Friday, February 12, 2016

III (2015)


Režija: Pavel Khvaleev
Uloge: Polina Davydova, Evgeniy Gagarin, Lyubov Ignatushko
Pogledajte još: Silent Hill (2006)

Kada majka premine od misteriozne bolesti koja je već pokosila veliki broj meštana njene dve ćerke planiraju da se odsele iz zabačenog sela i počnu novi život na nekom drugom mestu. Ali, planovi se veoma brzo izjalove:  jedna od sestara takođe oboljeva od istog virusa a druga se očajnički trudi da joj pomogne, ne birajući sredstva i kucajući na sva vrata. Jedini koji je voljan da pomogne je lokalni sveštenik a njegovo verovanje je da drevni religiozni ritual može pomoći devojci kojoj su dani odbrojani.


Ritual se sastoji u sledećem: zdrava sestra će biti hipnotisana i ući će u sestrinu podsvest, prodreće u najmračnije i najzabačenije dubine njenog uma, spoznati šta je to mori i koji strahovi je opsedaju. Ukoliko uspe da uništi koren njenih strahova i oslobodi je patnje sestra bi trebala biti izlečena. Da bi se uspešno „povezala” sa sestrom devojka se mora prisetiti svakog detalja iz prošlosti, mora razumeti sestrin svet i verovati u njega, svet koji ponekad deluje kao bajka ali vrlo često neodoljivo liči na košmar.


Film je smešten u nedefinisani vremenski period a dešava se u takođe prilično nedefinisanom gradiću. Iako je zbog jezika i glumaca glavni utisak da je film ruski III je proizvod rusko-nemačke koprodukcije pa je tako za gradić iskorišteno jedno nemačko mestašce. Ono vizuelno deluje odlično a gledalac se prosto ne može odlučiti da li mu dah više zastaje od starinskih kuća i tornjeva verskih objekata, puteva, stepeništa ili od okolne prirode. Stvar koja može zasmetati fanovima ruske kinematografije je što film ni za trenutak ne izgleda dovoljno ruski.


Ovo je film za vizuelno uživanje pa je HD kopija filma obavezna. Osim lokaliteta posmatraćete bizarne snove (poput Silent Hill), maštarije i delove sećanja (ovde film dosta podseća na The Cell) a sve to je vrlo maštovito naslikano, atraktivno obojeno i prilično kvalitetno animirano. Mnogi kadrovi su zbog lepote podložni ponovnom posmatranju a da bih vam dočarao koliko je vizuelni izgled filma superioran reći ću da bih veoma lako uz ovaj opis mogao postaviti 50-ak fotografija a da svaka bude dovoljno atraktivna i primamljiva.


Još jedan adut filma je režija a ona uz pomoć sporog tempa i gore pomenute scenografije i fotografije stvara veoma depresivnu sliku sela i bezizlaznosti u kojoj su se našle dve sestre koje su ostale potpuno same na ovom svetu. Kod kamere i toka filma su primetni uticaji Tarkovskog, što će znati da ceni svaki pravi filmofil i fan ruske kinematografije ali će to isto prezirati svaki casual horor posmatrač koji isključivo ište strave i dinamike. III je vrlo spor film pa ako nemate dovoljno živaca bolje ih sačuvajte i ne pristupajte gledanju.


III je veoma dirljiva, ljudska priča o sestrinskoj ljubavi, sestrinskoj zavisnosti, očajanju zbog potencijalnog gubitka ali i o mračnim tajnama porodice i tragovima koje nemili događaji ostavljaju na nevinu decu. Sve deluje još emotivnije zbog setne naracije sestre koja svojim monolozima filmu daje tužni pečat. Uloge dve sestre su odlično odigrale mlade glumice Polina Davydova i Lyubov Ignatushko, dok su muške uloge nešto manje upečatljive, ne samo zbog kastinga već i zbog karaktera i minutaže samih likova.


Negde u poslednjoj trećini III gubi kontakt sa realnošću a velika je opasnost i da gledaoci izgube kontakt sa filmom. On usled sve brojnijih, sve bolesnijih, sve maštovitijih i sve bizarnijih kadrova podsvesti obolele postaje prilično apsurdan i apstraktan pa je moj utisak (ali i utisak prisutnih gledalaca) da se priča podredila vizuelnom dojmu. Završetak filma ne stavlja tačku kakvu gledalac očekuje već više liči na zapetu ili upitnik; s obzirom da je ovo tužna bajka očekujte i završetak u skladu sa opštim tonom filma.


III, poput većine ruskih filmova, ne funkcioniše na prvu loptu već ćete za potpuno sagledavanje stvari i njegovo shvatanje morati malo i porazmisliti. On izgleda veoma bajkovito i umetnički, povremeno poput prave umetničke slike, crteža ili oslikanog košmara. Iako je, pretpostavljam, koštao mnogo manje od prosečnog prekookeanskog modernog horor „hita” (pominje se budžet od oko 15000$) III deluje sto puta atraktivnije i lepše.

+ izgled filma; tonovi i koloriti
+ lokaliteti, priroda, maštovitost
+ atmosfera, tempo, režija i kamera
+ naracija; animacije; glumice
— u završnici konfuzan i apstraktan


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments: