filma, gledalac ni najmanje nema pojma šta se krije u pozadini dešavanja i ko je odgovoran za zločin. To mogu biti svi od prisutnih korisnika stana, ali mogu biti i njihove supruge koje su saznale za preljube, neke pakosne ili ko zna čime motivisane ljubavnice, poslovni partneri, osobe sa kojima su u sukobu itd.


Da stvar bude još zamršenija petorica prijatelja nisu ni slični po karakteru. Dok je jedan hladnokrvniji drugi reaguje u afektu, treći voli da se istrtlja kada popije, četvrti je pomalo nastran a peti neuravnotežen i sklon porocima. Dok jedan među njima koristi stan isključivo za seks drugi je uspeo da se zaljubi u prostitutku a treći da „pozajmi” ključ. Mogućnosti je mnogo a priča je toliko „očigledna” poput najzamršenijih zločina Agathe Christie.


Prepostavka je da onaj najsumnjiviji među prisutnima (najluđi) ipak nije umešan u zločin ali The Loft je jedan od onih filmova kod kojih i najiskusniji gledaoci ne mogu da provale ubicu i kompletnu pozadinu. Iz ovako skrojene misterije sasvim očekivano proizilazi i vrlo efektan i neočekivan preokret. Preokreti u filmovima su vrlo prisutni poslednjih godina a preokreti u trilerima su uvek efektniji nego u hororima (što je sasvim logično). 


Verujem da će posle gledanja ovog filma barem nekima biti nelagodnije kada i ako budu u sličnoj situaciji planiranog neverstva. Čak i ako do tako nečega dođe sigurnije je tajnu lokaciju zadržati za sebe a glavni moto filma je da trava ipak nije zelenija sa druge strane, ma koliko da je ima. Niko iz ovih dešavanja nije izašao srećniji i bez ožiljaka, mada je delimični hepiend ipak prisutan kao metafora za novi početak, bez prevara i međusobnog iskorištavanja sebi najbližih.


Film je zanatski dobro urađen i vrlo malo mu se može prigovoriti. Najvažnije za jedan ovakav film je da su glumci vrlo ubedljivi i bukvalno nijednom karakteru nisam mogao pronaći nijednu zamerku. Neću posebno isticati nijedno ime ali ćete prepoznati njuške pojedinaca koji su se pojavljivali u nekim poznatim serijama ili SF filmovima. Režija je sasvim odgovorajaća jednom ovakvom filmu kao i ambijetni i scenografija. Jedino soba za ispitivanje deluje pomalo veštački i sterilno ali otkud znam, možda one zaista jesu takve.


Ni policijsko ispitivanje mi nije bilo najubedljivije ali zaista ne želim da znam da li je tako u praksi. Povremeno mi je film delovao kao suviše neverovatan i nelogičan ali neki ljudi žive takve živote pa što bi zločini koje vrše bili drugačiji. Mnogo važnije je da ni ovaj zločin nije prošao nekažnjen iako bih na završetak filma imao štošta prigovoriti. No, za ljubitelje napetosti, misterije i zločina nepoznatog ubice među prisutnima The Loft ima dosta toga da pruži.

+ misterija, triler, požuda, napetost
+ nepredvidivi obrti; narativni stil
+ kasting; tehničke karakteristike
— dešavanja u policijskoj stanici
— završetku bi se dalo prigovoriti


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Drago mi je sto sam pomenut u uvodu, a jos draze to sto ti se dopao film. Ovim mojim preporukama se bas 'oce 7-ica :)

    ReplyDelete
  2. Ovo je mozda rimejk filma very bad things,koji je odlicna tragikomedija,super film

    ReplyDelete