Friday, September 11, 2015

White Settlers (2014)


Režija: Simeon Halligan
Uloge: Pollyanna McIntosh, Lee Williams, Joanne Mitchell
Pogledajte još: Ils (2006)

Svinjarski filmovi prete da postanu poseban podžanr horora, posebno home invasion tematike. Iz nekog razloga autori misle da su uzurpatori, nasilnici, sadisti i ubice sa svinjskim maskama na glavama veoma strašni i da pružaju veoma metaforičku poruku, pa tako nakon You're Next, Berkshire County (Tormented) i Madison County stiže film White Settlers koji na nekim tržištima nosi naziv The Blood Lands. Za nestrpljive ću odmah reći da nije u pitanju loš film već film s kojim mogu imati problema gledaoci koji su gledali neke od gore pobrojanih filmova.


Zaplet filma na nedovoljno ubedljiv način pravi setup za događaje koji slede. Sve ono što autor filma iznosi pred gledaoca jasno daje do znanja u kom pravcu će se odmotavati priča, pa tako imamo mladi engleski bračni par koji usled finansijskih problema kupuje jeftinu kuću na škotskom selu (ali zato vozi Audi TT), kuću koja ima mračnu prošlost i nedefinisano vlasništvo, uvrnute meštane, nedostatak signala mobilne telefonije čim se pređe škotska granica i nedođiju u kojoj je Bog rekao „laku noć”.


Nakon kratkotrajnog upoznavanja sa likovima i posmatranja njihovih prvodnevnih seoskih aktivnosti (first thing first: seks na poljančetu) dolazi prva noć i prvi problemi. Jeziva prastara kućerina smeštena u sred ničega, sa gomilom prostorija, spratova, tavana i propratnih objekata deluje toliko jezivo da joj nikakvi poremećeni seljani nisu ni bili potrebni. No, dotični su se pojavili već prve noći da pokažu „dobrodošlicu” novodoseljenim pridošlicama. Umesto pogače i kolača poneli su svinjske maske, lampe i sekire.


Maskirana rulja otima muža i odvodi ga u nepoznatom pravcu dok žena uspeva da pobegne a potera za njom se odvija do samog kraja filma. Završetak dešavanja je vrlo diskutabilan ali se sasvim uklapa u vrlo sumnjivu pozadinu ovog filma. White Settlers možete posmatrati kao kritiku ruralnih predela i konzervativizma i zatvorenosti lokalnog stanovništva za pridošlice, što ne mora samo da se odnosi na predele u kojima se odvija film. Ali stvar sa ovim filmom uopšte nije tako banalna.


Njegova svrha postojanja definitivno ima veze sa netrpeljivošću između Engleza i Škotlanđana, kao i sa referendumom o nezavisnosti tog dela Velike Britanije. Tako završetak filma možemo posmatrati dvojako ali ostaje gorak ukus u ustima kada znamo da neka nacija smatra drugu svinjama a i ta druga joj nije ostala dužna. Verujem da ovaj aspekt filma ne zanima previše horor gledaoce sa ovih prostora pa ni ne treba da bude presudan u odluci da li da pogledate film ili ne.


Najveći problem filma je što se dosta sličnih ostvarenja pojavilo prethodnih godina (pogledaj uvodni pasus). Za gledaoce koji vole ovakvu temu, poput mene, to nije toliki problem ali nisam siguran da će većina gledalaca želeti iznova da gleda gotovo u potpunosti isti film. Zlobnici bi rekli da je White Settlers samo nižebudžetni spoj You're Next i Them (Ils) i bili bi u pravu. Što se tiče originalnosti ovaj film je vrlo slab ali ima dosta toga dobrog da ponudi ljubiteljima trilera, horora i home invasiona.


Uvodni deo filma ima sasvim jezivu kućnu atmosferu, čak mnogo jeziviju nego kod mnogih haunted house filmova. Ambijent i priroda su prelepi ali istovremeno i sablasni pa kao takvi predstavljaju savršeno mesto za odvijanje jednog strašnog filma. Dalja dešavanja u filmu briljiraju na polju napetosti i tenzije a autor se pažljivo poigrava nervima gledalaca konstantno pružajući lažnu nadu. Svidela mi se i promena karaktera supruge koja je od bojažljive i napaljene supruge sticajem okolnosti postala veoma odlučna, istrajna i hrabra.


Ukoliko se zanemari prava pozadina i neoriginalnost White Settlers je itekako vredan gledanja, posebno ljubiteljima zatucanih i negostoljubivih područja, horora o bolesnim i agresivnim provincijalcima i upadima u kuće. Konstantna napetost u filmu nadomešćuje manjak strašnih scena pa verujem da one nikome neće nedostajati.

+ ambijent kuće, lokalitet, priroda
+ atmosfera, napetost, tenzija
+ promena karaktera supruge
— neoriginalnost, prava pozadina
— nelogičnosti i neracionalnosti


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Ovakav tip horora ne preferiram,ali mi se zaista dopao,glumci,njihov naglasak,ambijent,napetost do samog kraja,covek da ne poveruje,ali stvarno mi se svideo film.

    ReplyDelete